Oikonomou pisoi
ΜΙΚΡΑ & ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

Η Λαϊκή Συσπείρωση Ηπείρου για τους κτηνοτρόφους

Εικόνα του άρθρου Η Λαϊκή Συσπείρωση Ηπείρου για τους κτηνοτρόφους
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 11/05/2020, 16:40
ΜΙΚΡΑ & ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

Η Λαϊκή Συσπείρωση σε εκτενή ανακοίνωσή της, αναφέρει ότι από τις πρόσφατες δηλώσεις του περιφερειάρχη Αλέκου Καχριμάνη για τη στήριξη στους κτηνοτρόφους, « επιβεβαιώνεται ακόμη μια φορά, η  στήριξη στην αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης και την ΚΑΠ της ΕΕ που ξεκληρίζει τους βιοπαλαιστές αγροτοκτηνοτρόφους ενισχύοντας τους μεγαλοεπιχειρηματίες και τις μεταποιητικές επιχειρήσεις του αγροτοδιατροφικού τομέα».

Τέτοιο παράδειγμα θεωρεί ότι είναι και η βράβευση του «αγρότη της χρονιάς» (από την εφημερίδα Agrenda), γιατί, όπως τονίζει, «η περιφέρεια, ως τέτοιον θεωρεί όποιον έχει κύκλο εργασιών που φτάνει τα 850.000 ευρώ, και συνολικές επενδύσεις σε πτηνοτροφία, αγελαδοτροφία, μηχανήματα και εξοπλισμό που ξεπερνούν τα 2.500.000 ευρώ».

Η Λαϊκή Συσπείρωση αναφέρει ότι «χωρίς να υποτιμούμε το ζήτημα της ονομασίας προέλευσης και την ποιότητα που πρέπει να έχουν τα αγροτικά προϊόντα, η ίδια η ζωή έχει δείξει ότι το καθεστώς προϊόντων ΠΟΠ όπως και οι κάθε είδους διεπαγγελματικές ενώσεις, ούτε έσωσαν, ούτε προστάτευσαν τους μικρούς παραγωγούς, που η μεγάλη τους πλειοψηφία βρίσκεται σήμερα σε τραγικό αδιέξοδο». 

Για τη «Δωδώνη» αναφέρει ότι «σύμφωνα με δημοσιεύματα παρουσίασε το 2018 ακαθάριστα κέρδη πάνω από 20 εκατομμύρια ευρώ, αύξησε τις εξαγωγές της, όμως οι μικρομεσαίοι αιγοπροβατοτρόφοι και στη νέα περίοδο παραγωγής που ξεκινάει συνεχίζουν να βλέπουν την τιμή γάλακτος να παραμένει σταθερά κάτω από την τιμή παραγωγής (κόστους), και να  πληρώνονται με καθυστέρηση τουλάχιστον 3μηνών».

Για τον κ. Καχριμάνη τονίζει ότι «αλγεινή εντύπωση προκάλεσαν και οι δηλώσεις του κ. περιφερειάρχη ότι πρέπει να ξεκαθαριστεί ‘ποιοι έχουν ζώα και ποιοι δεν έχουν (…) σε μία χώρα που ποτέ δεν έβαλε τα πράγματα στη θέση τους’, καθώς για πολλά χρόνια αυτούς τους ελέγχους τους έκαναν οι υπηρεσίες της περιφέρειας και ο ίδιος δεν είχε εκφράσει τέτοιες αμφιβολίες».

Αναφέρει ότι αν ο περιφερειάρχης θεωρεί ότι έγιναν πλημμελείς έλεγχοι, «θα πρέπει να αναγνωρίσει το δικό του μερίδιο ευθύνης, για τα χρόνια που την ευθύνη είχαν οι περιφέρειες καθώς και το μερίδιο ευθύνη των κυβερνήσεων που στήριξε και συνεχίζει να στηρίζει, οι οποίες από την πρώτη χρονιά επέλεξαν να λειτουργεί ο ΟΠΕΚΕΠΕ με ελάχιστο μόνιμο προσωπικό». 

Τέλος, παραπέμπει στην πρόταση που είχε καταθέσει η παράταξη στο περιφερειακό συμβούλιο και καταλήγει τονίζοντας ότι «οποιαδήποτε επικοινωνιακή προσπάθεια της Περιφέρειας να δείξει πραγματικό ενδιαφέρον κατέρρευσε από καιρό, όταν απέρριψε με συκοφαντίες τα δίκαια αιτήματά των ενώσεων των αγροτών, στην ειδική συζήτηση που έγινε αρχές του έτους».

ΕΤΙΚΕΤΕΣ
ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back