ΚΟΣΜΟΣ

Η Ουκρανία κήρυξε επιστράτευση εφέδρων

Εικόνα του άρθρου Η Ουκρανία κήρυξε επιστράτευση εφέδρων
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 23/02/2022, 12:31
ΚΟΣΜΟΣ

Η Ουκρανία άρχισε σήμερα να επιστρατεύει εφέδρους ηλικίας 18-60 ετών μετά την έκδοση σχετικού διατάγματος από τον πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις.

Ο μέγιστος χρόνος επιστράτευσής τους είναι ένα έτος.

Ο Ζελένσκι ανακοίνωσε χθες, Τρίτη, την επιστράτευση εφέδρων, όμως απέκλεισε μια γενική επιστράτευση μετά την ανακοίνωση της Ρωσίας ότι μετακινεί στρατεύματά της μέσα στην ανατολική Ουκρανία.

Η Ουκρανία έχει περισσότερους από 200.000 εφέδρους επιπλέον των 250.000 μελών των τακτικών ένοπλων δυνάμεών της.

Η άρνηση εφέδρων να παρουσιαστούν κατά την επιστράτευση χωρίς εύλογο λόγο θα τιμωρείται με «διοικητικές και ποινικές κυρώσεις», διευκρίνισαν οι ένοπλες δυνάμεις.

Στο μεταξύ ο ουκρανικός στρατός ανακοίνωσε σήμερα ότι ένας στρατιώτης σκοτώθηκε και ακόμη έξι τραυματίστηκαν τις προηγούμενες 24 ώρες από τους βομβαρδισμούς των φιλορώσων ανταρτών στην ανατολική Ουκρανία, καθώς παρατηρείται μεγάλος αριθμός παραβιάσεων της εκεχειρίας.

Ο στρατός επεσήμανε στη σελίδα του στο Facebook ότι έχει καταγράψει τις προηγούμενες 24 ώρες 96 περιστατικά βομβαρδισμού από τους αντάρτες, έναντι 84 χθες. Παράλληλα πρόσθεσε ότι οι αυτονομιστές χρησιμοποιούν βαρύ πυροβολικό, ολμοβόλα και εκτοξευτήρες ρουκετών Grad.


Εγκαταλείψτε τη Ρωσία

Το ουκρανικό υπουργείο Εξωτερικών ζήτησε σήμερα από τους Ουκρανούς να εγκαταλείψουν τη Ρωσία το συντομότερο δυνατό λόγω του κινδύνου στρατιωτικής κλιμάκωσης της έντασης με τη Μόσχα.

«Το υπουργείο συνιστά στους Ουκρανούς πολίτες να αποφεύγουν οποιοδήποτε ταξίδι στη Ρωσία και από όσους ήδη βρίσκονται εκεί να την εγκαταλείψουν αμέσως», ανέφερε σε ανακοίνωσή του.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Reuters/AFP. Φωτογραφία (αρχείου) από την εκπαίδευση πολιτών από τον ουκρανικό στρατό.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back