Oikonomou pisoi
ΚΟΣΜΟΣ

Ανακατάληψη χωρίων στα περίχωρα της Μοσούλης

Εικόνα του άρθρου Ανακατάληψη χωρίων στα  περίχωρα της Μοσούλης
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 18/10/2016, 17:28
ΚΟΣΜΟΣ

Οι ιρακινές ένοπλες δυνάμεις που επιχειρούν εναντίον της Μοσούλης, έχουν εξασφαλίσει περίπου 20 χωριά στα περίχωρα της πόλης στις πρώτες 24 ώρες των επιχειρήσεων για να ανακαταλάβει το τελευταίο σημαντικό προπύργιο του αυτοαποκαλούμενου Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ.

Με την υποστήριξη από αέρος να παρέχεται από τον συνασπισμό υπό την ηγεσία των ΗΠΑ, κυβερνητικές και κουρδικές δυνάμεις προελαύνουν προς την πόλη, καθώς καπνοί υψώνονται σε πετρελαϊκές εγκαταστάσεις που πυρπολήθηκαν για να παρεμποδίσουν την προέλαση και να δυσχεράνει τις αεροπορικές επιδρομές.

Η τουρκική πολεμική αεροπορία λαμβάνει και αυτή μέρος στα πλήγματα που καταφέρουν από αέρος στο Ισλαμικό Κράτος οι δυνάμεις του διεθνούς συμμαχίας υπό τις ΗΠΑ στην περιοχή της Μοσούλης του Ιράκ. δήλωσε ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Μπιναλί Γιλντιρίμ.

Η Τουρκία θεωρεί ότι η φιλοϊρανική, ελεγχόμενη από τους σιίτες μουσουλμάνους κυβέρνηση του Ιράκ και κυρίως οι παραστρατιωτικές σιιτικές Μονάδες Κινητοποίησης του Λαού (PMU) ενδέχεται να προβούν σε πληθυσμιακή αλλοίωση στη Μοσούλη, όπου κυριαρχούν οι σουνίτες μουσουλμάνοι, καθώς και οι Τουρκμένοι και άλλες μειονότητες.

Περίπου 4.000 έως 8.000 μαχητές του ΙΚ υπερασπίζονται τη Μοσούλη, ενώ οι δυνάμεις που έχουν συνταχθεί για την επίθεση εκτιμώνται σε 30.000, περιλαμβανομένων δυνάμεων του ιρακινού στρατού, των Κούρδων και σουνιτών μαχητών.

Περισσότεροι από 5.000 στρατιώτες των ΗΠΑ έχουν επίσης αναπτυχθεί σε αποστολές υποστήριξης, όπως και στρατεύματα από τη Γαλλία, τη Βρετανία, τον Καναδά και άλλες δυτικές χώρες.

Ο ιρακινός στρατός επιτίθεται στη Μοσούλη στα νότια και νοτιοανατολικά μέτωπα, ενώ οι Κούρδοι Πεσμεργκά επιχειρούν προς τα ανατολικά.

Οι Πεσμεργκά, οι οποίοι επίσης αναπτυχθεί βόρεια και βορειοδυτικά της πόλης, δήλωσε ότι εξασφάλισε «ένα σημαντικό τμήμα» οδικού άξονα 80 χιλιομέτρων μεταξύ της πρωτεύουσας τους Ερμπίλ περίπου μία ώρα οδικώς δυτικά τη Μοσούλης.

Η Ύπατη αρμοστεία για τους πρόσφυγες του ΟΗΕ είπε ότι είχε κατασκευάσει πέντε καταυλισμούς για να στεγάσει 45.000 ανθρώπους και σχεδιάζει να έχει επιπλέον έξι μέσα στις επόμενες εβδομάδες με χωρητικότητα 120.000 ατόμων.

Η μάχη έχει επίσης εγείρει φόβους θρησκευτικών και εθνοτικών αντεκδικήσεων εκδίκησης στο έδαφός που θα ανακαταληφθεί από το υπερ-σκληροπυρηνικό σουνιτικό ισλαμικό κράτος.


ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΙΣΡΟΗ ΤΖΙΧΑΝΤΙΣΤΩΝ

Κίνδυνο εισροής τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους προς την Ευρώπη, εάν πέσει το προπύργιο της οργάνωσης στη Μοσούλη, «βλέπει» ο Ευρωπαίος Επίτροπος αρμόδιος για θέματα Ασφαλείας, Τζούλιαν Κινγκ.

«Η ανακατάληψη του προπυργίου του Ισλαμικού Κράτους στο βόρειο Ιράκ, της Μοσούλης, είναι πιθανόν να οδηγήσει τους μαχητές της οργάνωσης που είναι έτοιμοι για δράση να επιστρέψουν στην Ευρώπη», αναφέρει ο Βρετανός Επίτροπος σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται σήμερα στην εφημερίδα Die Welt.

Όπως επισημαίνει ο ίδιος, «ακόμη και ένας μικρός αριθμός (τζιχαντιστών) αντιπροσωπεύει σοβαρή απειλή, για την οποία οφείλουμε να προετοιμασθούμε, αυξάνοντας την ικανότητα αντίστασης απέναντι στην τρομοκρατική απειλή».

Οι ιρακινές στρατιωτικές δυνάμεις ξεκίνησαν την ευρεία στρατιωτική επιχείρηση για την ανακατάληψη της Μοσούλης, δεύτερης σε μέγεθος πόλης του Ιράκ. Η μάχη προδιαγράφεται μακρά και δημιουργεί σοβαρές ανησυχίες για την τύχη του άμαχου πληθυσμού.


ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back