Oikonomou pisoi
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Συν ένα έργο 2,1 εκατ. ευρώ για την οδό Νιάρχου

Εικόνα του άρθρου Συν ένα έργο 2,1 εκατ. ευρώ για την οδό Νιάρχου
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 22/05/2020, 18:58
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Τη δημοπράτηση του έργου μεταφοράς δικτύων ΔΕΥΑΙ για την κατασκευή της οδού Νιάρχου, με προϋπολογισμό 2,1 εκατ. ευρώ (χωρίς ΦΠΑ), ενέκρινε η οικονομική επιτροπή της Περιφέρειας Ηπείρου στη σημερινή της συνεδρίαση. Πρόκειται για ένα υποέργο ιδιαίτερα σημαντικό, χωρίς το οποίο δεν μπορεί να γίνει ουσιαστικές κατασκευαστικές εργασίες επί του οδικού άξονα της Νιάρχου από την ανάδοχο εταιρία (διαβάστε εδώ). 

Παράλληλα, αποτελεί και ένα υποέργο που άργησε να προχωρήσει και που το  υλοποιεί τελικά η Περιφέρεια Ηπείρου κι όχι η ΔΕΥΑΙ, η οποία έχει δηλώσει αδυναμία...

Τον Μάρτιο του 2018, η τότε διοίκηση της ΔΕΥΑΙ ενέκρινε τη συμμετοχή της στην υποβολή πρότασης για την υλοποίηση της οδού Στ. Νιάρχου, και συγκεκριμένα για τη μετεγκατάσταση δικτύων της, με προϋπολογισμό περίπου 690.000 ευρώ (χωρίς ΦΠΑ).

Τρεις μήνες μετά, το έργο της ανακατασκευής της οδού Νιάρχου, με φορέα υλοποίησης την Περιφέρεια Ηπείρου, εντάχθηκε στο επιχειρησιακό πρόγραμμα «Ήπειρος 2014-2020», περιλαμβάνοντας δύο υποέργα: ένα με φορέα υλοποίησης τη ΔΕΥΑΙ και ένα ακόμη (προϋπολογισμού 80.000 ευρώ) με φορέα υλοποίησης την Εφορεία Αρχαιοτήτων.

Στις 13 Δεκεμβρίου του 2019, η διοίκηση της ΔΕΥΑΙ ενέκρινε την οριστική μελέτη για τη μεταφορά δικτύων της ΔΕΥΑΙ, όπως αυτή κατατέθηκε από τις υπηρεσίες της, με τον προϋπολογισμό να ανεβαίνει στα 2,6 εκατ. ευρώ (χωρίς ΦΠΑ).

Τον Απρίλιο του 2020, με τροποποίηση της ενταγμένης στο ΕΣΠΑ πράξης της οδού Νιάρχου, για το έργο της μεταφοράς των δικτύων της ΔΕΥΑΙ επισημοποιείται ο οριστικός προϋπολογισμός του έργου στα 2,1 εκατ. ευρώ (χωρίς ΦΠΑ), και αλλάζει ο φορέας υλοποίησης –αντί της ΔΕΥΑΙ, η Περιφέρεια Ηπείρου. Το «γιατί» αποτυπώνεται στην αιτιολογία της τροποποίησης της πράξης: «Η ΔΕΥΑΙ δηλώνει αδυναμία υλοποίησης του υποέργου» (δείτε την τροποποίηση της πράξης εδώ).

Λίγους μήνες πριν, στις 10 Δεκεμβρίου του 2019, η επιτροπή περιβάλλοντος, χωρικού σχεδιασμού και ανάπτυξης της Περιφέρειας Ηπείρου είχε εγκρίνει την υπογραφή προγραμματικής σύμβασης με τη ΔΕΥΑΙ για το συγκεκριμένο έργο. Η προγραμματική σύμβαση και από τα δύο μέρη υπογράφηκε τελικά πριν από λίγες ημέρες, στις αρχές Μαΐου (όπως προκύπτει από την εισήγηση προς την οικονομική επιτροπή της Περιφέρειας Ηπείρου). Στη συνέχεια κινήθηκαν οι διαδικασίες από την Περιφέρεια Ηπείρου για τη δημοπράτηση του απαραίτητου αυτού έργου για την ανακατασκευή της οδού Νιάρχου.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back