ΕΠΙΣΤΗΜΗ-LIFE

ΗΠΑ: Οι νέοι «βιώνουν ήδη το ισοδύναμο μιας κρίσης μέσης ηλικίας»

Εικόνα του άρθρου ΗΠΑ: Οι νέοι «βιώνουν ήδη το ισοδύναμο μιας κρίσης μέσης ηλικίας»
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 20/03/2024, 17:38
ΕΠΙΣΤΗΜΗ-LIFE

Οι νέοι γίνονται λιγότερο ευτυχισμένοι από τις παλαιότερες γενιές, καθώς υποφέρουν από «το ισοδύναμο μιας κρίσης μέσης ηλικίας», όπως αποκαλύπτει παγκόσμια έρευνα.

Ο Αμερικανός γενικός χειρουργός Δρ Vivek Murthy δήλωσε ότι το να επιτρέπεις στα παιδιά να χρησιμοποιούν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι σαν να τους δίνεις φάρμακα που δεν είναι αποδεδειγμένα ασφαλή. Είπε ότι η αποτυχία των κυβερνήσεων να ρυθμίσουν καλύτερα τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης τα τελευταία χρόνια είναι «εξωφρενική».

Ο Murthy μίλησε στον Guardian καθώς νέα στοιχεία αποκάλυψαν ότι οι νέοι σε όλη τη Βόρεια Αμερική είναι πλέον λιγότερο ευτυχισμένοι από τους μεγαλύτερους σε ηλικία, ενώ η ίδια «ιστορική» αλλαγή αναμένεται να ακολουθήσει και στη Δυτική Ευρώπη.

Η μείωση της ευημερίας μεταξύ των νέων κάτω των 30 ετών έχει οδηγήσει τις ΗΠΑ εκτός της πρώτης 20άδας του καταλόγου των πιο ευτυχισμένων εθνών, αποκάλυψε η Παγκόσμια Έκθεση Ευτυχίας 2024.

Μετά από 12 χρόνια κατά τα οποία οι άνθρωποι ηλικίας 15 έως 24 ετών ήταν πιο ευτυχισμένοι από τις μεγαλύτερες γενιές στις ΗΠΑ, η τάση φαίνεται να έχει αντιστραφεί το 2017. Το χάσμα μειώθηκε επίσης στη δυτική Ευρώπη και η ίδια αλλαγή θα μπορούσε να συμβεί τα επόμενα ένα ή δύο χρόνια, πιστεύεται.

Ο Murthy περιέγραψε τα ευρήματα της έκθεσης ως «κόκκινη σημαία ότι οι νέοι πραγματικά υποφέρουν στις ΗΠΑ και τώρα όλο και περισσότερο σε όλο τον κόσμο». Είπε ότι περιμένει ακόμη να δει στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι οι πλατφόρμες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης είναι ασφαλείς για τα παιδιά και τους εφήβους και κάλεσε σε διεθνή δράση για τη βελτίωση των πραγματικών κοινωνικών συνδέσεων των νέων.

Η Παγκόσμια Έκθεση Ευτυχίας, ένα ετήσιο βαρόμετρο ευημερίας σε 140 έθνη που συντονίζεται από το Κέντρο Ερευνών Ευημερίας του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, την Gallup και το Δίκτυο Λύσεων Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΟΗΕ, έδειξε «ανησυχητική πτώση [στην ευτυχία των νέων], ιδίως στη Βόρεια Αμερική και τη Δυτική Ευρώπη», δήλωσε ο καθηγητής Jan-Emmanuel De Neve, διευθυντής του Κέντρου Ερευνών Ευημερίας και συντάκτης της μελέτης.

«Η σκέψη ότι σε ορισμένα μέρη του κόσμου τα παιδιά βιώνουν ήδη το ισοδύναμο μιας κρίσης μέσης ηλικίας, απαιτεί άμεση πολιτική δράση», είπε.

Η έκθεση δεν αποκαλύπτει τα αίτια των αλλαγών, αλλά έρχονται εν μέσω αυξανόμενης ανησυχίας για τον αντίκτυπο της αυξανόμενης χρήσης των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, των εισοδηματικών ανισοτήτων, της στεγαστικής κρίσης και των φόβων για τον πόλεμο και την κλιματική αλλαγή στην ευτυχία των παιδιών και των νέων.

Η Παγκόσμια Έκθεση Ευτυχίας παρακολουθεί την υποκειμενική ευημερία χρησιμοποιώντας τις εκτιμήσεις των ίδιων των ερωτηθέντων για τη ζωή τους και τα θετικά και αρνητικά συναισθήματά τους. Για άλλη μια φορά η Φινλανδία, η Δανία και η Ισλανδία ήταν οι τρεις πιο ευτυχισμένες χώρες.

Η παιδική ευημερία και η συναισθηματική υγεία μπορεί να είναι ο καλύτερος προγνωστικός παράγοντας για την ικανοποίηση από τη ζωή των ενηλίκων, σύμφωνα με την έκθεση. Προηγούμενες έρευνες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι έφηβοι και οι νεαροί ενήλικες που αναφέρουν μεγαλύτερη ικανοποίηση από τη ζωή κερδίζουν σημαντικά υψηλότερα επίπεδα εισοδήματος αργότερα στη ζωή τους, ακόμη και αν ληφθούν υπόψη οι διαφορές στην εκπαίδευση, τη νοημοσύνη, τη σωματική υγεία και την αυτοεκτίμηση.

Με πληροφορίες από Guardian

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back