ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Η Λαϊκή Συσπείρωση, ο περιφερειάρχης και οι εμπρηστές…

Εικόνα του άρθρου Η Λαϊκή Συσπείρωση, ο περιφερειάρχης και οι εμπρηστές…
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 04/08/2023, 18:06
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Η Λαϊκή Συσπείρωση Ηπείρου κατέθεσε μια ερώτηση στο περιφερειακό συμβούλιο, σχετικά με τη στελέχωση και τον εξοπλισμό της Πολιτικής Προστασίας.

Η περιφερειακή αρχή απάντησε με έναν τρόπο που κυμάνθηκε από κάποιες επεξηγήσεις για το πώς δουλεύει η πολιτική προστασία, μέχρι ένα κάπως αμφιλεγόμενο σημείο:

Ουσιαστικά, κατηγόρησε έμμεσα τη Λαϊκή Συσπείρωση ότι επειδή δεν καταγγέλλει στις ανακοινώσεις της, την πιθανότητα εμπρησμών, «ανέχεται» κατά έναν τρόπο το φαινόμενο.

Αυτά, τα διάβαζε από κείμενο ο περιφερειάρχης Αλέκος Καχριμάνης και δεν ήταν κάποιες από τις συνηθισμένες του, τοποθετήσεις εκτός κειμένου, στα συλλογικά όργανα.

Όταν οι σύμβουλοι της ΛΑΣΥ ζήτησαν το λόγο για να απαντήσουν στην τοποθέτηση Καχριμάνη, η πρόεδρος του σώματος Σταυρούλα Μπραΐμη-Μπότση τους τον αρνήθηκε, με τον επαναλαμβανόμενο τρόπο που δεν την κατατάσσει θετικά ως πρόεδρο του περιφερειακού συμβουλίου Ηπείρου.

 Ο κ. Καχριμάνης ανέπτυξε μια θεωρία ότι οι εμπρησμοί είναι συντριπτική αιτία για τις πυρκαγιές στην Ελλάδα, καταλήγοντας εκεί στην τοποθέτησή του, άρα, επειδή η ΛΑΣΥ καταγγέλλει συνήθως ελλείψεις, ολιγωρίες κ.λπ., δείχνει «ανοχή» στο φαινόμενο. Είναι μια πολύ κλασική τακτική «whataboutism» που χρησιμοποιείται στην πολιτική για την «επιστροφή» των αιχμών στον πολιτικό αντίπαλο, διαστρέφοντας το πραγματικό ερώτημα.

Υπενθυμίζεται ότι ως εμπρησμός, χαρακτηρίζεται η αιτία πυρκαγιάς από αρμόδιες, ανακριτικές αρχές. Είναι ωστόσο πολύ σύνηθες φαινόμενο στην Ελλάδα. Η απάντηση του κ. Καχριμάνη δεν διατυπώθηκε σε κάποιο δελτίο Τύπου της Περιφέρειας Ηπείρου, για το τελευταίο συμβούλιο.

Ο κ. Καχριμάνης είπε μεταξύ άλλων ότι η Περιφέρεια είναι ικανοποιημένη από τη συμβολή των ιδιωτικών στην πυρόσβεση, ότι υπάρχει άμεση αντίδραση στις πυρκαγιές «και δεν είμαστε στην κατάσταση άλλων περιοχών».

Είπε επίσης ότι «δεν είναι ζητούμενο ποιοι μηχανισμοί σβήνουν τη φωτιά, αλλά αυτή να σβήσει».

Είναι κάπως παράταιρο αυτό, όταν ακούγεται από αρμόδια θέση ευθύνης, που πρέπει ήδη να δουλεύει σημαντικά στον τομέα της πρόληψης.

Εν τέλει, τόνισε ότι η Πολιτική Προστασία είναι σε εγρήγορση επί 24ωρη βάση (κάτι που ισχύει) και ότι υπάρχει συνεργασία με τις υπηρεσίες των Δήμων. Τόνισε ακόμα ότι τα μέσα της υπηρεσίας έχουν «κληρονομηθεί» από τις ΔΕΚΕ.

Η ΛΑΣΥ επέστρεψε την κατηγορία περί εμπρηστών στον περιφερειάρχη ως «χυδαιότητα» και σε ανακοινώσεις της, αναφέρει μεταξύ άλλων ότι οι υπηρεσίες Πολιτικής Προστασίας των περιφερειακών ενοτήτων δεν έχουν προσωπικό και ότι η Περιφέρεια δεν έχει αγοράσει ποτέ καινούργια μηχανήματα έργου για την υπηρεσία.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back