Oikonomou pisoi
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Η οδική ασφάλεια των 24 εκατ. ευρώ

Εικόνα του άρθρου Η οδική ασφάλεια των 24 εκατ. ευρώ
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 14/12/2022, 17:23
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Στις αρχές Νοεμβρίου, στο Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας εντάχθηκαν από το υπουργείο Υποδομών έργα για επεμβάσεις στο εθνικό και επαρχιακό δίκτυο συνολικού προϋπολογισμού 323 εκατ. ευρώ (με το σύστημα «μελέτη-κατασκευή»). Για την Περιφέρεια Ηπείρου προβλέπεται το ποσό των 33,8 εκατ. ευρώ. Οι επεμβάσεις αφορούν από διαγραμμίσεις, σημάνσεις και στηθαία ασφαλείας μέχρι επισκευές φθορών οδοστρώματος και καθαρισμοί περιοχών για αύξηση της ορατότητας.

Παράλληλα, Περιφέρειες και Δήμοι διεκδικούν από το Ταμείο Ανάκαμψης ένα σημαντικό κονδύλιο για την οδική ασφάλεια. Η Περιφέρεια Ηπείρου, μετά από πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος του υπουργείου Εσωτερικών, κατέθεσε στα τέλη του καλοκαιριού πρόταση για τη χρηματοδότηση οδικών έργων, συνολικού προϋπολογισμού 60 εκατ. ευρώ. Μια πολύ φιλόδοξη πρόταση δεδομένου ότι για όλες τις Περιφέρειες ο προϋπολογισμός έργων οδικής ασφάλειας δεν ξεπερνά τα 225 εκατ. ευρώ.

Η πρόταση των 60 εκατ. ευρώ δέχτηκε λοιπόν περικοπές, με τους υπουργούς Εσωτερικών και Οικονομικών να υπογράφουν τελικά την ένταξη δύο έργων οδικής ασφάλειας της Περιφέρειας Ηπείρου, συνολικού προϋπολογισμού 24 εκατ. ευρώ, όπως είχε προαναγγελθεί κατά την επίσκεψη του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Θ. Σκυλακάκη πριν από έναν μήνα στα Γιάννενα.

Διαβάστε: Η οδική ασφάλεια των 34+24 εκατ. ευρώ

Οι υπογραφές έπεσαν στις 12 Δεκεμβρίου. Από τα 24 εκατ. ευρώ, τα 14,6 εκατ. ευρώ προορίζονται για την κατασκευή τεσσάρων ισόπεδων κόμβων: επί της εθνικής οδού Ιωαννίνων-Άρτας στο Επισκοπικό, επί της εθνικής οδού Ιωαννίνων-Κοζάνης στη Λαψίστα, στην παραλιακή οδό προς Βαλινοδοράχη και στην παραλιακή οδό στη Λούτσα.

Τα υπόλοιπα 9,4 εκατ. ευρώ θα πάνε στο οδικό τμήμα «Πηγάδια-Γέφυρα Πλάκας» που οδηγεί στα Τζουμέρκα. Το έργο αυτό έχει κοστολογηθεί ωστόσο στα 23,6 εκατ. ευρώ. Για το ίδιο έργο, έχει κατατεθεί πρόταση για χρηματοδότηση στο νέο ΕΣΠΑ του υπουργείου Υποδομών. Την απόφαση για την υποβολή της πρότασης, με προϋπολογισμό 6,3 εκατ. ευρώ, η Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας Ηπείρου την πήρε στα μέσα Οκτωβρίου.  

Σε ανάρτησή του στο facebook, ο περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέκος Καχριμάνης αναφέρει (όχι και με τον πιο σαφή τρόπο): «Στην προκειμένη περίπτωση όμως εντάσσεται το πρώτο τμήμα με δέκα περίπου εκατομμύρια και το υπόλοιπο, όπως έχει αναφέρει ο περιφερειάρχης, θα αναζητήσει πόρους από άλλο χρηματοδοτικό πρόγραμμα. Το υπόλοιπο ποσό είναι από το πρόγραμμα του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων και του υπουργείου Υποδομών».

Σημειωτέον ότι στη Γέφυρα Πλάκας, την περίοδο αυτή, εκτελείται η κατασκευή μιας νέας οδικής γέφυρας, με κόστος σύμβασης 2,7 εκατ. ευρώ.

Όπως και να’ χει, ο κ. Καχριμάνης θα πρέπει να ξεκαθαρίσει όχι μόνο τι περιλαμβάνει η μελέτη για το οδικό αυτό έργο των Τζουμέρκων, αλλά και πώς θα χρηματοδοτηθεί, με το δεδομένο ότι ο προϋπολογισμός έφτασε τελικά στα 23,5 εκατ. ευρώ.

*Από την αρχική πρόταση των 60 εκατ. ευρώ της Περιφέρειας Ηπείρου, μένουν εκτός έργα όπως η παράκαμψη Πάργας, η βελτίωση του οδοφωτισμού, οι διαγραμμίσεις και τοποθέτηση στηθαίων ασφαλείας


ΕΤΙΚΕΤΕΣ
ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back