Oikonomou pisoi Solarhub πίσω
ΚΟΣΜΟΣ

Ιράκ: Προέλαση για απελευθέρωση της Μοσούλης

Εικόνα του άρθρου Ιράκ: Προέλαση για απελευθέρωση της Μοσούλης
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 20/02/2017, 12:47
ΚΟΣΜΟΣ

Από τα ξημερώματα της Κυριακής oι ιρακινές δυνάμεις συνεχίζουν την προέλασή τους προς τη δυτική Μοσούλη, τελευταίο μεγάλο προπύργιο του λεγόμενου «Ισλαμικού Κράτους» στο Ιράκ.

Ο ανατολικός τομέας της πόλης ανακτήθηκε τον περασμένο μήνα μετά από σφοδρές οδομαχίες με τους τζιχαντιστές.

Στην επίθεση μετέχουν χιλιάδες στρατιώτες με την υποστήριξη πυροβολικού και μαχητικών αεροσκαφών.

Ο ΟΗΕ εκφράζει έντονη ανησυχία για την τύχη των αμάχων που έχουν εγκλωβιστεί στην πόλη και σύμφωνα με εκτιμήσεις ενδέχεται να φθάνουν τις 650.000.

Ο στρατός είχε ρίξει τις προηγούμενες ημέρες φυλλάδια στο δυτικό τομέα της Μοσούλης προειδοποιώντας τους κατοίκους ότι επίκειται επίθεση.

Ιρακινοί αξιωματικοί λένε ότι η δυτική πλευρά της μεγαλούπολης με τα στενοσόκακα και τα δαιδαλώδη δρομάκια μπορεί να αποδειχθεί πολύ μεγαλύτερη πρόκληση απ’ την ανατολική πλευρά. Κι επισημαίνουν ότι ο δυτικός τομέας, αν και είναι κατά τι μικρότερος απ’ τον ανατολικό, είναι πιο πυκνοκατοικημένος και περιλαμβάνει γειτονιές όπου οι κάτοικοι είναι υπέρ των τζιχαντιστών.


Η ΕΠΙΘΕΣΗ

Η επίθεση στον ανατολικό τομέα άρχισε στις 17 Οκτωβρίου, δύο και πλέον χρόνια μετά την κατάληψη της Μοσούλης και στη συνέχεια μεγάλου τμήματος του βόρειου και δυτικού Ιράκ απ’ τους τζιχαντιστές.

Ο ΟΗΕ ανακοίνωσε στα τέλη του περασμένου μήνα ότι σχεδόν τα μισά απ’ τα θύματα στη Μοσούλη είναι άμαχοι.

Τουλάχιστον 1.096 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 694 τραυματίστηκαν σ’ ολόκληρη την επαρχία Νινευή απ’ τις αρχές Οκτωβρίου.


ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΗ ΒΑΓΔΑΤΗ

Ο επικεφαλής του Πενταγώνου, Τζέημς Μάτις έφθασε το πρωί στη Βαγδάτη σε μια μη προαναγγελθείσα επίσκεψη για να συζητήσει σύμφωνα με πληροφορίες τη στρατηγική εξουδετέρωσης του «Ισλαμικού Κράτους» Νωρίτερα είχε πει ότι ο αμερικανικός στρατός δεν βρίσκεται στο Ιράκ «για να πάρει τα πετρέλαια οποιουδήποτε».

«Νομίζω ότι όλοι όσοι είμαστε σ' αυτό το δωμάτιο, όλοι μας στην Αμερική έχουμε πληρώσει για το πετρέλαιο και τη βενζίνη μας και είμαι σίγουρος ότι θα συνεχίσουμε να το κάνουμε και στο μέλλον», είπε ο Μάτις σε μια μικρή ομάδα δημοσιογράφων που ταξιδεύουν μαζί του, σύμφωνα με το Reuters.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back