Λυκ πίσω
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Η λίμνη έχει πια… πολύ νερό

Εικόνα του άρθρου Η λίμνη έχει πια… πολύ νερό
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 06/02/2018, 00:55
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Τέσσερις μήνες έχουν περάσει από τότε η πτώση της στάθμης της λίμνης λόγω παρατεταμένης ανομβρίας προκαλούσε μεγάλη ανησυχία αλλά και εξώδικα από επαγγελματικές ομάδες προς τον Γενικό Οργανισμό Εγγείων Βελτιώσεων (ΓΟΕΒ) για τον τρόπο διαχείρισης του θυροφράγματος (ή αλλιώς του υπερχειλιστή) στην περιοχή του Περάματος. 

Ο χειμώνας όμως ήρθε, και έφερε μαζί τις βροχές. Η στάθμη της λίμνης έχει ανέβει μάλιστα αρκετά εκατοστά πάνω από το όριο της υπερχείλισης (σε υψόμετρο 469,54 μ.). Όλα φαίνονται όμορφα και ωραία, στη γεμάτη… μπανιέρα της πόλης των Ιωαννίνων. 

Ωστόσο, το ζήτημα πάει πιο πέρα από το «φαίνεσθαι». Αυτή τη στιγμή, το θυρόφραγμα, το οποίο κατασκευάστηκε το 1970, με σκοπό τη ρύθμιση της στάθμης της λίμνης ανάλογα με τις αρδευτικές ανάγκες ή για την αποφυγή πλημμυρών, είναι κλειστό. Είναι κλειστό από πέρσι τον Φεβρουάριο, εδώ και έναν χρόνο δηλαδή. 

Στο θυρόφραγμα τους τελευταίους μήνες γίνονται από την Περιφέρεια Ηπείρου 

επισκευαστικές εργασίες οι οποίες δεν έχουν ολοκληρωθεί ακόμα

Με την άνοδο της στάθμης της λίμνης (και με το ενδεχόμενο της συνέχειας των βροχοπτώσεων), επανέρχεται το ζήτημα της σωστής διαχείρισης του θυροφράγματος για την αποφυγή ενδεχόμενων πλημμυρών. Μέχρι στιγμής, δεν έχει γίνει κάποια σύσκεψη των εμπλεκόμενων φορέωνγια το τι μέλλει γενέσθαι (αν δηλαδή το θυρόφραγμα πρέπει να ανοίξει ή όχι, δεδομένου του γεγονότος ότι η υπερχείλιση… δουλεύει ήδη) –ωστόσο αναμένεται να γίνεισύντομα. Παράλληλα, ο Φορέας Διαχείρισης Λίμνης Παμβώτιδας έχει ξεκινήσει τιςδιαδικασίες για την εκπόνηση μια ολοκληρωμένης μελέτης που θα αφορά το υδατικό ισοζύγιο. 

Για την (επιστημονική) ιστορία της όλης υπόθεσης, το θυρόφραγμα συνδέεται με την ανανέωση των νερών. Από το 1999 ήδη, η μελέτη J. Imperger έχει προτείνει χαμηλότερη στάθμη λειτουργίας κατά τους χειμερινούς μήνες, από Δεκέμβριο μέχρι Μάρτιο, για την επαναλειτουργία των πηγών και την ανανέωση των υδάτων. Το ίδιο έχει προτείνει και το διαχειριστικό σχέδιο του οικοσυστήματος της λίμνης (2004), με την επισήμανση ότι το ανάχωμα της Αμφιθέας και η λάθος διαχείριση της στάθμης στερούν την εισροή καθαρού νερού από τις πηγές του Μιτσικελίου. 

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Μαννι πισω dodoni back Ντοτη3