ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Η μεγαλύτερη κούπα της Ευρώπης

Εικόνα του άρθρου Η μεγαλύτερη κούπα της Ευρώπης
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 18/09/2018, 12:14
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ - ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Σήμερα ξεκινάει το  Τσάμπιονς Λιγκ. Δεν ήταν πάντα Τσάμπιονς Λιγκ, αλλά φέτος είναι το 63ο έτος της κορυφαίας διασυλλογικής ποδοσφαιρικής διοργάνωσης όπου παίζουν οι πρωταθλήτριες και γενικώς, οι καλύτερες ομάδες των ευρωπαϊκών πρωταθλημάτων.

Το 1955 έγινε η πρώτη διοργάνωση, με το όνομα «Ευρωπαϊκό Κύπελλο» με τις πρωταθλήτριες και τις κυπελλούχους μόνο. Για 36 χρόνια κράτησε αυτό το όνομα, με κάποιες αλλαγές στον τρόπο διεξαγωγής, ο οποίος ήταν απλούστερος από το σημερινό: διπλοί αγώνες νοκ αουτ, που οδηγούσαν στον τελικό.

Σήμερα το Τσάμπιονς Λιγκ έχει πέντε προκριματικούς γύρους, μια φάση ομίλων (στην οποία μπαίνουμε σήμερα) και μια διαδικασία πλέι οφ που οδηγεί στην τροπαιούχο ομάδα. Κοινώς, μια διοργάνωση που σταματάει περίπου για 20 μέρες κάθε χρόνο, στα πρότυπα του, όχι και τόσο γοητευτικού, modern football. Φέτος, υπάρχει άλλη μια αλλαγή: τα ματς ξεκινάνε 10 ακριβώς και όχι 9.45 όπως μέχρι πέρυσι.

Στις 13 Ιουνίου του 1956, έγινε ο πρώτος τελικός: Η Ρεάλ Μαδρίτης νίκησε τη Ρενς με 4-3 και πήρε το πρώτο τρόπαιο. Το κατέκτησε άλλες δώδεκα φορές (η τελευταία πριν από μερικούς μήνες) και είναι η αδιαμφισβήτηση «βασίλισσα» του θεσμού.

Ακολουθούν οι Μίλαν (7), Μπάγερν (5), Λίβερπουλ (5), Μπαρτσελόνα (5), Άγιαξ (4), Ίντερ (3).

Από δύο, συνεχόμενες μάλιστα φορές, έχει πάρει το τρόπαιο η Νότιγχαμ του Μπράιαν Κλαφ, ενώ τις πιο ωραίες ιστορίες αουτσάιντερ τις έχουν γράψει η Σέλτικ το ’67, ο Ερυθρός Αστέρας το ’91, η Αϊντχόφεν το ’88.

Είναι η διοργάνωση που έχει προσφέρει στιγμές όπως η ανατροπή της Μάντσεστερ στον τελικό με τη Μπάγερν το 1999, το γκολ του Ζιντάν στη Λεβερκούζεν το ’02, το 4-0 της Μίλαν επί της Μπαρτσελόνα στην Αθήνα, το 1994, τα πέναλτι που έπιασε ο Ντουκαντάμ το ’86, αλλά και το τρόπαιο της Λίβερπουλ το 2005 κόντρα στη Μίλαν.

Αρχίζει λοιπόν. Πάρτε θέσεις…


www.unogoal.in




 





ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back