ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ-Διαρροή εγγράφων: Η εαρινή αντεπίθεση της Ουκρανίας θα αποτύχανε

Εικόνα του άρθρου ΗΠΑ-Διαρροή εγγράφων: Η εαρινή αντεπίθεση της Ουκρανίας θα αποτύχανε
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 12/04/2023, 00:57
ΚΟΣΜΟΣ

Οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες φέρεται να προειδοποίησαν τον Φεβρουάριο ότι η Ουκρανία ενδέχεται να μην καταφέρει να συγκεντρώσει επαρκή στρατεύματα και οπλισμό για την προγραμματισμένη εαρινή της αντεπίθεση και ότι μπορεί να μείνει «πολύ πίσω» από τους στόχους του Κιέβου για την ανακατάληψη εδαφών που έχουν καταληφθεί από τη Ρωσία, σύμφωνα με ένα από τα έγγραφα που διέρρευσαν για την άμυνα.

Ένα έγγραφο με την ένδειξη «άκρως απόρρητο», το οποίο επικαλείται η Washington Post, αναφέρει ότι το Κίεβο αντιμετωπίζει σημαντικές «ελλείψεις στη συγκέντρωση και διατήρηση δυνάμεων» και ως εκ τούτου είναι πιθανό να επιτύχει μόνο «μέτρια εδαφικά κέρδη». Το έγγραφο στην κατάσταση που επικρατούσε στις αρχές Φεβρουαρίου και δεν είναι σαφές σε ποιο βαθμό η Ουκρανία, με την υποστήριξη των κρατών μελών του ΝΑΤΟ, μπόρεσε να καλύψει τις ελλείψεις από τότε.

Ένα άλλο έγγραφο, με ημερομηνία 23 Φεβρουαρίου, το οποίο είδε ο Guardian, δίνει μια επισκόπηση της προόδου της δημιουργίας 12 αξιόμαχων νέων ταξιαρχιών που θα ηγηθούν της αντεπίθεσης, εξοπλισμένων με 253 άρματα μάχης και περίπου 1.500 άλλα τεθωρακισμένα οχήματα διαφόρων τύπων. Τρεις ταξιαρχίες επρόκειτο να δημιουργηθούν μόνο από τους Ουκρανούς, ενώ οι υπόλοιπες εννέα θα δημιουργούνταν με τη βοήθεια των ΗΠΑ, των συμμάχων και των εταίρων.

Οι σχεδιαζόμενες ταξιαρχίες απείχαν πολύ από την ετοιμότητα κατά τον χρόνο σύνταξης των εγγράφων, με πέντε να μην έχουν ακόμη αρχίσει την εκπαίδευσή τους. Έξι από τις ταξιαρχίες είχαν στη διάθεσή τους το μισό ή και λιγότερο από τον εξοπλισμό που χρειάζονταν.

Ο Λευκός Οίκος δεν επιβεβαίωσε επίσημα τη γνησιότητα των εγγράφων, αλλά οι Αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν μέχρι στιγμής επισημάνει μόνο ένα έγγραφο για τις ρωσικές και ουκρανικές απώλειες, που αναδημοσιεύτηκε στην εφαρμογή ανταλλαγής μηνυμάτων Telegram, ως παραποιημένο. Το υπουργείο Δικαιοσύνης έχει ξεκινήσει ποινική έρευνα για τη διαρροή και η κυβέρνηση Μπάιντεν επιβεβαίωσε ότι συζητά με τους εταίρους της για να περιορίσει τη ζημιά σε μια σειρά διμερών σχέσεων.

Το Κίεβο δεν έχει ακόμη σχολιάσει επίσημα τις διαρροές, οι οποίες αποκάλυψαν τις στρατιωτικές αναπτύξεις της Ουκρανίας κατά μήκος των μετώπων και τα τρωτά σημεία τους, ιδίως με τη μορφή εξαντλημένων αποθεμάτων πυρομαχικών.

Ορισμένοι αναλυτές εκτιμούν ότι οι διαρροές περισσότερων από 100 άκρως απόρρητων αμερικανικών αμυντικών εγγράφων θα μπορούσαν να είναι η «κορυφή του παγόβουνου», προειδοποιώντας ότι οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να αναμένουν μεγαλύτερη ζημιά για τη φήμη τους και για τις σχέσεις τους με τους συμμάχους.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back