O Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ εμφανίστηκε συγκρατημένος και συνεπής στη χθεσινή του τηλεμαχία με τον Τζο Μπάιντεν, κάτι που οι σύμβουλοί του εκτιμούσαν ότι χρειάζεται, όμως δεν είναι πιθανό το ντιμπέιτ να αλλάξει ριζικά την έκβαση των προεδρικών εκλογών στις ΗΠΑ.
Μόλις 11 ημέρες πριν από την 3η Νοεμβρίου ο Τραμπ είναι αντιμέτωπος με το ίδιο βασικό πρόβλημα: μια χώρα που έχει πληγεί από την πανδημία του κορονοϊού, με τα κρούσματα να αυξάνονται και πάλι, και μια οικονομία που δεν έχει ανακάμψει πλήρως από τις επιπτώσεις της υγειονομικής κρίσης.
Για μια ακόμη φορά ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος δεν είχε να δώσει πραγματική απάντηση στις επικρίσεις του υποψήφιου των Δημοκρατικών για τον τρόπο που χειρίζεται την πανδημία, η οποία έχει ήδη κοστίσει τη ζωή σε 222.000 Αμερικανούς, εκτός από το να πει ότι η χώρα «γυρίζει σελίδα».
Σε εθνικό επίπεδο ο Μπάιντεν εμφανίζεται μπροστά από τον Τραμπ στις δημοσκοπήσεις, αν και το προβάδισμά του είναι μικρότερο στις αμφίρροπες πολιτείες.
Η χθεσινή τηλεμαχία στο Νάσβιλ του Τενεσί ήταν η τελευταία ευκαιρία που είχαν οι δύο υποψήφιοι να βρεθούν στην ίδια σκηνή ενώπιον μεγάλου τηλεοπτικού κοινού και ο Τραμπ υιοθέτησε μια πιο πολιτισμένη στάση, διακόπτοντας πολύ λιγότερες φορές τον αντίπαλό του σε σχέση με το προηγούμενο ντιμπέιτ τον Σεπτέμβριο.
«Ο Τραμπ ήταν καλός σήμερα το βράδυ. Ίσως (το ντιμπέιτ) του δώσει πόντους. Όμως δεν πρόκειται για ένα γεγονός όπως αυτό που χρειάζεται για να αλλάξει το παιχνίδι», σχολίασε ο Λίαμ Ντόνοβαν, υπεύθυνος για τη χάραξη στρατηγικής των Ρεπουμπλικάνων στη Βιρτζίνια, ο οποίος έχει εργαστεί σε προεκλογικές εκστρατείας για τη Γερουσία.
Ο Αμερικανός πρόεδρος επέμεινε ότι οι επιχειρήσεις θα πρέπει να ανοίξουν όλες και ότι οι μαθητές θα πρέπει να επιστρέψουν στα σχολεία τους, ενώ παράλληλα υποτίμησε τις προβλέψεις ότι τον χειμώνα θα ενσκήψει ένα δεύτερο, καταστροφικό κύμα κρουσμάτων κορονοϊού. «Μαθαίνουμε να ζούμε μαζί του», είπε ο Τραμπ αναφερόμενος στον ιό.
Δημοσκόπηση
Δημοσκόπηση του Reuters/Ipsos έχει δείξει ότι η πλειοψηφία των Αμερικανών κατηγορούν τον Τραμπ για τον τρόπο που χειρίζεται την πανδημία, ένα θέμα που έχει παραμείνει πρώτο στον κατάλογο των ανησυχιών των ψηφοφόρων σε όλη τη διάρκεια του έτους.
Με περισσότερους από 48 εκατομμύρια Αμερικανούς να έχουν ήδη ψηφίσει, οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι ένα πολύ μικρό ποσοστό των ψηφοφόρων δεν έχει αποφασίσει ακόμη ποιον υποψήφιο να επιλέξει. Και ο Τραμπ δεν κατέβαλε πολλές προσπάθειες να τους προσελκύσει κατά τη χθεσινή τηλεοπτική του εμφάνιση.
Ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος δεν φάνηκε να αναγνωρίζει ότι οι περισσότεροι Αμερικανοί που παρακολουθούσαν από το σπίτι την τηλεμαχία έχουν περάσει μια σκληρή χρονιά με lockdown, απολύσεις, ασθένεια και θάνατο. Όταν ο Μπάιντεν προσπάθησε να απευθυνθεί απευθείας στις οικογένειες που αντιμετωπίζουν δυσκολίες, ο Τραμπ το απέρριψε ως έναν κενό πολιτικό ελιγμό.
«Τυπικός πολιτικός», σχολίασε. «Γι’ αυτό εξελέγην».
Αν και οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η ασφάλιση υγείας αποτελεί μία από τις βασικές ανησυχίες των Αμερικανών, ο Ρεπουμπλικάνος υποψήφιος δήλωσε ότι θέλει «να τελειώσω» με το πρόγραμμα Obamacare, χωρίς ωστόσο να προσφέρει κάποια εναλλακτική για να προστατεύσει τους πολίτες που έχουν υποκείμενα νοσήματα, περιλαμβανομένης της covid-19.
«Οι ψηφοφόροι σε γενικές γραμμές ασχολούνται με την ουσία», επεσήμανε ο Άαρον Καλ ειδικός στις προεδρικές τηλεμαχίες στο πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν. «Η συνεχής επικέντρωση του Μπάιντεν στους μεσοαστούς ψηφοφόρους είναι σκόπιμη και θα περιπλέξει περαιτέρω την προσπάθεια του Τραμπ να κερδίσει τους αναποφάσιστους», πρόσθεσε.
Μνήμες 2016
Στόχος του Μπάιντεν ήταν να πλήξει τον Τραμπ σε καθημερινά θέματα όπως η ασφάλιση υγείας, οι μισθοί και οι κοινωνικές παροχές. Κι εκείνος εμφανίστηκε πιο ακμαίος σε σχέση με την πρώτη τηλεμαχία, αποφεύγοντας τα λάθη, ενώ σε κάποια στιγμή κορόιδεψε τον αντίπαλό του που συνέκρινε τον εαυτό του με τον Λίνκολν.
Η αδυναμία του Τραμπ σε σχέση με την πανδημία τον έχει αναγκάσει να στραφεί σε άλλα τεχνάσματα, ανάμεσα στα οποία είναι η προσπάθειά του να παρουσιάσει τον Τζο Μπάιντεν ως έναν διεφθαρμένο πολιτικό, όπως είχε κάνει το 2016 με τη Χίλαρι Κλίντον.
Ο Ντόνοβαν εκτίμησε ότι αυτή η στρατηγική δεν θα έχει σπουδαία αποτελέσματα σε μια εκλογική αναμέτρηση στην οποία οι Αμερικανοί έχουν σοβαρότερες ανησυχίες.
«Μοιάζει με μια απέλπιδα απόπειρα να επαναληφθεί η στρατηγική του 2016, η οποία είχε κάποια αποτελέσματα (…) διότι οι άνθρωποι δεν ανησυχούσαν για κάτι άλλο», σχολίασε.
Ο Καλ επισήμανε ότι ο Αμερικανός πρόεδρος εμφανίστηκε πιο πειστικός όταν κατηγόρησε τον Μπάιντεν ότι στα 47 χρόνια της πολιτικής σταδιοδρομίας του ήταν σε γενικές γραμμές αναποτελεσματικός, περιλαμβανομένων των 8 ετών που ήταν αντιπρόεδρος του Μπαράκ Ομπάμα.
«Οι αναποφάσιστοι ψηφοφόροι συχνά ανησυχούν περισσότερο για το τι έχουν κάνει οι υποψήφιοι γι' αυτούς τον τελευταίο καιρό», εξήγησε.
Όμως εκεί κρύβεται άλλο πρόβλημα για τον Τραμπ: Το 2016 εμφανίστηκε ως ένα αουτσάιντερ, ένας άνθρωπος που δεν είχε ποτέ δημόσια θέση. Τώρα που ζητεί την επανεκλογή του είναι και ο ίδιος πολιτικός, παρά τους ισχυρισμούς του περί του αντιθέτου. Αυτό σημαίνει ότι οι ψηφοφόροι ίσως αναζητήσουν κάποιον για να τον κατηγορήσουν για την κατάσταση στην οποία βρίσκεται η χώρα κι εκείνος θα είναι ο πρώτος που θα δεχθεί τα πυρά.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Reuters