ΤΥΠΟΣ TV

Η «μόλυνση» της αξίας του ποδοσφαίρου

ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 12/05/2020, 23:03
ΤΥΠΟΣ TV


Παίκτες και σύλλογοι θα δοκιμάσουν σκληρά τις συνέπειες της πανδημίας του κορονοϊού, διαπιστώνοντας την μείωση της αξίας τους. Ήδη, πριν λίγες ημέρες, η συμβουλευτική εταιρεία με έδρα την Ολλανδία, KPMG,σε ανάλυσή της για τον αντίκτυπο του κορονοϊού στο ποδόσφαιρο, σημείωσε ότι σε περίπτωση διακοπής των πρωταθλημάτων (που αποτελούσαν μέρος της έρευνας) στην Ευρώπη, θα χαθούν περίπου 10 δισεκατομμύρια ευρώ αξίας των παικτών.

Η σχετική έρευνα συμπεριελάμβανε τα πέντε κορυφαία πρωταθλήματα, σε Ισπανία, Αγγλία, Ιταλία, Γερμανία και Γαλλία (όπου έχει αποφασιστεί πρόωρο τέλος της σεζόν) καθώς επίσης Βέλγιο, Ολλανδία (αμφότερα τα πρωταθλήματα έχουν ανακοινώσει πρόωρη ολοκλήρωση της σεζόν) Πορτογαλία, Τουρκία και την Championship της Αγγλίας, συνολικά 4.183 παίκτες. Λήφθηκαν υπόψη, προκειμένου να ερμηνευτούν οι διακυμάνσεις της αγοράς, παράγοντες που επηρεάζουν την τιμή του παίκτη, όπως η οικονομική διαθεσιμότητα, η διάρκεια των συμβολαίων, η ηλικία, η ανάπτυξη των ακαδημιών, ενώ εξετάστηκαν δύο δυνατότητες: Σενάριο 1: οριστική διακοπή και Σενάριο 2: επιστροφή στο παιχνίδι. 

Η πρόσφατη ανάλυση αποκαλύπτει ότι η συνολική αξία όλων των 4 183 παικτών στα 10 υπό εξέταση ευρωπαϊκά πρωταθλήματα παρουσιάζει μείωση συνολικά σχεδόν 10 δισεκατομμύρια ευρώ, μείωση 26,5% από τον Φεβρουάριο για το Σενάριο 1, ενώ οι τιμές των παικτών θα μειωθούν κατά 6,6 ευρώ δισεκατομμύρια, δηλαδή 17,7% στο Σενάριο 2. Και στα δύο σενάρια, τα μεγάλα πέντε τα πρωταθλήματα φέρουν το μεγαλύτερο μέρος αυτής της μείωσης στις αξίες των παικτών τους, με συνολικά 8,5 δισεκατομμύρια ευρώ στο σενάριο 1 και 5,6 δισεκατομμύρια ευρώ το Σενάριο 2. 

Συνολικά, οι παίκτες με μακροπρόθεσμα συμβόλαια έχουν δει μικρότερη μείωση της αξίας τους, ενώ οι νεότεροι παίκτες και οι σούπερ σταρ έχουν ήταν επίσης πιο ανθεκτικοί στις πτώσεις της αξίας τους.

Σχετικά με τον αντίκτυπο στους κορυφαίους παίκτες, εξετάστηκε η τιμή της αγοράς σύμφωνα με τα δύο σενάρια και έχουν επιλέξει. Τις μεγαλύτερες απώλειες από τους πέντε κορυφαίους στην λίστα με τους top-20, καταγράφει ο Λιονέλ Μέσι, με 27,5% μείωση στο Σενάριο 1 (η αξία του φτάνει τα 127 εκατ. ευρώ) και 23,2% στο Σενάριο 2 (134). Τις μεγαλύτερες απώλειες στην εικοσάδα παρουσιάζει ο Εντέν Αζάρ (Ρεάλ Μαδρίτης, με 29,8 στο Σενάριο 1 (αξία 95 εκατ. ευρώ και 25,5% (101) στο Σενάριο 2.

Ο Κιλιάν Μπαπέ παραμένει ο πιο ακριβός παίκτης, αλλά από τα 225 εκατ. ευρώ που ήταν η αξία του τον Ιανουάριο πάει στα 177 (-21,5%) στο Σενάριο 1, μιας και η Γαλλία αποφάσισε οριστική διακοπή. Πίσω του είναι ο Νεϊμάρ που από τα 175 εκατ. ευρώ πάει στα 137 εκατ. ευρώ (-21,7%), ενώ το βάθρο συμπληρώνει ο Ραχίμ Στέρλινγκ (Μάντσεστερ Σίτι: από τα 150 εκατ. ευρώ πάει στα 129 στο Σενάριο 1 (-13,8%) και 134 Στο Σενάριο 2 (0-10,5%). 

Για τους 20 κορυφαίους πολύτιμους παίκτες, αξίζει να σημειωθεί ότι εμφανίζονται μειωμένες οι αξίες κατά 20% μέσο όρο στο Σενάριο 1 και μόνο κατά 13% στο Σενάριο 2, που δείχνει ότι οι παίκτες με υψηλότερη αγοραία αξία είναι πιο ανθεκτικοί στην πτώση της αξίας. Η ανάλυσή δείχνει επίσης ότι ενώ τον Φεβρουάριο υπήρχαν 15 παίκτες αξίας άνω των 100 εκατομμυρίων ευρώ, θα υπάρχουν μόνο οκτώ ποδοσφαιριστές πάνω από αυτό το όριο στο Σενάριο 1 και 11 στο Σενάριο 2.

Όσον αφορά τα πρωταθλήματα, η αγγλική Premier League, που είναι πολύ μπροστά από όλα τα άλλα όσον αφορά τη συνολική αξία, βλέπει τη μεγαλύτερη συνολική απώλεια αξίας, ύψους 2,7 δισεκατομμυρίων ευρώ στο Σενάριο 1 και 1,8 δισεκατομμύρια ευρώ στο σενάριο 2. 

Σε γενικές γραμμές, τα πέντε μεγάλα πρωταθλήματα παρουσίασαν παρόμοιες απώλειες σε ποσοστιαία βάση και στα δύο σενάρια. Ωστόσο, η Ισπανία είχε τα υψηλότερα ποσοστά πτώσης στο 28,7% στο Σενάριο 1 και στο 19,0% στο Σενάριο 2. Αυτό μπορεί να εξηγηθεί από πολλούς παράγοντες, κυρίως από το σημαντικά ποσά που θα έπρεπε να πληρωθούν για τα τηλεοπτικά δικαιώματα. Είναι ενδιαφέρον, παρά το γεγονός ότι η Championship εξακολουθεί να είναι το 6ο πιο πολύτιμο πρωτάθλημα στην Ευρώπη (και στα δύο σενάρια). Έχει επίσης την υψηλότερη εκτιμώμενη μείωση του ποσοστού, μαζί με την τουρκική Süper Lig, η οποία αντικατοπτρίζεται κυρίως στη σχετικά μικρή διάρκεια συμβολαίων των παικτών σε αυτά τα δύο πρωταθλήματα, περίπου 16-17 μήνες κατά μέσο όρο, καθώς και τον υψηλό μέσο όρο ηλικίας των παικτών, ειδικά για την Τουρκία (άνω των 29 ετών). 

Όσον αφορά τον τρόπο με τον οποίο οι αλλαγές στην αξία του παίκτη επηρεάζουν συνολικά την αξία της ομάδας, κοιτάζοντας το μέσο όρο μεταξύ Σεναρίου 1 και 2, μπορούμε να δούμε ότι τώρα μόνο η Μάντσεστερ Σίτι μπορεί να καυχηθεί ότι έχει αξία άνω του 1 δισεκατομμυρίου ευρώ. Η πρωταθλήτρια Αγγλίας εάν συνεχιστεί το πρωτάθλημα, θα φτάσει από τα 1.234 δις ευρώ στα 1.053 δις ευρώ (-15,3%), μπροστά από την Λίβερπουλ (997 εκατ. ευρώ από 1.200 δις. ευρώ/-6,9%) και την Ρεάλ Μαδρίτης (944 εκατ. ευρώ από 1.168 δισ. ευρώ /--19,1%) , πάντα στο Σενάριο 2.

Τον Φεβρουάριο, η Λίβερπουλ, η Μπαρτσελόνα και η Ρεάλ Μαδρίτης είχαν επίσης ξεπεράσει αυτό το συμβολικό όριο. Στα δύο σενάρια, Μπαρτελόνα και Ρεάλ Μαδρίτης είναι οι σύλλογοι που παρουσιάζουν την υψηλότερη πτώση, μαζί με την Νάπολι. Η Μπαρστελόνα είχε τη μεγαλύτερη μείωση στο Σενάριο 1 (-28,9%) και λόγω του συμβολαίου του Μέσι που λήγει τον Ιούνιο του 2021. Από την άλλη πλευρά, η Ντόρτμουντ, που έχει πολλούς νέους παίκτες, συμπεριλαμβανομένων δύο νέων σούπερ σταρ, Τζέιντον Σάντσο και Έργουιντ Χάαλαντ, έχει την μικρότερη μείωση στο Σενάριο 1 (-21,8%).


ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
dodoni back Ντοτη3