ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Μια πρόταση για την «οικολογική στάθμη» της Παμβώτιδας

Εικόνα του άρθρου Μια πρόταση για την «οικολογική στάθμη» της Παμβώτιδας
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 10/11/2023, 12:40
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

469,54 μ.: Αυτό είναι το απόλυτο υψόμετρο της στάθμης του νερού της λίμνης Παμβώτιδας, το οποίο ταυτίζεται με το ύψος της στέψης της σιδερένιας πόρτας του θυροφράγματος του υπερχειλιστή στο Πέραμα όταν αυτή είναι κλειστή.

Το θυρόφραγμα κατασκευάστηκε το 1970 (με την παράλληλη κατασκευή των αναχωμάτων), με τον ΓΟΕΒ να αναλαμβάνει τη ρύθμιση της στάθμης της λίμνης ανάλογα με τις αρδευτικές ανάγκες ή για την αποφυγή πλημμυρών.

Η Μονάδα Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Ηπείρου του Οργανισμού Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (ΟΦΥΠΕΚΑ) έρχεται να καταθέσει την πρότασή του για τον καθορισμό της οικολογικής στάθμης της λίμνης. Τα της «οικολογικής στάθμης», αποδεχόμενα το απόλυτο υψόμετρο, έρχονται να λάβουν υπόψη την προστασία της βιοποικιλότητας –της ιχθυοπανίδας και της ορνιθοπανίδας. Η πρόταση για τον καθορισμό της οικολογικής στάθμης επιδιώκει να λειτουργήσει ως ένα συμπληρωματικό εργαλείο για τον τρόπο λειτουργίας του θυροφράγματος.

Η παρουσίαση της πρότασης αυτής έγινε στο πλαίσιο ημερίδας* που διοργάνωσε χτες η Μονάδα Διαχείρισης Προστατευόμενων, στο ξενοδοχείο Epirus Palace, από τον Δημήτρη Παπαδήμο από το Ελληνικό Κέντρο Βιοτόπων-Υγροτόπων.

Ο πιο δύσκολος μήνας για τη λίμνη των Ιωαννίνων, είναι ο Ιούνιος με τη στάθμη των νερών της να κυμαίνεται από 469,1 έως 468,8 μ. (υψόμετρο) λόγω των αυξημένων τιμών εξάτμισης και των απολήψεων νερού για άρδευση. Η μελέτη προτείνει τη μείωση των απολήψεων νερού κατά 20%.

Οι προτάσεις της, ανάλογα με την περίοδο, και με γνώμονα την προστασία της ορνιθοπανίδας και της ιχθυοπανίδας, είναι αρκετές.

Η μελέτη προτείνει ακόμα τον σχεδιασμό και την εγκατάσταση ενός σύγχρονου συστήματος παρακολούθησης και διαχείρισης της στάθμης και των εισροών-εκροών στη λίμνη σε πραγματικό χρόνο.

Συμπερασματικά, τα όσα προτείνονται για τον καθορισμό της οικολογικής στάθμης μπορούν να συμβάλλουν στην καλύτερη διαχείριση του υδατικού ισοζυγίου της λίμνης. Αρκεί να υπάρξει συνεργασία και αλληλοκατανόηση των αρμόδιων φορέων. Σήμερα, τις αποφάσεις για τον τρόπο λειτουργίας του θυροφράγματος τις λαμβάνει υπηρεσία (ΓΟΕΒ) της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας – συγκεκριμένα, το καθήκον αυτό το έχει αναλάβει μια υπάλληλος. Ωστόσο, είναι κοινό μυστικό (όχι και τόσο) πως οτιδήποτε αφορά το θυρόφραγμα, δεν γίνεται χωρίς τη συναίνεση της Περιφέρειας Ηπείρου και της Διεύθυνσης Πολιτικής Προστασίας.

Και εδώ είναι το «αγκάθι»: Οι σχέσεις Περιφέρειας Ηπείρου και ΟΦΥΠΕΚΑ δεν είναι και οι καλύτερες. Από την πλευρά της πρώτης…


*Η ημερίδα έγινε με αφορμή την παρουσίαση των «Διαχειριστικών Δράσεων προστατευόμενων περιοχών, ειδών και οικοτόπων στην περιοχή ευθύνης του τέως Φορέα Διαχείρισης Λίμνης Παμβώτιδας Ιωαννίνων», με χρηματοδότηση από επιχειρησιακό πρόγραμμα «Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη 2014-2020».

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back