Oikonomou pisoi
ΜΙΚΡΑ & ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

Ηλιόψαρο: Ένας «εχθρός» για τη λίμνη Πηγών Αώου

Εικόνα του άρθρου Ηλιόψαρο: Ένας «εχθρός» για τη λίμνη Πηγών Αώου
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 16/07/2019, 20:21
ΜΙΚΡΑ & ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

Η τεχνητή λίμνη πηγών Αώου, από τη δημιουργία της στις αρχές της δεκαετίας του ’90, έχει εξελιχθεί σε ένα σημαντικό υδάτινο οικοσύστημα το οποίο φιλοξενεί πληθώρα υδρόβιων οργανισμών. Το μεγάλο πρόβλημα βέβαια, είναι ότι δεν φιλοξενεί μόνο ενδημικά είδη, αλλά και ξενικά είδη, που παραμένει άγνωστο πώς εισήλθαν στο οικοσύστημα. Ένα από τα πιο επικίνδυνα ξενικά είδη που έχουν εντοπιστεί στη λίμνη, είναι το ηλιόψαρο (φωτογραφία). Το ηλιόψαρο, με καταγωγή τη Βόρεια Αμερική, θεωρείται από τα πλέον επικίνδυνα ψάρια για την παγκόσμια βιοποικιλότητα, καθώς τρώει τα αβγά των άλλων ψαριών. Η παρουσία του ηλιόψαρου στη λίμνη πηγών Αώου τεκμηριώθηκε μόλις το 2015.

Ο Φορέας Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Βόρειας Πίνδου, αναγνωρίζοντας το πρόβλημα, αποφάσισε να προχωρήσει σε μια μελέτη που θα προτείνει τη λήψη διαχειριστικών μέτρων για την αντιμετώπιση των ξενικών ειδών και εν τέλει για την εξυγίανση του οικοσυστήματος. Τη μελέτη με επίσημο τίτλο «προκαταρκτική εκτίμηση της κατάστασης των ιχθυοπληθυσμών και της ποιότητας των υδάτων της Τεχνητής Λίμνης Πηγών Αώου, με στόχο την αειφόρο διαχείριση του οικοσυστήματος και τον περιορισμό των ξενικών ειδών», που χρηματοδοτείται από το επιχειρησιακό πρόγραμμα «Ήπειρος 2014-2020», θα υλοποιήσει το Τμήμα Ζωικής Παραγωγής, Αλιείας & Υδατοκαλλιεργειών του Πανεπιστημίου Πατρών. Η σχετική σύμβαση με προϋπολογισμό 20.000 ευρώ υπογράφηκε στις 8 Ιουλίου. Η μελέτη θα είναι έτοιμη σε οκτώ μήνες. 

Το Τμήμα Ζωικής Παραγωγής, Αλιείας και  Υδατοκαλλιεργειών θα πρέπει να παραδώσει στον Φορέα Διαχείρισης μια τεχνική αναφορά  που θα περιλαμβάνει παρουσίαση και ερμηνεία των αποτελεσμάτων των δειγματοληψιών και θα συνοδεύεται από τεκμηριωμένες προτάσεις λήψης διαχειριστικών μέτρων.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back