Oikonomou pisoi
ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ-Ιράν: Αποχωρούν από την πυρηνική συμφωνία και επαναφέρουν τις κυρώσεις

Εικόνα του άρθρου ΗΠΑ-Ιράν: Αποχωρούν από την πυρηνική συμφωνία και επαναφέρουν τις κυρώσεις
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Πατέλης
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 09/05/2018, 01:54
ΚΟΣΜΟΣ

«Ανακοινώνω σήμερα ότι οι ΗΠΑ θα αποχωρήσουν από τη πυρηνική συμφωνία του Ιράν». Με αυτά τα λόγια ο Αμερικανός πρόεδρος έκανε γνωστή την από καιρό ειλημμένη απόφασή του να αποχωρήσει από τη διεθνή συμφωνία για τον περιορισμό του πυρηνικού προγράμματος της Τεχεράνης και την εκ νέου επιβολή των κυρώσεων ενάντια στο Ιράν.

Ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Αμερικανού προέδρου, Τζον Μπόλτον δήλωσε ότι ο Τραμπ υπέγραψε το υπόμνημα με το οποίο διατάσσονται οι υπηρεσίες να επαναφέρουν όλες τις κυρώσεις εις βάρος του Ιράν, αναφορικά με το πυρηνικό του πρόγραμμα, οι οποίες είχαν αρθεί από τον τέως πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα.

Το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ με ανακοίνωσή του ανέφερε ότι θα επιβάλλει εκ νέου ένα ευρύ φάσμα κυρώσεων αναφορικά με το Ιράν έπειτα από μια μεταβατική περίοδο 90 και 180 ημερών και θα περιλαμβάνουν κυρώσεις που θα στοχεύουν τον πετρελαϊκό τομέα του Ιράν και τις συναλλαγές με την κεντρική του τράπεζα.

Επίσης ανέφερε ότι οι κυρώσεις αναφορικά με τις αεροπορικές εξαγωγές στο Ιράν, το εμπόριο μετάλλων της χώρας και κάθε προσπάθεια της Τεχεράνη να αποκτήσει αμερικανικά δολάρια επίσης θα επιβληθούν εκ νέου.


ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΕΕ

Η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι (φωτογραφία) ζήτησε από τη διεθνή κοινότητα να παραμείνει στη διεθνή συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.

«Είμαι ιδιαίτερα ανήσυχη από την σημερινή ανακοίνωση των νέων κυρώσεων», δήλωσε η Μογκερίνι, επισημαίνοντας ότι «η ΕΕ είναι αποφασισμένη να τη διατηρήσει».

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ δήλωσε ότι η στάση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ στο Ιράν και το διεθνές εμπόριο θα «συναντήσει μια ενιαία ευρωπαϊκή προσέγγιση».

Έπειτα από την ανακοίνωση Τραμπ, ο Τουσκ δήλωσε ότι και οι 28 ηγέτες των κρατών - μελών της ΕΕ θα συζητήσουν και τα δύο θέματα όταν συναντηθούν στην Σόφια την επόμενη Τετάρτη και Πέμπτη.


ΤΟ ΙΡΑΝ

Από την πλευρά του το Ιράν θα παραμείνει στην πυρηνική συμφωνία, χωρίς τη συμμετοχή των ΗΠΑ σε αυτήν, ανακοίνωσε ο πρόεδρος Χασάν Ροχανί (φωτογραφία) απόψε. Παράλληλα, ο Ροχανί πρόσθεσε ότι έδωσε εντολή στα στελέχη της πυρηνικής βιομηχανίας της χώρας του να είναι έτοιμα να συνεχίσουν την ανάπτυξη της πυρηνικής βιομηχανίας χωρίς κανέναν περιορισμό, εφόσον χρειαστεί.

Σε τηλεοπτικό διάγγελμά του ο Ιρανός πρόεδρος είπε ότι η απόφαση που έλαβε ο Ντόναλντ Τραμπ υπήρξε μια «ιστορική εμπειρία» για την Τεχεράνη και κατηγόρησε τις ΗΠΑ ότι ουδέποτε τήρησαν τις δεσμεύσεις που ανέλαβαν.

Ο Ροχανί είπε ότι έδωσε εντολή στον υπουργό Εξωτερικών να ξεκινήσει συνομιλίες για την πυρηνική συμφωνία με την ΕΕ, τη Ρωσία και την Κίνα εντός των επόμενων εβδομάδων και διαβεβαίωσε ότι η ιρανική οικονομία θα συνεχίσει να αναπτύσσεται και μετά την αποχώρηση των ΗΠΑ. 


ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗ ΣΑΟΥΔΑΡΑΒΩΝ ΚΑΙ ΙΣΡΑΗΛ 

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου χαρακτήρισε «θαρραλέα» και «σωστή» την απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ.

Ο υπουργός Άμυνας Αβίγκντορ Λίμπερμαν χαιρέτισε επίσης την απόφαση του Τραμπ υποστηρίζοντας ότι θα γονατίσει το ιρανικό καθεστώς.

Παράλληλα το Ισραήλ άρχισε να κινητοποιεί κάποιες από τις εφεδρικές του δυνάμεις, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο στρατός.

«Επιστρατεύουμε εφέδρους σε ειδικές περιπτώσεις, όπως απαιτείται», δήλωσε μια εκπρόσωπος του στρατού στο πρακτορείο Ρόιτερς, χωρίς να διευκρινίζει την κλίμακα της επιστράτευσης.

Επίσης η Σαουδική Αραβία καλωσόρισε την απόφαση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ για την αποχώρηση των ΗΠΑ από τη διεθνή συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν και την εκ νέου επιβολή οικονομικών κυρώσεων εις βάρος της Τεχεράνης.

«Το Ιράν χρησιμοποίησε οικονομικά οφέλη από την άρση των κυρώσεων για να συνεχίσει τις δραστηριότητές του για την αποσταθεροποίηση της περιοχής, ιδιαίτερα με την ανάπτυξη βαλλιστικών πυραύλων και τη στήριξη τρομοκρατικών οργανώσεων στην περιοχή», ανέφερε η ανακοίνωση του Ριάντ που μετέδωσε η κρατική τηλεόραση Al Arabiya.

ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters-AFP-Sputnik. Φωτογραφία: EPA/MICHAEL REYNOLDS, © EuropeanUnion

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back