ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

H μέρα που το Like a Rolling Stone πήρε διδακτορικό

Εικόνα του άρθρου H μέρα που το Like a Rolling Stone πήρε διδακτορικό
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 13/05/2017, 14:03
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Πριν από 6 χρόνια, τέτοια μέρα, το Like a Rolling Stone πήρε το… διδακτορικό του. Στις 13 Μαΐου του 2011, η επιτροπή του Rolling Stone (του περιοδικού), με βάση τη γνώμη συγγραφέων, ακαδημαϊκών και μουσικών (ευτυχώς…), έκρινε ότι αυτά τα 11 λεπτά της πρωτότυπης ηχογράφησης του Ιουνίου του 1965, ήταν το καλύτερο τραγούδι που έγραψε ποτέ αυτή η κορυφαία καλλιτεχνική μορφή του πλανήτη, όταν ήταν ακόμα επαναστάτης και εικονοκλάστης.

«Το έγραψα. Δεν απέτυχα, ήταν με τη μια» περιέγραψε ο ίδιος ο Ντύλαν το τραγούδι του, λίγο μετά την εγγραφή του. Μαζί του, σε αυτή την ελεγεία απελευθερωτικής ματαιότητας, έπαιξαν μερικοί από τους καλύτερους: ο αδικοχαμένος αργότερα Μάικ Μπλούμφιλντ, ένας από τους καλύτερους μπλουζ κιθαρίστες όλων των εποχών, ο μόνιμος συνεργάτης του Ντίλαν Αλ Κούπερ στο χαρακτηριστικό Hammond πιάνο, κ.α.

Το δημοψήφισμα έγινε με αφορμή τα 70 χρόνια του Ντίλαν. Το Like A Rolling Stone κέρδισε το A Hard Rain's A-Gonna Fall και το Tangled Up in Blue, που ήρθαν δεύτερο και τρίτο αντίστοιχα. Από τους διάσημους που είπαν την άποψή τους, ο Τζάγκερ διάλεξε το Desolation Row και ο Κιθ Ρίτσαρντς την πρώτη εκτέλεση του Girl From The North Country. Ελιτιστής…

Ήδη, το Like A Rolling Stone ήταν στο νούμερο 1 όλων των εποχών, στα 500 καλύτερα τραγούδια του περιοδικού, που εκτός από λίστα, έχει γίνει και σειρά εκδόσεων και γενικά, "ευαγγέλιο" για τους μουσικοδίφες, αν και έχει κατηγορηθεί συχνά ότι "ξεχνάει" κομμάτια.

To Like A Rolling Stone συμπεριλήφθηκε και στο Highway 61 Revisited άλμπουμ του Ντίλαν. Μαζί με το Gimme Shelter των Stones, περπάτησαν σχεδόν παράλληλα τους δρόμους των late ‘60s, τότε που όλα έμοιαζαν πιθανά και εφικτά. Αλλά για το Gimme Shelter θα τα πούμε άλλη φορά…


ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back