Oikonomou pisoi
ΚΟΣΜΟΣ

Μερική επιστράτευση κήρυξε ο Βλ. Πούτιν

Εικόνα του άρθρου Μερική επιστράτευση κήρυξε ο Βλ. Πούτιν
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 21/09/2022, 12:26
ΚΟΣΜΟΣ

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν κήρυξε σήμερα την πρώτη επιστράτευση στη χώρα του μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, προειδοποιώντας τη Δύση ότι, αν συνεχίσει τον «πυρηνικό εκβιασμό» της, η Μόσχα θα απαντήσει με την ισχύ του τεράστιου οπλοστασίου της.

«Αν απειληθεί η εδαφική ακεραιότητα της χώρας μας, θα χρησιμοποιήσουμε όλα τα διαθέσιμα μέσα για να προστατεύσουμε τη Ρωσία και τον λαό μας, αυτό δεν είναι μπλόφα», υπογράμμισε ο Πούτιν σε τηλεοπτικό του διάγγελμα.

Ο ίδιος αναφέρθηκε στην «απειλή» που αποτελεί, σύμφωνα με τον ίδιο, «το ναζιστικό καθεστώς στο Κίεβο», το οποίο στηρίζει οικονομικά η Δύση.

«Στόχος της Δύσης είναι να αποδυναμώσει, να διχάσει και να καταστρέψει τη Ρωσία», υπογράμμισε, εκτιμώντας ότι η Δύση επιθυμεί «να εξαλείψει τα ανεξάρτητα και κυρίαρχα κέντρα ανάπτυξης» σε όλο τον κόσμο προκειμένου να ενισχυθεί η ίδια.

Παράλληλα ο Ρώσος πρόεδρος δήλωσε ότι υπέγραψε διάταγμα για μερική επιστράτευση, καθώς οι ρωσικές δυνάμεις συνεχίζουν τις επιχειρήσεις τους στην Ουκρανία. Η απόφαση αυτή ανοίγει τον δρόμο για μια μεγάλη κλιμάκωση του πολέμου στην Ουκρανία

«Για να προστατεύσουμε την πατρίδα, την κυριαρχία της (…) θεωρώ απαραίτητο να στηρίξω την απόφαση του γενικού επιτελείου στρατού για μερική επιστράτευση των εφέδρων, όσων έχουν ήδη υπηρετήσει στον στρατό (…) και έχουν μια κατάλληλη εμπειρία», σημείωσε ο Πούτιν.

«Το διάταγμα για τη μερική επιστράτευση έχει υπογραφεί» και θα τεθεί σε ισχύ «σήμερα», εξήγησε.

Ο Ρώσος πρόεδρος επανέλαβε ότι στόχος της Μόσχας είναι «να απελευθερώσει» το Ντονμπάς στην ανατολική Ουκρανία, ενώ σημείωσε ότι οι περισσότεροι κάτοικοι της περιοχής δεν επιθυμούν να επιστρέψουν υπό τον «ζυγό» της Ουκρανίας.

Η Ρωσία θεωρεί τις επαρχίες Λουχάνσκ και Ντονέτσκ, που αποτελούν το Ντονμπάς, ανεξάρτητα κράτη από το 2014. Η Μόσχα πλέον ελέγχει το 60% του Ντονέτσκ και τον Ιούλιο έθεσε υπό τον έλεγχό της σχεδόν το σύνολο του Λουχάνσκ.

Εξάλλου ο Πούτιν ζήτησε να αυξηθεί η χρηματοδότηση προκειμένου να ενισχυθεί η παραγωγή όπλων στη Ρωσία.

Ο ρώσος υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σοϊγκού δήλωσε σήμερα ότι το προεδρικό διάταγμα για μερική επιστράτευση προβλέπει την κινητοποίηση επιπλέον 300.000 ανδρών για να συμμετάσχουν στην στρατιωτική επιχείρηση, όπως την αποκαλεί η Μόσχα, στην Ουκρανία.

Στο μεταξύ, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων RIA το τουφέκι εφόδου πέμπτης γενιάς Καλάσνικοφ AK-12 που χρησιμοποιούν οι ρωσικές δυνάμεις στην Ουκρανία τροποποιήθηκε για να αυξηθεί ο ρυθμός πυρός και οι χειριστές του να έχουν ευχερέστερο έλεγχο του επιλογέα βολής. 


Αντιδράσεις

Η σημερινή ομιλία του ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν συνιστά μια ανησυχητική κλιμάκωση και οι απειλές που διατύπωσε σ' αυτή πρέπει να ληφθούν στα σοβαρά, δήλωσε στο Sky News η βρετανίδα υφυπουργός Εξωτερικών Τζίλιαν Κίγκαν.

Στο Πεκίνο, το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών κάλεσε όλα τα μέρη να συμμετάσχουν σε διάλογο και διαβουλεύσεις και να βρουν ένα τρόπο για να απαντήσουν στις ανησυχίες όλων των μερών για την ασφάλεια, μετά την προειδοποίηση του ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν προς τη Δύση γι' αυτό που αποκάλεσε «πυρηνικό εκβιασμό».

Η θέση της Κίνας στο ζήτημα της Ουκρανίας είναι συνεπής και ξεκάθαρη, δήλωσε σήμερα στη διάρκεια τακτικής ενημέρωσης των δημοσιογράφων ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Ουάνγκ Ουενμπίν.

Στο Βερολίνο, ο αντικαγκελάριος της Γερμανίας δήλωσε πως η μερική επιστράτευση, που διατάχθηκε στη Ρωσία, αποτελεί περαιτέρω κλιμάκωση της σύγκρουσης στην Ουκρανία και πως η γερμανική κυβέρνηση εξετάζει την απάντησή της σ' αυτή.

Ο Ρόμπερτ Χάμπεκ δήλωσε πως πρόκειται για «άλλο ένα κακό και λάθος βήμα από τη Ρωσία, το οποίο ασφαλώς θα συζητήσουμε και θα διαβουλευθούμε για το πώς θα απαντήσουμε».

Η ανακοίνωση της μερικής επιστράτευσης στη Ρωσία και της διενέργειας δημοψηφισμάτων για προσάρτηση ουκρανικών εδαφών είναι «ενδείξεις αδυναμίας, (ενδείξεις) της ρωσικής αποτυχίας», δήλωσε σήμερα η αμερικανίδα πρεσβευτής στην Ουκρανία Μπρίτζετ Μπρινκ.

«Παρωδίες δημοψηφισμάτων και μια επιστράτευση αποτελουν ενδείξεις αδυναμίας, της ρωσικής αποτυχίας», έγραψε στο Twitter η Μπρινκ διαβεβαιώνοντας παράλληλα ότι η χώρα της θα συνεχίσει να «υποστηρίζει την Ουκρανία για όσο χρόνο χρειαστεί».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ/AFP/Reuters



ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back