Oikonomou pisoi
ΠΡΟΣΩΠΑ & ΠΡΑΓΜΑΤΑ

Η οδός ενός γνωστού δικηγόρου του μεσοπολέμου

Εικόνα του άρθρου Η οδός ενός γνωστού δικηγόρου του μεσοπολέμου
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 20/04/2019, 11:03
ΠΡΟΣΩΠΑ & ΠΡΑΓΜΑΤΑ

Στις 30 Οκτωβρίου 1933, ο Γρηγόρης Σακκάς και μέγας σκανδαλοθήρας της εποχής (και μετέπειτα δήμαρχος Ιωαννίνων), βρίσκεται στα δικαστήρια της πόλης, κατηγορούμενος. Μηνυτής είναι ο Αλκιβιάδης Λούλης, βουλευτής τότε του Κόμματος των Φιλελευθέρων, στα Γιάννενα.

Την υπεράσπισή του, «αυθορμήτως», όπως αναφέρει η εφημερίδα, ανέβαλαν έξι δικηγόροι, μεταξύ των οποίων και ο Γεώργιος Μουλαϊμίδης. Σήμερα, τα ονόματα των δύο ανδρών έχουν δοθεί σε δύο κοντινούς κεντρικούς πεζοδρόμους της πόλης. Η δε οδική σήμανση της οδού Μουλαϊμίδη, είναι στο σπίτι του δικηγόρου, πολιτευτή και ευεργέτη των Ιωαννίνων. Τω καιρώ εκείνω, συνηθιζόταν σε τέτοιες δίκες να αναλαμβάνουν ως υπερασπιστές των μηνυόμενων οι δικηγόροι-πολιτικοί τους αντίπαλοι. Και Λούλης-Μουλαϊμίδης, τη συγκεκριμένη περίοδο, ήταν σε διαφορετικές παρατάξεις.

Ο Γεώργιος Μουλαϊμίδης γεννήθηκε το 1893 στα Κάτω Σουδενά. Σε ηλικία 24 ετών, ήταν πτυχιούχος δικηγόρος και ξεκίνησε να δικηγορεί στα Γιάννενα. Ήταν δημοτικός σύμβουλος επί δημαρχίας Βασιλείου Πυρσινέλλα και αργότερα, εκλέχτηκε βουλευτής με το Λαϊκό Κόμμα.

Ως δικηγόρος, συμμετείχε μέχρι και στη δίκη των αδερφών Γιάννη και Θύμιου Ρέντζου, των Ρεντζαίων δηλαδή, υπερασπιζόμενος συνεργάτη τους, ενώ το 1940, μερικούς μήνες πριν η Ελλάδα μπει στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, συμμετέχει στην πρώτη διοίκηση του Ροταριανού Ομίλου Ιωαννίνων.

Ο Μουλαϊμίδης πέθανε το 1943 σε ηλικία μόλις 50 ετών. Άφησε ένα μεγάλο κομμάτι της περιουσίας του στον Δήμο, ορίζοντας ότι τα ενοίκια του σπιτιού του θα διατίθενται για τα έκθετα παιδιά της εποχής και για το Γηροκομείο.

Σήμερα, στο ανακαινισμένο κτίριο Μουλαϊμίδη, στεγάζονται μεταξύ άλλων υπηρεσίες του Δήμου.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back