Oikonomou pisoi
ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Αγανάκτηση για το χωρισμό παιδιών από γονείς μετανάστες

Εικόνα του άρθρου ΗΠΑ:  Αγανάκτηση για το χωρισμό παιδιών από γονείς μετανάστες
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Πατέλης
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 20/06/2018, 14:10
ΚΟΣΜΟΣ

Εντείνονται οι επικρίσεις και η αγανάκτηση για την πολιτική του χωρισμού των παιδιών των παράτυπων μεταναστών από τους γονείς τους στα σύνορα με το Μεξικό.

Ο Ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής Μαρκ Μέντοους δήλωσε ότι ο Τραμπ είπε σε βουλευτές του κόμματος κατά τη διάρκεια συνάντησής τους στο Καπιτώλιο ότι χρειάζεται να κάνουν κάτι για το μεταναστευτικό «αμέσως».

Στη συνάντηση αυτή ο Αμερικανός πρόεδρος επεσήμανε ότι ο χωρισμός των οικογενειών «σίγουρα δεν είναι κάτι ελκυστικό και δίνει κακή εντύπωση», πρόσθεσε ο γερουσιαστής Τομ Κόουλ.

Οι Ρεπουμπλικάνοι προσπαθούν να καταρτίσουν ένα νομοσχέδιο για το μεταναστευτικό την ώρα που βίντεο που δείχνουν παιδιά σε κλουβιά και ηχητικά ντοκουμέντα με άλλα να κλαίνε σπαρακτικά έχουν προκαλέσει την οργή πολλών πολιτών αλλά και ομάδων, από κληρικούς ως ισχυρές ενώσεις επιχειρηματιών.

Ο Τραμπ κατηγορεί τους Δημοκρατικούς για τον χωρισμό των παιδιών μεταναστών από τους γονείς τους, αν και το Ρεπουμπλικανικό Kόμμα ελέγχει και τα δύο σώματα του κοινοβουλίου και η κυβέρνησή του ήταν αυτή που εφαρμόζει την πολιτική της αυστηρής τήρησης της μεταναστευτικής νομοθεσίας.

Ο Αμερικανός πρόεδρος έχει προσπαθήσει να συνδέσει τον τερματισμό των χωρισμών των οικογενειών με την υιοθέτηση μιας ευρύτερης νομοθεσίας για το μεταναστευτικό, στην οποία θα περιλαμβάνεται χρηματοδότηση για το τείχος που θέλει να κατασκευάσει στα σύνορα με το Μεξικό, γεγονός που έχει ωθήσει τους Δημοκρατικούς να τον κατηγορήσουν ότι χρησιμοποιεί τα παιδιά σαν ομήρους.

Η αμερικανική Υπηρεσία Τελωνείων και Ελέγχου των Συνόρων ανακοίνωσε χθες ότι 2.342 παιδιά έχουν χωριστεί από τους γονείς τους στα σύνορα του Μεξικού από τις 5 Μαΐου ως τις 9 Ιουνίου.


ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΕΣ

Στο μεταξύ στην Ουάσιγκτον ακτιβιστές πραγματοποίησαν διαμαρτυρία δίπλα στο τραπέζι που είχε κλείσει η Αμερικανίδα υπουργός Εσωτερικής Ασφάλειας Κίρστεν Νίλσεν σε ένα μεξικανικό εστιατόριο.

Παράλληλα οι δύο μεγαλύτερες εμπορικές ενώσεις των ΗΠΑ, το Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο και το Business Roundtable, επέκριναν την πολιτική χωρισμού των παιδιών μεταναστών από τους γονείς τους, ενώ ζήτησε επίσης να εγκριθεί ένας νόμος που θα προστατεύει τα παιδιά τα οποία έφτασαν παράνομα στις ΗΠΑ μαζί με τους γονείς τους.

Ο επικεφαλής της Apple Τιμ Κουκ χαρακτήρισε «απάνθρωπη» την πρακτική και δεσμεύθηκε να αποτελέσει «μια εποικοδομητική φωνή» για τον τερματισμό του ζητήματος.

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Microsoft Σάτια Ναντέλα χαρακτήρισε την πολιτική σκληρή και καταχρηστική σε μέιλ του προς τους εργαζόμενους της εταιρείας, το οποίο αναρτήθηκε στον ιστότοπο Linkedin.com. Επίσης πρόσθεσε ότι η Microsoft δεν εργάζεται πάνω σε σχέδια της αμερικανικής κυβέρνησης που συνδέονται με τον χωρισμό των παιδιών μεταναστών από τους γονείς τους.

Επίσης ο Ιρλανδός τραγουδιστής των U2 και ακτιβιστής, Μπόνο απηύθυνε σήμερα έκκληση στα μέλη του αμερικανικού Κογκρέσου να πιέσουν τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ να εγκαταλείψει την πολιτική του χωρισμού των οικογενειών των παράτυπων μεταναστών, η οποία "είναι εντελώς αντίθετη με τις αμερικανικές αξίες".

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters


ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back