Oikonomou pisoi
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

ΛΑΣΥ: «Όχι να μας λέει ο περιφερειάρχης ότι τον έφαγαν τα συμφέροντα»

Εικόνα του άρθρου ΛΑΣΥ: «Όχι να μας λέει ο περιφερειάρχης ότι τον έφαγαν τα συμφέροντα»
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 15/07/2022, 22:06
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Μια εκτενή, αναλυτική, μακροσκελέστατη ανάλυση έκανε η Λαϊκή Συσπείρωση Ηπείρου, σε συνέντευξη Τύπου για τη διαχείριση των απορριμμάτων και τα… παρελκόμενά της, που τροφοδοτούν την πολιτική κρίση των τελευταίων μηνών στην περιοχή.

Οι περιφερειακοί σύμβουλοι της ΛΑΣΥ ξεκίνησαν από το κυβερνητικό «άδειασμα» στον περιφερειάρχη Ηπείρου Αλέκο Καχριμάνη, με την τροπολογία που επιβεβαιώνει ότι ο φορέας διαχείρισης είναι αρμόδιος για την εποπτεία εργοστασίου-σταθμών μεταφόρτωσης.

Αναφέρανε μεταξύ άλλων ότι 13 μέρες μετά, δεν έχει γίνει πρωθυπουργική παρέμβαση υπέρ Περιφερείας, ούτε όμως και ο ΦΟΔΣΑ έχει σπεύσει, διοικητικά, να αναλάβει τον έλεγχο της διαχείρισης. Υπάρχει μόνο η παρέμβαση του προέδρου της Βουλής για τη «θεραπεία της τροπολογίας», παρέμβαση που, σύμφωνα με την παράταξη, δείχνει ότι συνεχίζεται η ενδοκυβερνητική κόντρα για το θέμα. Προς αυτό, συμφωνεί και η εξέλιξη με την επίθεση της περιφερειακής αρχής κατά του γενικού γραμματέα Διαχείρισης Αποβλήτων Μανόλη Γραφάκου. Ο κ. Γραφάκος, ο οποίος ήλθε και… απήλθε ημιεπίσημα, εξέφρασε άποψη για το πρόστιμο που επιβλήθηκε στην Περιφέρεια. Σύμφωνα με τη ΛΑΣΥ, είπε ότι το πρόστιμο «εν τέλει θα καταλογιστεί τους Ηπειρώτες ακόμα και αν αρχικά το ελληνικό δημόσιο ως εγγυητής καταβάλει το ποσό, είτε το εργοστάσιο μείνει στην περιφέρεια είτε περάσει στον ΦΟΔΣΑ». Κοινώς, θα επιβαρύνει το δημόσιο συμφέρον…

Η ΛΑΣΥ υπενθυμίζει ότι μετά την ψήφιση της τροπολογίας είπε ότι αυτή «δεν θα λύσει το κύριο πρόβλημα, δηλαδή την δράση των επιχειρηματικών ομίλων στο τομέα της διαχείρισης των απορριμμάτων. Η επιχειρηματική δράση αυτή είναι που γεννά την τεράστια οικονομική  επιβάρυνση  των Ηπειρωτών για να διασφαλιστούνε ληστρικά κέρδη προς όφελος της ΤΕΡΝΑ και όσων άλλων επιχειρηματιών εμπλέκονται στην αλυσίδα διαχείρισης των απορριμμάτων» και δηλώνει «επιβεβαιωμένη» πολιτικά.

«Οι εκτιμήσεις της Περιφέρειας ότι ο ιδιωτικός Φορέας Σύμπραξης προσπαθεί μέσω των ‘παράνομων ενεργειών του’ να δημιουργήσει το έδαφος για αύξηση του ποσού που λαμβάνει για το gate free δηλ. την τιμή ανα τόνο σκουπιδιών, δείχνει ότι η ληστρική σύμβαση που υπέγραψε η {εριφέρεια με τον ΙΦΣ μπορεί να γίνει ακόμη πιο ληστρική» αναφέρει η ΛΑΣΥ.

«Δεν χρειάζεται κανένα δαιμόνιο μυαλό για να καταλάβει κανείς ότι οι επιχειρηματικοί ανταγωνισμοί, ταυτίζονται με τις κόντρες μεταξύ περιφέρειας και δημάρχων, μεταξύ δημάρχων διαφορετικών στρατοπέδων και μεταξύ κυβερνητικών βουλευτών» λέει η παράταξη και καταγγέλλει ότι «από όλο αυτό τον καυγά λείπει οποιαδήποτε αναφορά στην οικονομική ανακούφιση των Ηπειρωτών, στην προστασία του περιβάλλοντος, στην προστασία των εργαζομένων σε όλη την αλυσίδα διαχείρισης των απορριμμάτων, από την αποκομιδή μέχρι και το εργοστάσιο».

Ελέγχει την απόπειρα του περιφερειάρχη να εμφανιστεί ως «πολέμιος των ιδιωτικών συμφερόντων της ΤΕΡΝΑ για το ‘συμφέρον των Ηπειρωτών’» και αναφέρει ότι ο περιφερειάρχης «όχι μόνο απέκρυπτε οτιδήποτε αφορούσε την λειτουργία και τα κέρδη του εργοστασίου της ΜΕΑ από το περιφερειακό συμβούλιο και τους Ηπειρώτες, αλλά έφτασε στο σημείο να κατηγορήσει την ΛΑΣΥ για διαπλοκή με το εργοστάσιο όταν πέρυσι τον Μάρτιο η ΛΑΣΥ έφερε στο φως το ποσό των 3,3 εκατομμυρίων που διεκδικούσε μέσω επιδιαιτησίας η ΤΕΡΝΑ από την περιφέρεια και τελικά το κέρδισε».

Η περιφερειακή παράταξη κατηγόρησε την περιφερειακή αρχή ότι τόσο καιρό, δεν έδωσε ανάλογη σημασία σε μια σειρά καταγγελίες για διάφορα ζητήματα, σχετικά με το εργοστάσιο και ότι τελικά, «πάει πολύ να μας λέει λοιπόν ο περιφερειάρχης ότι τα έβαλε με τα μεγάλα συμφέροντα και τον φάγανε τα συμφέροντα».

Από την κριτική δεν εξαίρεσε και τους δημάρχους, λέγοντας ότι «δεν είναι κανένας δήμαρχος ‘δειλός. Αντίθετα το να επιτρέπεις να μην σου παραδίνουν 3 χρόνια τώρα τους ΣΜΑ και να χρεώνεις το Δήμο σου με επιπλέον ανταποδοτικά θέλει  πολιτικό θράσος για να αντιμετωπίσεις την αντιπολίτευση ή όποιον καταλαβαίνει και φωνάζει».

Τέλος, η ΛΑΣΥ κατήγγειλε τις παρατάξεις του ΣΥΡΙΖΑ, του ΠΑΣΟΚ και του κ. Ριζόπουλου στο περιφερειακό συμβούλιο γιατί «κουβέντα δεν βγάλανε ότι με την τροπολογία αυτή τίποτα, μα τίποτα δεν αλλάζει για την τσέπη των Ηπειρωτών» και κάλεσε τους πολίτες σε «αγωνιστική συμπόρευση με το ΚΚΕ».

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back