Oikonomou pisoi
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Η Ζωσιμαία βιβλιοθήκη «ενηλικιώνεται» ψηφιακά

Εικόνα του άρθρου Η Ζωσιμαία βιβλιοθήκη «ενηλικιώνεται» ψηφιακά
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 05/11/2019, 11:47
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Η Ζωσιμαία βιβλιοθήκη πηγαίνει σε άλλο επίπεδο ψηφιακής καταλογογράφησης και οργάνωσης-ψηφιοποίησης, με το openABEKT, που είναι μετεξέλιξη του προηγούμενου συστήματος στην Πλατφόρμα Παροχής Υπηρεσιών Κατάθεσης, Διαχείρισης και Διάθεσης Ανοικτών Δεδομένων & Ψηφιακού Περιεχομένου του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης, της υποδομής του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

  Πρόκειται για ένα βελτιωμένο μοντέλο, όπου οι υπηρεσίες είναι προσβάσιμες διαδικτυακά και απομακρυσμένα (Software As A Service (SaaS)), ένα μοντέλο παροχής λογισμικού με το οποίο λογισμικό & δεδομένα φιλοξενούνται στο «νέφος»( https://www.openabekt.gr/ ).

Πρακτικά, αυτά σημαίνουν ότι το κοινό θα έχει πρόσβαση χωρίς να χρειάζεται να εγκαταστήσει λογισμικό, αλλά και χωρίς η βιβλιοθήκη να χρειάζεται να συντηρεί την υποδομή.

Οι χρήστες-τριες μπορούν να αναζητούν τίτλους, να κρατούν ή ανανεώνουν χρεώσεις, όπως επίσης και να ενημερώνονται για διάφορες δράσεις κ.λπ. Ο σύνδσεσμός είναι ο εξής: https://zosimaialib.openabekt.gr/.


Εκτός όμως από αυτή την αναβάθμιση, η Ζωσιμαία βιβλιοθήκη γίνεται και… VR. Μπαίνοντας λοιπόν στη πιο πρόσφατη διαδραστική τεχνολογική εξέλιξη, η βιβλιοθήκη με δική της πρωτοβουλία και χρηματοδότηση προμηθεύτηκε σε «γυαλιών»  virtual reality και με ειδικό πρόγραμμα «επαυξημένης πραγματικότητας» ο επισκέπτης κάθε ηλικίας μπορεί να περιηγηθεί (Virtual Tour 360ο ) σε όλους τους χώρους του σημερινού κτιρίου, ακόμα και στις κλειστές συλλογές.

Η ψηφιακή περιήγηση περιλαμβάνει ακόμα διάφορες πληροφορίες προς το χρήστη-τρια, γι αυτά που βλέπει σε πραγματικό χρόνο, τη βιβλιοθήκη κ.λπ.

Η νέα αυτή υπηρεσία είναι διαθέσιμη κατόπιν ζήτησης στο Κεντρικό Αναγνωστήριο της Ζωσιμαίας και θα διακινηθεί στα σχολεία της πόλης και της Περιφέρειας Ηπείρου, μέσω της Κινητής Βιβλιοθήκης.

«Στο άμεσο μέλλον έχουν ήδη δρομολογηθεί δύο ακόμη εφαρμογές εικονικής πραγματικότητας, με σκοπό τη διατήρηση-διάσωση της πληροφορίας,  διατήρηση και ενίσχυση της συλλογικής μνήμης, την ανάδειξη του Πολιτισμού, την παραγωγικότητα, την παροχή νέων προϊόντων και υπηρεσιών στους χρήστες της Ζωσιμαίας και στο κοινό και την οικονομική ανάπτυξη σε τοπικό επίπεδο, μέσω της ανάδειξης και ενίσχυσης ενός νέου είδους, που μπορεί να υποστηριχθεί και ήδη υλοποιείται από τον Φορέα μας, αυτού του «αναγνωστικού τουρισμού», αναφέρει η Ζωσιμαία.




ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back