ΚΟΣΜΟΣ

Η Ουκρανία καλεί τη Δύση να μην την ξεχάσει

Εικόνα του άρθρου Η Ουκρανία καλεί τη Δύση να μην την ξεχάσει
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 10/10/2023, 16:11
ΚΟΣΜΟΣ

Οι Ουκρανοί και Ρώσοι ηγέτες έχουν στρέψει την προσοχή τους -δημοσίως τουλάχιστον- στην κλιμάκωση της βίας και της αιματοχυσίας στο Ισραήλ και τη Γάζα.

Η Ουκρανία δεσμεύτηκε για την υποστήριξή της προς το Ισραήλ και καταδίκασε την παλαιστινιακή μαχητική οργάνωση Χαμάς, η οποία εξαπέλυσε απροσδόκητες και ευρείας κλίμακας επιθέσεις εναντίον του Ισραήλ το Σάββατο, ενώ η Ρωσία ζήτησε κατάπαυση του πυρός. Ωστόσο, η σύγκρουση φέρνει τη Ρωσία και την Ουκρανία σε κάπως δύσκολη θέση.

Για το Κίεβο, ο εκκολαπτόμενος πόλεμος στο Ισραήλ αποσπά την προσοχή από τη δική του δυσπραγία και τον δικό του πόλεμο, ενώ ο μεγαλύτερος υποστηρικτής του, οι Ηνωμένες Πολιτείες, προσφέρουν τώρα στρατιωτική υποστήριξη σε δύο συμμάχους. Και η Ρωσία -η οποία παραδοσιακά ακολουθεί μια λεπτή διπλωματική γραμμή μεταξύ του Ισραήλ και των άλλων πετρελαιοπαραγωγών αραβικών χωρών- έχει στενή σχέση με το Ιράν, το οποίο χρηματοδοτεί τη Χαμάς, θέτοντας τη Μόσχα σε μια πιο διφορούμενη και αμήχανη θέση.

Το Σάββατο, το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας κατηγόρησε τη Δύση ότι μπλοκάρει τους διεθνείς μεσολαβητές, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας. Το Κρεμλίνο δήλωσε τη Δευτέρα ότι είναι «εξαιρετικά ανήσυχο» από την κατάσταση, αλλά δήλωσε ότι ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δεν σκοπεύει να επικοινωνήσει με Ισραηλινούς ή Παλαιστίνιους αξιωματούχους για να συζητήσει την κρίση ασφαλείας.

Η Ρωσία είναι πιθανό να προσπαθήσει να χρησιμοποιήσει το ξέσπασμα της βίας στο Ισραήλ για να αποσπάσει την προσοχή από τις επιχειρήσεις της στην Ουκρανία, ανέφεραν αναλυτές του Ινστιτούτου Μελέτης Πολέμου.


Η σύγκρουση και η θέση της Ρωσίας

Η στάση της Ρωσίας στη σύγκρουση Ισραήλ-Χαμάς είναι περίπλοκη, λένε οι αναλυτές -η Μόσχα έχει παραδοσιακά καλές σχέσεις με το Ισραήλ και ολοένα και πιο στενούς δεσμούς με το Ιράν, το οποίο παρέχει στη μαχητική οργάνωση Χαμάς οικονομική και υλική υποστήριξη.

«Η στάση της Ρωσίας στη σύγκρουση είναι περίπλοκη», δήλωσε η Τατιάνα Στανόβαγια, ανώτερη συνεργάτης στο Carnegie Russia Eurasia Center και ιδρύτρια της εταιρείας αναλύσεων R.Politik, σε ανάλυσή της τη Δευτέρα.

«Από τη μία πλευρά, η Μόσχα θα μπορούσε να αξιοποιήσει το ιστορικό της ενδοπαλαιστινιακής διαμεσολάβησης και τους δεσμούς της με τη Χαμάς για να αποκτήσει ερείσματα σε οποιαδήποτε ειρηνευτική διαδικασία. Βλέπει επίσης τη σημασία των αυξανόμενων σχέσεών της με το Ιράν και τα αραβικά κράτη», σημείωσε.

Το Ιράν συνεχάρη τη Χαμάς για την αιφνιδιαστική επίθεση που πραγματοποίησε το Σάββατο εναντίον του Ισραήλ, αλλά αρνήθηκε οποιαδήποτε ανάμειξη στην πρωτοβουλία, ενώ ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν δήλωσε την Κυριακή στο CNN ότι «δεν έχουμε δει ακόμη αποδείξεις ότι το Ιράν κατεύθυνε ή βρισκόταν πίσω από τη συγκεκριμένη επίθεση, αλλά σίγουρα υπάρχει μια μακρά σχέση».

«Από την άλλη πλευρά, παρά τις πρόσφατες εντάσεις, η σχέση της Ρωσίας με το Ισραήλ παραμένει ισχυρή και ρεαλιστική, η οποία χαρακτηρίζεται από ανοιχτές γραμμές επικοινωνίας, ένα βαθμό πρακτικού συντονισμού στη Συρία και κοινές απόψεις σχετικά με την ιστορική σημασία του Β' Παγκοσμίου Πολέμου. Αξιοσημείωτο είναι επίσης το γεγονός ότι το Ισραήλ δεν συμμετέχει στις δυτικές αντιρωσικές κυρώσεις».

Υπό το πρίσμα αυτό, η Μόσχα είναι πιθανό να παραμείνει ουδέτερη, είπε.

«Μια σοβαρή κλιμάκωση, που ενδεχομένως να οδηγήσει ακόμη και σε ανοιχτή σύγκρουση μεταξύ του Ιράν και του Ισραήλ, θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο την καθιερωμένη παρουσία της Ρωσίας στη Μέση Ανατολή και τη μακρά, συνεχιζόμενη εκστρατεία της στη Συρία», σημείωσε.

Οι στρατιωτικές βάσεις της Ρωσίας στη Συρία αποτελούν σημαντικό κόμβο, πρόσθεσε η Στανόβαγια, προβάλλοντας την επιρροή της Μόσχας στην Αφρική καθώς και στη Μέση Ανατολή.

«Ενώ ορισμένοι πιστεύουν ότι αυτός ο πόλεμος μπορεί να ωθήσει τη Ρωσία πιο κοντά στο Ιράν, η Μόσχα είναι πιο πιθανό να διατηρήσει τη θέση της ως διαμεσολαβητής, με στόχο να αντιμετωπίσει τη δυτική επιρροή και να αλληλεπιδράσει ως εποικοδομητικός μεσίτης ειρήνης», είπε.

Με πληροφορίες από CNBC



ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back