Oikonomou pisoi Solarhub πίσω
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

H οδική ασφάλεια των 34+28 εκατ. ευρώ

Εικόνα του άρθρου H οδική ασφάλεια των 34+28 εκατ. ευρώ
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 15/11/2022, 00:34
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Πάνω από μισό δις θα διατεθούν για έργα οδικής ασφάλειας στο εθνικό, επαρχιακό και δημοτικό δίκτυο της χώρας μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης της Ε.Ε.

Ήδη, πριν από λίγες ημέρες, στο Ταμείο Ανάκαμψης εντάχθηκε ο σχεδιασμός του υπουργείου Υποδομών για επεμβάσεις στο εθνικό και επαρχιακό δίκτυο της χώρας (με εξαίρεση τις Περιφέρειες Αττικής και Κρήτης, όπου έγιναν παρεμβάσεις μέσω άλλων χρηματοδοτικών προγραμμάτων), με συνολικό προϋπολογισμό 323 εκατ. ευρώ. Οι επεμβάσεις αφορούν 5.900 θέσεις μειωμένης οδικής ασφάλειας, όπως αυτές καταγράφηκαν σε μελέτη που είχε υλοποιήσει η «Εγνατία Οδός» πριν από λίγα χρόνια.

Στα 323 εκατ. ευρώ ανέρχεται το ποσό που θα διατεθεί από το Ταμείο Ανάκαμψης της Ε.Ε. για επεμβάσεις οδικής ασφάλειας στο εθνικό και επαρχιακό δίκτυο της χώρας. Η υλοποίηση του όλου προγράμματος θα γίνει από το υπουργείο Υποδομών, την «Εγνατία Οδός Α.Ε.» και τις τεχνικές υπηρεσίες των Περιφερειών ανά περίπτωση. Το υπουργείο Υποδομών θα αναλάβει τις Περιφέρειες Στερεάς Ελλάδας, Δυτικής Ελλάδας, Βορείου Αιγαίου και Ιονίων Νήσων και η «Εγνατία Οδός Α.Ε.» τις Περιφέρειες Δυτικής, Κεντρικής και Ανατολικής Μακεδονίας. Οι Περιφέρειες Ηπείρου, Θεσσαλίας, Πελοποννήσου και Νοτίου Αιγαίου θα υλοποιήσουν οι ίδιες τα έργα. Σε όλες τις περιπτώσεις, οι συμβάσεις θα ανατεθούν με το σύστημα «μελέτη-κατασκευή».  

Για την Περιφέρεια Ηπείρου, προβλέπονται επεμβάσεις συνολικού προϋπολογισμού 33,8 εκατ. ευρώ. Ποιες είναι οι επεμβάσεις που θα γίνουν; Από διαγραμμίσεις, σημάνσεις και στηθαία ασφαλείας μέχρι επισκευές φθορών οδοστρώματος και καθαρισμοί περιοχών για αύξηση της ορατότητας.

Ένα σημαντικό κονδύλιο περί οδικής ασφάλειας του Ταμείου Ανάκαμψης προορίζεται απευθείας για τους ΟΤΑ, Περιφέρειες και Δήμους. Τόσο η Περιφέρεια Ηπείρου όσο και ο Δήμος Ιωαννιτών κατέθεσαν μέσα στο καλοκαίρι τις προτάσεις τους προς χρηματοδότηση μετά από πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος του υπουργείου Εσωτερικών.

«Είναι έργα οδικής ασφάλειας, που είναι σημαντικά για την Ήπειρο και με αξιόλογα ποσά, γύρω στα 34 εκατ. ευρώ αυτό που έχει ήδη ενταχθεί, και άλλα 24 εκ. ευρώ αυτό που θα ενταχθεί τις επόμενες ημέρες. Είναι έργα που θα βελτιώσουν την οδική ασφάλεια στην Ήπειρο, που έχει πολλά θέματα ειδικά το χειμώνα. Τα έργα αυτά θα προσπαθήσουμε, με τον περιφερειάρχη, να τα προχωρήσουμε πολύ γρήγορα, ώστε κάποια να δημοπρατηθούν μέχρι το τέλος του χρόνου» είπε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης κατά τη συνάντηση που είχε σήμερα με τον περιφερειάρχη Ηπείρου Αλέκο Καχριμάνη.

ΤΑ 24 ΕΚΑΤ. ΕΥΡΩ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΗΠΕΙΡΟΥ

Τι αφορά και τι περιλαμβάνει το έργο που αναμένεται να ενταχθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης με προϋπολογισμό 24 εκατ. ευρώ;

«Στο πρόγραμμα για την οδική ασφάλεια μέσω του υπουργείου Εσωτερικών, έχουμε υποβάλλει έργα προϋπολογισμού 24 εκ. ευρώ με ώριμες και χρήσιμες μελέτες, τις οποίες ωριμάσαμε κατά καιρούς μέσω ΠΔΕ (Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων) και ΚΑΠ (Κεντρικοί Αυτοτελείς Πόροι). Μεταξύ άλλων περιλαμβάνουν τμήμα της οδού από Πηγάδια μέχρι Πράμαντα, τους κόμβους στο Επισκοπικό μέχρι Μπιζάνι, στη Λαψίστα, σε Βάλανιδοράχη-Μεσοπόταμο και σε Λούτσα. Όλες αυτές οι μελέτες δίνουν άλλη διάσταση στην ανάπτυξη της Ηπείρου» δήλωσε ο περιφερειάρχης.

Η Περιφέρεια Ηπείρου διεκδικούσε αρχικά 60 εκατ. ευρώ για οδικά έργα από το Ταμείο Ανάκαμψης –μια πολύ φιλόδοξη διεκδίκηση, δεδομένου ότι ο συνολικός προϋπολογισμός της πρόσκλησης του υπουργείου Εσωτερικών προς τις Περιφέρειες για έργα βελτίωσης οδικής ασφάλειας ανερχόταν σε 225 εκατ. ευρώ (πλέον ΦΠΑ).

Από τα 60 εκατ. ευρώ, η υπόθεση πήγε στα 24 εκατ. ευρώ. Μέσα σε αυτά τα 24 εκατ. ευρώ, «χωράει» και «τμήμα της οδού από Πηγάδια μέχρι Πράμαντα». Πριν από έναν μήνα, η Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας Ηπείρου αποφάσισε να υποβάλλει το τμήμα «Πηγάδια-Γέφυρα Πλάκας» για ένταξη στο νέο ΕΣΠΑ με προϋπολογισμό 6,3 εκατ. ευρώ, με την προσδοκία ότι το υπουργείο Υποδομών θα ανεβάσει τον προϋπολογισμό στα 10 εκατ. ευρώ. Κι όλα αυτά την ώρα που ο προϋπολογισμός του έργου, όπως έχει προκύψει από τη μελέτη, είναι 23,5 εκατ. ευρώ.

Διαβάστε: Πηγάδια-Γέφυρα Πλάκας: «Έφτασε» στα 23,5 εκατ. ευρώ

Πηγάδια-Γέφυρα Πλάκας: το νέο ΕΣΠΑ και ένα «ασανσέρ»

Ο κ. Καχριμάνης, σε δηλώσεις του στην εφημερίδα «Ηπειρωτικός Αγών», είχε… αποκαλύψει το σχέδιο: τα 10 εκατ. ευρώ να προέλθουν από το νέο ΕΣΠΑ και τα υπόλοιπα 13,5 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης. Τον πρωτόγνωρο αυτόν τρόπο διττής χρηματοδότησης του έργου δεν τον έχει επεξηγήσει ακόμη.


4 ΕΚΑΤ. ΕΥΡΩ ΓΙΑ ΤΟΝ ΔΗΜΟ ΙΩΑΝΝΙΤΩΝ

Για την οδική ασφάλεια, έργο αναμένεται να υλοποιήσει και ο Δήμος Ιωαννιτών μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης, όταν πάρει το «πράσινο φως». Η πρόταση που είχε καταθέσει, ήταν προϋπολογισμού 5 εκατ. ευρώ και αφορούσε παρεμβάσεις στις οδούς Αβέρωφ, Καραμανλή, Διον. Φιλοσόφου, Παπανδρέου, Ναπ, Ζέρβα, Αρχ. Μακαρίου και Κατσάρη.

Σύμφωνα με τη σημερινή ανακοίνωση του Δήμου Ιωαννιτών, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θ. Σκυλακάκης, κατά την επίσκεψή του στο Δημαρχείο, είπε ότι το έργο αυτό «είναι σε πολύ καλή σειρά και αναμένεται να εγκριθεί τις επόμενες ημέρες». Μίλησε ωστόσο για ένα έργο με προϋπολογισμό 4 εκατ. ευρώ. Όπως φαίνεται, και σε αυτή την περίπτωση έγινε περικοπή του προϋπολογισμού.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back