Οι Ηνωμένες Πολιτείες σταμάτησαν ουσιαστικά την Πέμπτη τα Ηνωμένα Έθνη από το να αναγνωρίσουν ένα παλαιστινιακό κράτος, ασκώντας βέτο στο Συμβούλιο Ασφαλείας για να αρνηθούν στους Παλαιστίνιους την πλήρη ένταξη στο παγκόσμιο όργανο.
Επέβαλαν βέτο σε σχέδιο ψηφίσματος που συνιστούσε στη Γενική Συνέλευση των 193 μελών του ΟΗΕ να γίνει «δεκτό το κράτος της Παλαιστίνης ως μέλος» του ΟΗΕ. Η Βρετανία και η Ελβετία απείχαν, ενώ τα υπόλοιπα 12 μέλη του Συμβουλίου ψήφισαν ναι.
«Οι Ηνωμένες Πολιτείες συνεχίζουν να υποστηρίζουν σθεναρά μια λύση δύο κρατών. Η ψηφοφορία αυτή δεν αντανακλά την αντίθεση στην παλαιστινιακή κρατική υπόσταση, αλλά αντίθετα αποτελεί αναγνώριση ότι αυτή θα προκύψει μόνο από άμεσες διαπραγματεύσεις μεταξύ των μερών», δήλωσε στο συμβούλιο ο αναπληρωτής πρέσβης των ΗΠΑ στον ΟΗΕ Ρόμπερτ Γουντ.
Ο Παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς καταδίκασε το αμερικανικό βέτο σε ανακοίνωσή του ως «άδικο, ανήθικο και αδικαιολόγητο».
Η παλαιστινιακή επιδίωξη για πλήρη ένταξη στον ΟΗΕ ήρθε έξι μήνες μετά τον πόλεμο μεταξύ του Ισραήλ και των παλαιστίνιων μαχητών της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας και καθώς το Ισραήλ επεκτείνει τους οικισμούς στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, τους οποίους ο ΟΗΕ θεωρεί παράνομους.
Ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ Ισραήλ Κατς επαίνεσε τις Ηνωμένες Πολιτείες για την άσκηση βέτο.
Οι Παλαιστίνιοι είναι επί του παρόντος κράτος παρατηρητής μη μέλος, μια de facto αναγνώριση της κρατικής υπόστασης που τους παραχωρήθηκε από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ το 2012. Αλλά μια αίτηση για να γίνει πλήρες μέλος του ΟΗΕ πρέπει να εγκριθεί από το Συμβούλιο Ασφαλείας και στη συνέχεια από τουλάχιστον τα δύο τρίτα της Γενικής Συνέλευσης.
Το όραμα των δύο κρατών
Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ έχει από καιρό υποστηρίξει το όραμα δύο κρατών που ζουν δίπλα-δίπλα μέσα σε ασφαλή και αναγνωρισμένα σύνορα. Οι Παλαιστίνιοι θέλουν ένα κράτος στη Δυτική Όχθη, την ανατολική Ιερουσαλήμ και τη Λωρίδα της Γάζας, όλα τα εδάφη που κατέλαβε το Ισραήλ το 1967.
Η Παλαιστινιακή Αρχή, της οποίας ηγείται ο Αμπάς, ασκεί περιορισμένη αυτοδιοίκηση στη Δυτική Όχθη. Η Χαμάς εκδίωξε την Παλαιστινιακή Αρχή από την εξουσία στη Γάζα το 2007.
Η Χαμάς καταδίκασε τη στάση των ΗΠΑ σε ανακοίνωσή της και κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να "υποστηρίξει τον αγώνα του παλαιστινιακού λαού μας και το νόμιμο δικαίωμά του να καθορίζει τη μοίρα του".
«Η αποτυχία να σημειωθεί πρόοδος προς μια λύση δύο κρατών θα αυξήσει μόνο την αστάθεια και τον κίνδυνο για εκατοντάδες εκατομμύρια ανθρώπους σε ολόκληρη την περιοχή, οι οποίοι θα συνεχίσουν να ζουν υπό τη συνεχή απειλή της βίας», δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες στο Συμβούλιο νωρίτερα την Πέμπτη.
Φωτογραφία: Ο πρέσβης των Ηνωμένων Πολιτειών Ρόμπερτ Γουντ ψηφίζει κατά του σχεδίου ψηφίσματος για την Παλαιστίνη στο Συμβούλιο Ασφαλείας/ΟΗΕ