πλαισιο πισω Λυκ πίσω
ΚΟΣΜΟΣ

Ο ΟΗΕ θα τιμήσει τη φυγή των Παλαιστινίων από το Ισραήλ το 1948

Εικόνα του άρθρου Ο ΟΗΕ θα τιμήσει τη φυγή των Παλαιστινίων από το Ισραήλ το 1948
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Πατέλης
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 15/05/2023, 23:14
ΚΟΣΜΟΣ

Για πρώτη φορά, τα Ηνωμένα Έθνη θα τιμήσουν επίσημα τη φυγή εκατοντάδων χιλιάδων Παλαιστινίων από το σημερινό Ισραήλ κατά την 75η επέτειο της εξόδου τους -μια ενέργεια που απορρέει από τον διαμελισμό της Παλαιστίνης από τον ΟΗΕ σε ξεχωριστά εβραϊκά και αραβικά κράτη.

Ο Παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς είναι επικεφαλής των εκδηλώσεων μνήμης του ΟΗΕ τη Δευτέρα για αυτό που οι Παλαιστίνιοι αποκαλούν «Νάκμπα» ή «Καταστροφή».

Ο Ριγιάντ Μανσούρ, ο Παλαιστίνιος πρεσβευτής του ΟΗΕ, χαρακτήρισε τον εορτασμό του ΟΗΕ «ιστορικό» και σημαντικό επειδή η Γενική Συνέλευση έπαιξε καθοριστικό ρόλο στη διχοτόμηση της Παλαιστίνης.

«Είναι η αναγνώριση της ευθύνης του ΟΗΕ που δεν μπόρεσε να επιλύσει αυτή την καταστροφή για τον παλαιστινιακό λαό επί 75 χρόνια», δήλωσε πρόσφατα ο Μανσούρ σε ομάδα δημοσιογράφων του ΟΗΕ.

Είπε ότι «η καταστροφή για τον παλαιστινιακό λαό συνεχίζεται ακόμη» καθώς οι Παλαιστίνιοι δεν έχουν ακόμη ανεξάρτητο κράτος και δεν έχουν το δικαίωμα να επιστρέψουν στα σπίτια τους, όπως ζητούσε ψήφισμα της Γενικής Συνέλευσης που εγκρίθηκε τον Δεκέμβριο του 1948.

Ο πρεσβευτής του Ισραήλ στα Ηνωμένα Έθνη, Χίλαντ Ερντάν, καταδίκασε την εκδήλωση μνήμης, χαρακτηρίζοντάς την «αποτρόπαιο γεγονός» και «κατάφωρη προσπάθεια διαστρέβλωσης της ιστορίας». Είπε ότι όσοι παρεβρεθούν θα επιδοκιμάσουν τον αντισημιτισμό και θα δώσουν πράσινο φως στους Παλαιστίνιους «να συνεχίσουν να εκμεταλλεύονται τα διεθνή όργανα για να προωθήσουν τη συκοφαντική τους αφήγηση».


Το ψήφισμα του ΟΗΕ

Η Γενική Συνέλευση, η οποία είχε 57 κράτη μέλη το 1947, ενέκρινε το ψήφισμα για τη διαίρεση της Παλαιστίνης με ψήφους 33-13 και 10 αποχές. Η εβραϊκή πλευρά αποδέχθηκε το σχέδιο διαίρεσης του ΟΗΕ και μετά τη λήξη της βρετανικής εντολής το 1948, το Ισραήλ κήρυξε την ανεξαρτησία του. Οι Άραβες απέρριψαν το σχέδιο και οι γειτονικές αραβικές χώρες εξαπέλυσαν πόλεμο εναντίον του εβραϊκού κράτους.

Η Νάκμπα τιμά τη μνήμη των περίπου 700.000 Παλαιστινίων που έφυγαν ή αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους το 1948.

Η μοίρα αυτών των προσφύγων και των απογόνων τους -που υπολογίζονται σε πάνω από 5 εκατομμύρια σε όλη τη Μέση Ανατολή- παραμένει ένα μείζον αμφισβητούμενο ζήτημα στην αραβοϊσραηλινή σύγκρουση. Το Ισραήλ απορρίπτει τα αιτήματα για μαζική επιστροφή των προσφύγων στις χαμένες από καιρό εστίες τους, λέγοντας ότι αυτό θα απειλούσε τον εβραϊκό χαρακτήρα της χώρας.

Η 193μελής πλέον Γενική Συνέλευση ενέκρινε ψήφισμα στις 30 Νοεμβρίου του 2022 με ψήφους 90-30 και 47 αποχές, με το οποίο ζητούσε από την Επιτροπή του ΟΗΕ για την άσκηση των αναφαίρετων δικαιωμάτων του παλαιστινιακού λαού να διοργανώσει εκδήλωση υψηλού επιπέδου στις 15 Μαΐου για τον εορτασμό της Νάκμπα.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες ήταν μεταξύ των χωρών που μαζί με το Ισραήλ καταψήφισαν το ψήφισμα και η αμερικανική αποστολή δήλωσε ότι κανένας Αμερικανός διπλωμάτης δεν θα παραστεί στην εκδήλωση μνήμης της Δευτέρας.

Ο εορτασμός της Νάκμπα πραγματοποιείται καθώς οι ισραηλινο-παλαιστινιακές συγκρούσεις έχουν ενταθεί και οι διαμαρτυρίες για τη δεξιά κυβέρνηση του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου και το σχέδιό της να αναμορφώσει το δικαστικό σύστημα του Ισραήλ δεν δείχνουν σημάδια ύφεσης. Η πόλωση του Ισραήλ και οι εξτρεμιστικές θέσεις της κυβέρνησης Νετανιάχου έχουν επίσης προκαλέσει αυξανόμενη διεθνή ανησυχία.

Ο Μανσούρ δήλωσε την Παρασκευή ότι οι Παλαιστίνιοι πρόσφυγες «απομακρύνονται από τα σπίτια τους και μεταφέρονται βίαια από το Ισραήλ με πρωτοφανή ρυθμό», θυμίζοντας το 1948.

Σε ομιλία του στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ στις 25 Απριλίου, ο Παλαιστίνιος υπουργός Εξωτερικών Ριγιάντ Μάλκι δήλωσε ότι «ήρθε η ώρα να τερματιστεί η Νάκμπα», τονίζοντας ότι οι Παλαιστίνιοι έχουν υποφέρει από την πιο παρατεταμένη προσφυγική κρίση στον κόσμο και «τη μακροβιότερη κατοχή ενός ολόκληρου εδάφους στη σύγχρονη ιστορία».

Με πληροφορίες από ΑΡ. Φωτογραφία: AFP/MIDDLE EAST AYE

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
τενις πίσω dodoni back