ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Η λυματολάσπη έγινε έκτακτη...

Εικόνα του άρθρου Η λυματολάσπη έγινε έκτακτη...
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 26/06/2020, 17:06
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Όταν ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΙ Άρης Μπαρτζώκας έκανε τον απολογισμό του πρώτου μήνα στη θέση , είχε ανακοινώσει την απόφαση να ακυρώσει το διαγωνισμό για τη λυματολάσπη, θεωρώντας «κακογραμμένη» τη διακήρυξη και την ποσότητα που προβλεπόταν.

Πριν από μια εβδομάδα, σε τηλεοπτικές του δηλώσεις, δήλωσε «ικανοποιημένος» για την κατάθεση δύο προσφορών για την αποκομιδή της παλιάς και της νέας που θα δημιουργηθεί. Το έργο έχει κόστος περίπου 1,2 εκατ. ευρώ. Τότε, δεν ανέφερε τίποτε περί έκτακτης ανάγκης.

Σήμερα, 26 Ιουνίου, η ΔΕΥΑΙ καλεί εκτάκτως διοικητικό συμβούλιο για τις 2 το μεσημέρι, με προσκλήσεις που στάλθηκαν την ίδια μέρα το πρωί. Ένα από τα «έκτακτα θέματα» είναι η λυματολάσπη, με την οποία έχει ήδη δημιουργηθεί σοβαρό πρόβλημα στο βιολογικό καθαρισμό.

Τα μέλη της διοίκησης της ΔΕΥΑΙ και της αξιωματικής αντιπολίτευσης Θωμάς Γιωτίτσας και Μάκης Χρυσοστόμου, καταγγέλλουν την πρακτική της διοίκησης και καταλογίζουν «ερασιτεχνικούς χειρισμούς σε σοβαρά θέματα».

Οι δύο σύμβουλοι λένε ότι η διοίκηση ήταν ενήμερη για τις χρονοβόρες διαδικασίες του νέου διαγωνισμού, καθώς και για την υπαρκτή ανάγκη αποκομιδής της λυματολάσπης. Παραπέμπουν στην επιστολή τους, από 29 Μαΐου, στην οποία, όπως αναφέρουν, προειδοποιούσαν για το πρόβλημα.

Η επέκταση της προηγούμενης σύμβασης για δύο μήνες, έληξε. Τώρα η ΔΕΥΑΙ προσπαθεί ουσιαστικά να βρει μια ακόμα προσωρινή λύση, μέχρι να ολοκληρωθεί ο κύριος διαγωνισμός. Οι κ.κ. Γιωτίτσας και Χρυσοστόμου, διερωτώνται μεταξύ άλλων: Σήμερα ανακαλύψατε ξαφνικά ότι οι διαδικασίες για διεθνείς ηλεκτρονικούς διαγωνισμούς είναι χρονοβόρες; Σήμερα ανακαλύψατε ότι η επέκταση της προηγούμενης σύμβασης αρκούσε για να καλύψει τις ανάγκες μεταφοράς της παραγόμενης λυματολάσπης για 2 μόνο μήνες;». Αναφέρουν επίσης πως ο νέος διαγωνισμός που έρχεται προς έγκριση θα καλύψει την ανάγκη για «το πολύ 3 μήνες», αλλά η διοίκηση της ΔΕΥΑΙ στο χρονοδιάγραμμα για τον ηλεκτρονικό διαγωνισμό εκτιμάει ότι η σύμβαση θα υπογραφεί το νωρίτερο σε 6 μήνες. «Πώς θα καλύψετε αργότερα το αναπόφευκτο κενό που θα προκύψει;», ερωτούν.

Για το δεύτερο θέμα της έκτακτης συνεδρίασης, το ζήτημα του αντλιοστασίου της Κρύας, οι δύο σύμβουλοι αναφέρουν ότι η εισήγηση είναι ελλιπής και ζητούν το έγγραφο της Διαχειριστικής Αρχής με το οποίο ζητά συμπληρωματικά στοιχεία και ρωτούν: «Γιατί ο φάκελος που απεστάλη για έγκριση χρηματοδότησης στην Πρόσκληση 81 ήταν ελλιπής, όταν μάλιστα ανατέθηκε σε εξωτερικό συνεργάτη η σύνταξη του, ο οποίος μάλιστα πληρώθηκε αδρά;  Υπάρχει κίνδυνος μη έγκρισης της πρότασης; Πόσο είναι το κόστος που θα επωμιστεί η επιχείρηση για τις συνδέσεις με τον ΔΕΔΔΗΕ;».

Καταγγέλλουν επίσης ότι ο πρόεδρος συνεχίζει να μην παρέχει έγγραφα στα μέλη του διοικητικού συμβουλίου και ιδιαίτερα της Ενότητας Πολιτών, όπως για παράδειγμα, την προγραμματική σύμβαση με την Περιφέρεια για τα δίκτυα της οδού Νιάρχου. «Σας καλούμε να σεβαστείτε τα μέλη του ΔΣ και να σταματήσετε πρακτικές που μας προσβάλουν και δεν μας δίνουν τη δυνατότητα να επιτελέσουμε το θεσμικό μας ρόλο, για τον οποίο άλλωστε όλοι μας έχουμε εκλεγεί», καταλήγουν.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back