ΚΟΣΜΟΣ

Το Ιράν εξαπέλυσε δεκάδες drones κατά του Ισραήλ

Εικόνα του άρθρου Το Ιράν εξαπέλυσε δεκάδες drones κατά του Ισραήλ
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 14/04/2024, 00:11
ΚΟΣΜΟΣ

Το Ιράν εκτόξευσε δεκάδες μη επανδρωμένα αεροσκάφη κατά του Ισραήλ το Σάββατο, αλλά θα χρειαστούν ώρες για να φτάσουν στους στόχους τους, δήλωσε ο στρατός του Ισραήλ, μια επίθεση που μπορεί να προκαλέσει μια σημαντική κλιμάκωση μεταξύ των περιφερειακών αντιπάλων, με τις ΗΠΑ να δεσμεύονται να υποστηρίξουν το Ισραήλ.

Δύο πηγές ασφαλείας στο Ιράκ δήλωσαν ότι δεκάδες μη επανδρωμένα αεροσκάφη είχαν εντοπιστεί να πετούν από το Ιράν προς το Ισραήλ πάνω από τον ιρακινό εναέριο χώρο σε αυτό που η ιρανική τηλεόραση Τύπου αποκάλεσε «εκτεταμένες επιθέσεις με μη επανδρωμένα αεροσκάφη» από τους Φρουρούς της Επανάστασης.

Η ιρανική κρατική τηλεόραση ανακοίνωσε ότι η Τεχεράνη εξαπέλυσε επίθεση προς το Ισραήλ. Το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων του Ιράκ ανέφερε ότι ο υπουργός Μεταφορών Ράκα Σααντάουι δήλωσε ότι ο εναέριος χώρος της χώρας ήταν κλειστός.

Ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν Αλί Χαμενεΐ υποσχέθηκε ότι το «κακόβουλο σιωνιστικό καθεστώς του Ισραήλ θα τιμωρηθεί» μετά την έναρξη επιθέσεων με μη επανδρωμένα αεροσκάφη από το Ιράν κατά του Ισραήλ.

Διάγγελμα Νετανιάχου

Σε διάγγελμά του προς το έθνος, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Βενιαμίν Νετανιάχου λέει ότι ο στρατός είναι «έτοιμος για κάθε σενάριο».

«Πολίτες του Ισραήλ, τα τελευταία χρόνια, και ιδιαίτερα τις τελευταίες εβδομάδες, το Ισραήλ προετοιμάζεται για μια άμεση επίθεση από το Ιράν», λέει.

«Τα αμυντικά μας συστήματα έχουν αναπτυχθεί, είμαστε έτοιμοι για κάθε σενάριο, τόσο αμυντικά όσο και επιθετικά. Το κράτος του Ισραήλ είναι ισχυρό. Οι IDF είναι ισχυρές. Το κοινό είναι ισχυρό».

Ευχαριστεί επίσης τους συμμάχους, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ και του Ηνωμένου Βασιλείου, που «στέκονται στο πλευρό» του Ισραήλ.

Ο Λευκός Οίκος

Ο Λευκός Οίκος δήλωσε ότι θα παράσχει υποστήριξη για την άμυνα του Ισραήλ έναντι μιας συνεχιζόμενης αεροπορικής επίθεσης από το Ιράν.

Η εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας Αντριέν Γουάτσον ανέφερε σε δήλωσή της το Σάββατο ότι «το Ιράν έχει ξεκινήσει μια αεροπορική επίθεση εναντίον του Ισραήλ». Η ίδια πρόσθεσε: «Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα σταθούν στο πλευρό του λαού του Ισραήλ και θα υποστηρίξουν την άμυνά του απέναντι σε αυτές τις απειλές από το Ιράν».

Το Ιράν έχει υποσχεθεί αντίποινα για το ισραηλινό χτύπημα στο προξενείο του στη Δαμασκό την 1η Απριλίου, το οποίο σκότωσε επτά αξιωματικούς των Φρουρών της Επανάστασης, συμπεριλαμβανομένων δύο ανώτερων διοικητών. Το Ισραήλ δεν επιβεβαίωσε ούτε αρνήθηκε την ευθύνη για την επίθεση.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, ο οποίος την Παρασκευή προειδοποίησε το Ιράν να μην επιτεθεί στο Ισραήλ, αφού είπε ότι ένα τέτοιο σενάριο φαίνεται να είναι επικείμενο, δεσμεύτηκε να σταθεί στο πλευρό του Ισραήλ εναντίον του Ιράν, δήλωσε ο Λευκός Οίκος.

Ο στρατός του Ισραήλ δήλωσε ότι οι σειρήνες θα ηχήσουν σε τυχόν απειλούμενες περιοχές και ότι η άμυνά του είναι έτοιμη να τα αντιμετωπίσει.

Το Ισραήλ και η γειτονική Ιορδανία, η οποία βρίσκεται μεταξύ του Ιράκ και του Ισραήλ, δήλωσαν ότι έκλεισαν τον εναέριο χώρο τους το βράδυ του Σαββάτου.

Ο πόλεμος στη Γάζα μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς, που διανύει τον έβδομο μήνα του, έχει αυξήσει τις εντάσεις στην περιοχή, επεκτεινόμενος στα μέτωπα με τον Λίβανο και τη Συρία και επισύροντας πυρά μεγάλου βεληνεκούς κατά ισραηλινών στόχων από τόσο μακρινές περιοχές όπως η Υεμένη και το Ιράκ.

Νωρίτερα το Σάββατο, το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων IRNA του Ιράν μετέδωσε ότι ελικόπτερο της Φρουράς είχε επιβιβαστεί και μεταφέρει στα ιρανικά ύδατα το υπό πορτογαλική σημαία MSC Aries.

Η Χαμάς

Στο μεταξύ η Χαμάς απέρριψε την ισραηλινή πρόταση κατάπαυσης του πυρός, λέγοντας το Σάββατο ότι παρέδωσε στους διαμεσολαβητές στην Αίγυπτο και το Κατάρ την απάντησή της στην πρόταση που έλαβε την περασμένη Δευτέρα.

Μετά από περισσότερους από έξι μήνες πολέμου με το Ισραήλ στη Γάζα, οι διαπραγματεύσεις παραμένουν σε αδιέξοδο, με τη Χαμάς να εμμένει στις απαιτήσεις της ότι οποιαδήποτε συμφωνία πρέπει να τερματίσει τον πόλεμο.

Με πληροφορίες από Reuters, AP, Guardian, BBC. Φωτογραφία αρχείου

ΕΤΙΚΕΤΕΣ
ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back