Oikonomou pisoi
ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: «Λάθος μήνυμα» η βοήθεια της ΕΕ στο Ιράν

Εικόνα του άρθρου ΗΠΑ: «Λάθος μήνυμα» η βοήθεια της ΕΕ στο Ιράν
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Πατέλης
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 25/08/2018, 17:38
ΚΟΣΜΟΣ

Την απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης να διαθέσει 20,7 εκατομμύρια δολάρια για τη χορήγηση βοήθειας στο Ιράν την Παρασκευή, επέκρινε έντονα ο ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ στη χώρα.

Η κίνηση αυτή στέλνει «το λάθος μήνυμα τη λάθος στιγμή», υποστήριξε  Μπράιαν Χουκ (φωτογραφία). Η προσφορά οικονομικής βοήθειας «από τους ευρωπαίους φορολογούμενους διαιωνίζει την ικανότητα του (ιρανικού) καθεστώτος να αψηφά τις ανάγκες του λαού του και να καταπνίγει οποιαδήποτε ουσιώδη αλλαγή πολιτικής», υποστήριξε ο ειδικός απεσταλμένος της αμερικανικής κυβέρνησης για το Ιράν, σε μια ανακοίνωση που δημοσιοποίησε.

Η απόφαση της ΕΕ, που ανακοινώθηκε την Πέμπτη, για τη χορήγηση οικονομικής βοήθειας 18 εκατομμυρίων ευρώ (20,7 εκατ. δολαρίων) στο Ιράν, έχει σκοπό να μετριαστούν οι συνέπειες των αμερικανικών οικονομικών κυρώσεων, καθώς οι ευρωπαϊκές χώρες προσπαθούν να περισώσουν τη συμφωνία του 2015 για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ απέσυρε τις ΗΠΑ από τη συμφωνία αυτή, το Κοινό Ολοκληρωμένο Σχέδιο Δράσης (ΚΟΣΔ), τον Μάιο και η κυβέρνησή του επιβάλλει εκ νέου τις κυρώσεις που είχαν αρθεί σε βάρος του Ιράν, παρότι τα άλλη μέρη πασχίζουν να βρουν τρόπο να τη διατηρήσουν σε ισχύ.

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ απαιτεί από τις ευρωπαϊκές χώρες να συμμορφωθούν προς τις κυρώσεις της.

«Περισσότερα χρήματα στα χέρια των αγιατολάδων σημαίνει περισσότερα χρήματα για να διαπράττονται δολοφονίες ακριβώς σε αυτές τις ευρωπαϊκές χώρες», υποστήριξε ο Χουκ στην ανακοίνωσή του.

Οι αμερικανικές κυρώσεις που επανήλθαν σε ισχύ αυτόν τον μήνα στοχοθετούν τη βιομηχανία αυτοκινήτων του Ιράν, το εμπόριο χρυσού και άλλων πολύτιμων μετάλλων, καθώς και την αγορά δολαρίων -κάτι κρίσιμο για τις διεθνείς εμπορικές συναλλαγές, τις επενδύσεις και τις εμπορικές σχέσεις. Ακόμη πιο εκτεταμένες κυρώσεις, που θα πλήξουν τον τραπεζικό και τον πετρελαϊκό τομέα του Ιράν, θα επανέλθουν σε ισχύ τον Νοέμβριο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters


ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back