Oikonomou pisoi Solarhub πίσω
ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Παρακολουθώντας τους συμμάχους σου

Εικόνα του άρθρου ΗΠΑ: Παρακολουθώντας τους συμμάχους σου
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 10/04/2023, 13:15
ΚΟΣΜΟΣ

Τα απόρρητα έγγραφα που εμφανίστηκαν στο διαδίκτυο, με λεπτομέρειες που περιλαμβάνουν από την αεράμυνα της Ουκρανίας έως την ισραηλινή υπηρεσία κατασκοπείας Μοσάντ, έχουν κινητοποιήσει τους Αμερικανούς αξιωματούχους που προσπαθούν να εντοπίσουν την πηγή της διαρροής, με ορισμένους εμπειρογνώμονες να λένε ότι θα μπορούσε να είναι Αμερικανός.

Οι αξιωματούχοι λένε ότι το εύρος των θεμάτων που αναφέρονται στα έγγραφα, τα οποία αφορούν τον πόλεμο στην Ουκρανία, την Κίνα, τη Μέση Ανατολή και την Αφρική, υποδηλώνουν ότι μπορεί να έχουν διαρρεύσει από Αμερικανό και όχι από σύμμαχο.

«Η προσοχή τώρα επικεντρώνεται στο ότι πρόκειται για διαρροή από τις ΗΠΑ, καθώς πολλά από τα έγγραφα βρίσκονταν μόνο σε αμερικανικά χέρια», δήλωσε στο Reuters ο Michael Mulroy, πρώην ανώτερος αξιωματούχος του Πενταγώνου, σε συνέντευξή του.

Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι η έρευνα βρίσκεται στα αρχικά της στάδια και όσοι την διεξάγουν δεν έχουν αποκλείσει το ενδεχόμενο να βρίσκονται φιλορωσικά στοιχεία πίσω από τη διαρροή, η οποία θεωρείται ως μία από τις σοβαρότερες παραβιάσεις ασφαλείας από τότε που περισσότερα από 700.000 έγγραφα, βίντεο και διπλωματικά τηλεγραφήματα εμφανίστηκαν στον ιστότοπο WikiLeaks το 2013.

Δύο Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν στο Reuters την Κυριακή ότι δεν έχουν αποκλείσει το ενδεχόμενο τα έγγραφα να έχουν παραποιηθεί για να παραπλανήσουν τους ερευνητές ως προς την προέλευσή τους ή για να διαδώσουν ψευδείς πληροφορίες που μπορεί να βλάψουν τα συμφέροντα ασφαλείας των ΗΠΑ.

Σε ανακοίνωσή του την Κυριακή, το Πεντάγωνο ανέφερε ότι εξετάζει την εγκυρότητα των εγγράφων που «φαίνεται να περιέχουν ευαίσθητο και άκρως απόρρητο υλικό».


Τα έγγραφα

Ένα από τα έγγραφα, με ημερομηνία 23 Φεβρουαρίου και την ένδειξη «Μυστικό», περιγράφει λεπτομερώς πώς τα συστήματα αεράμυνας S-300 της Ουκρανίας θα εξαντληθούν μέχρι τις 2 Μαΐου με τον τρέχοντα ρυθμό χρήσης.

Ένα άλλο έγγραφο, που φέρει την ένδειξη «άκρως απόρρητο» και προέρχεται από μια ενημερωμένη έκδοση της CIA Intel από την 1η Μαρτίου, αναφέρει ότι η υπηρεσία πληροφοριών Μοσάντ ενθάρρυνε τις διαμαρτυρίες κατά των σχεδίων του Ισραηλινού πρωθυπουργού Βενιαμίν Νετανιάχου να αυστηροποιήσει τους ελέγχους στο Ανώτατο Δικαστήριο.

Το έγγραφο αναφέρει ότι οι ΗΠΑ το έμαθαν αυτό μέσω της υπηρεσίας πληροφοριών σημάτων, γεγονός που υποδηλώνει ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες κατασκοπεύουν έναν από τους σημαντικότερους συμμάχους τους στη Μέση Ανατολή.

Σε ανακοίνωσή του την Κυριακή, το γραφείο του Νετανιάχου χαρακτήρισε τον ισχυρισμό ως «ψευδή και χωρίς καμία απολύτως βάση».

Ένα άλλο έγγραφο έδωσε λεπτομέρειες για εσωτερικές συζητήσεις μεταξύ ανώτερων αξιωματούχων της Νότιας Κορέας σχετικά με την πίεση των ΗΠΑ προς τη Σεούλ να βοηθήσει στην προμήθεια όπλων στην Ουκρανία και την πολιτική της να μην το πράξει.

Το γραφείο του προέδρου της Νότιας Κορέας Γιουν Σουκ Γιολ δήλωσε τη Δευτέρα ότι ο έλεγχος των γεγονότων στα έγγραφα αποτελεί προτεραιότητα και ότι θα ζητήσει από τις ΗΠΑ να λάβουν τα «κατάλληλα» μέτρα μετά την επιβεβαίωση των λεπτομερειών.

Το γραφείο του Γιουν δήλωσε ότι δεν μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο τα έγγραφα να είναι κατασκευασμένα ή προϊόν παρέμβασης τρίτων, προειδοποιώντας ότι κάθε προσπάθεια «διατάραξης της συμμαχίας θα έχει επιπτώσεις».

Ορισμένοι βουλευτές της αντιπολίτευσης της Νότιας Κορέας εξέφρασαν «έντονη λύπη» για τους ισχυρισμούς περί κατασκοπείας, χαρακτηρίζοντάς τους σαφή παραβίαση της εθνικής κυριαρχίας και σημαντική αποτυχία της κυβέρνησης Γιουν σε θέματα ασφάλειας.

Πηγή: Reuters




ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back