ΚΟΣΜΟΣ

Ισραήλ: Η δικαστική μεταρρύθμιση θα καθυστερήσει

Εικόνα του άρθρου Ισραήλ: Η δικαστική μεταρρύθμιση θα καθυστερήσει
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 27/03/2023, 23:00
ΚΟΣΜΟΣ

Δεκάδες χιλιάδες Ισραηλινοί διαδήλωσαν έξω από το κοινοβούλιο, ενώ οι εργαζόμενοι ξεκίνησαν πανελλαδική απεργία σήμερα Δευτέρα, σε μια δραματική κλιμάκωση του μαζικού κινήματος διαμαρτυρίας με στόχο να σταματήσει το σχέδιο του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου για την αναμόρφωση του δικαστικού συστήματος.

Το ακροδεξιό κόμμα Jewish Power, μέλος του κυβερνητικού συνασπισμού, με επίσημη ανακοίνωσή του δήλωσε ότι ο πρωθυπουργός του Ισραήλ θα καθυστερήσει τη διαδικασία για τις συζητήσεις για την προγραμματισμένη δικαστική αναμόρφωση για τον επόμενο μήνα.

Η αυξανόμενη αντίσταση στο σχέδιο του Νετανιάχου ήρθε λίγες ώρες αφότου δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι ξεχύθηκαν στους δρόμους σε όλη τη χώρα σε μια αυθόρμητη εκδήλωση οργής για την απόφαση του πρωθυπουργού να απολύσει τον υπουργό Άμυνας του, αφού αυτός ζήτησε παύση της αναθεώρησης. Φωνάζοντας «η χώρα καίγεται», άναψαν φωτιές στον κεντρικό αυτοκινητόδρομο του Τελ Αβίβ και πολλούς άλλους δρόμους σε όλη τη χώρα.


Η δικαστική μεταρρύθμιση

Με τη μεταρρύθμιση που προωθεί να ψηφίσει η κυβέρνηση Νετανιάχου, η πιο ακραία στην ιστορία της χώρας, επιδιώκει να αυξήσει την εξουσία του κοινοβουλίου έναντι αυτής του δικαστικού συστήματος.  Η νέα νομοθεσία δίνει στην εκτελεστική εξουσία τον απόλυτο έλεγχο στην επιτροπή που διορίζει τους δικαστές. Επιπλέον αφαιρεί ουσιαστικά από τη δικαιοσύνη την δυνατότητα καθαίρεσης του πρωθυπουργού.

Η μεταρρύθμιση απειλεί τον δημοκρατικό χαρακτήρα του κράτους του Ισραήλ και μπορεί να επιτρέψει να ακυρωθεί η πιθανή καταδίκη του Μπένζαμιν Νετανιάχου, που δικάζεται για υποθέσεις διαφθοράς, υποστηρίζουν οι επικριτές.

Πηγή: AFP, AP,, Euronews. Φωτογραφία: REUTERS/Ammar Awad

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back