ΚΟΣΜΟΣ

Ισραήλ: Αποσύρεται η δικαστική μεταρρύθμιση; (upd)

Εικόνα του άρθρου Ισραήλ: Αποσύρεται η δικαστική μεταρρύθμιση; (upd)
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 27/03/2023, 13:11
ΚΟΣΜΟΣ

Την απόσυρση της δικαστικής μεταρρύθμισης αναμένεται να ανακοινώσει ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου, σύμφωνα με δηλώσεις αξιωματούχου του κόμματος του Λικούντ, μια μέρα μετά τον εξαναγκασμό σε παραίτηση του υπουργού Άμυνας Γιοάβ Γκάλαντ επειδή εναντιώθηκε σε αυτή, η οποία πυροδότησε και νέες μαζικές κινητοποιήσεις. Η ανακοίνωση αναμενόταν στις 10:30 ώρα Ελλάδας. Δεν έχει δοθεί νέα ώρα

Ωστόσο ο ισραηλινός πρωθυπουργός ανέβαλε την προγραμματισμένη ανακοίνωσή του για την αναστολή της δικαστικής μεταρρύθμισης, εν μέσω διαφωνιών στον κυβερνητικό συνασπισμό, μετέδωσε η ισραηλινή τηλεόραση.

Ο συνασπισμός του ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου βυθίστηκε στο χάος σήμερα, μετά τις μαζικές διαμαρτυρίες που σημειώθηκαν κατά τη διάρκεια της νύχτας για την απόλυση του υπουργού Άμυνας, οι οποίες άσκησαν πίεση στην κυβέρνηση να σταματήσει τα έντονα αμφισβητούμενα σχέδιά της για την αναμόρφωση του δικαστικού συστήματος.

Ο Νετανιάχου αναμενόταν να προβεί σε τηλεοπτική δήλωση το πρωί της Δευτέρας, με την οποία θα ανακοίνωνε την αναστολή των σχεδίων. Αλλά, εν μέσω αναφορών ότι ο εθνικιστικός-θρησκευτικός συνασπισμός του κινδύνευε να διαλυθεί, οι ισραηλινοί τηλεοπτικοί σταθμοί ανέφεραν ότι η δήλωση αναβλήθηκε.

Από την πλευρά του πρόεδρος Ισαάκ Χέρτσογκ κάλεσε την κυβέρνηση να σταματήσει το αμφιλεγόμενο νομοσχέδιο για τη μεταρρύθμιση του δικαστικού συστήματος, το οποίο έχει πυροδοτήσει μερικές από τις μεγαλύτερες διαδηλώσεις σε εθνικό επίπεδο στην πρόσφατη ιστορία του Ισραήλ.

«Για χάρη της ενότητας του λαού του Ισραήλ, για χάρη της υπευθυνότητας, σας καλώ να σταματήσετε αμέσως τη νομοθετική διαδικασία», ανέφερε ο Χέρτσογκ στο Twitter.

Πηγή: Reuters

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back