Oikonomou pisoi
ΚΟΣΜΟΣ

Το Ισραήλ βομβαρδίζει το νότιο Λίβανο και τη Γάζα

Εικόνα του άρθρου Το Ισραήλ βομβαρδίζει το νότιο Λίβανο και τη Γάζα
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 07/04/2023, 12:56
ΚΟΣΜΟΣ

Ο στρατός του Ισραήλ λέει ότι έπληξε στόχους που συνδέονται με την παλαιστινιακή μαχητική οργάνωση Χαμάς εντός του Λιβάνου και σε όλη τη Λωρίδα της Γάζας.

Οι επιθέσεις έρχονται μετά από ένα μεγάλο μπαράζ ρουκετών κατά του Ισραήλ από τον Λίβανο, για το οποίο οι Ισραηλινοί κατηγόρησαν τη Χαμάς.

Οι Ισραηλινές Δυνάμεις Άμυνας (IDF) δήλωσαν ότι η «τρομοκρατική» υποδομή της Χαμάς χτυπήθηκε στο νότιο Λίβανο.

Οι εντάσεις είναι υψηλές μετά την επιδρομή της ισραηλινής αστυνομίας στο τέμενος αλ Άκσα της Ιερουσαλήμ νωρίτερα αυτή την εβδομάδα.

Το τέμενος είναι ο τρίτος ιερότερος τόπος του Ισλάμ και οι ισραηλινές επιδρομές προκάλεσαν βίαιες συγκρούσεις με τους Παλαιστίνιους που βρίσκονταν μέσα εντείνοντας την οργή στην ευρύτερη περιοχή.

Ο επικεφαλής της Χαμάς Ismail Haniyeh, ο οποίος βρισκόταν στο Λίβανο όταν εκτοξεύτηκαν οι πύραυλοι, δήλωσε ότι οι Παλαιστίνιοι δεν θα «καθίσουν με σταυρωμένα τα χέρια» μπροστά στην ισραηλινή επίθεση.

Οι Ισραηλινές Δυνάμεις Άμυνας πρόσθεσαν ότι δεν θα επιτρέψουν στη Χαμάς να επιχειρεί από το Λίβανο και κατέστησαν το Λίβανο «υπεύθυνο για κάθε κατευθυνόμενη πυρκαγιά που προέρχεται από το έδαφός του».

Η Χαμάς δήλωσε ότι δεν είχε καμία πληροφορία σχετικά με το ποιος εκτόξευσε τους πυραύλους από τον Λίβανο την Πέμπτη.

Τα ισραηλινά πολεμικά αεροσκάφη αύξησαν επίσης τις αεροπορικές επιδρομές στη Γάζα, με περίπου 20 πυραύλους να πλήττουν τέσσερις νέες τοποθεσίες μέσα σε 10 λεπτά. Παλαιστίνιοι μαχητές εκτόξευσαν επίσης νέο γύρο ρουκετών προς το Ισραήλ, όπου ακούστηκαν προειδοποιητικές σειρήνες.

Τα ισραηλινά αεροσκάφη επιτέθηκαν σε έναν υπόγειο χώρο παραγωγής όπλων και σε τρεις υπέργειους χώρους, ανέφερε η μονάδα του εκπροσώπου των IDF, σύμφωνα με την Jerusalem Post.

Οι ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές φέρονται να είναι οι πιο σφοδρές μετά από έναν γύρο μαχών με την Ισλαμική Τζιχάντ τον Αύγουστο του 2022.

Η ισραηλινή απάντηση ήρθε μετά την επείγουσα συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου ασφαλείας του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Η ειρηνευτική δύναμη των Ηνωμένων Εθνών στο Λίβανο, Unifil, δήλωσε ότι η κατάσταση είναι «εξαιρετικά σοβαρή» και προέτρεψε «σε αυτοσυγκράτηση και αποφυγή περαιτέρω κλιμάκωσης».

Με πληροφορίες από BBC. Φωτογραφία: REUTERS/Bashar Talib



ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back