Oikonomou pisoi
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Η κεντρική πλατεία πήρε «εισιτήριο»

Εικόνα του άρθρου Η κεντρική πλατεία πήρε «εισιτήριο»
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 29/09/2021, 18:20
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Στο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» εντάχθηκε η ανάπλαση της κεντρικής  πλατείας των Ιωαννίνων, όπως ανακοίνωσε ο υφυπουργός Εσωτερικών Στέλιος  Πέτσας, το δήμαρχο Ιωαννίνων Μωυσή Ελισάφ, στη συνάντηση που είχαν στην  Αθήνα. Παρών ήταν και ο αντιδήμαρχος Γιώργος Αρλέτος.

Το έργο της  πλατείας, για το οποίο η δημοτική αρχή κράτησε αρνητική προεκλογικά  στάση και το «πολέμησε» επικοινωνιακά, έχει προϋπολογισμό  5,2  εκατομμύρια.

Τώρα, ο Δήμος Ιωαννιτών ανακοινώνει ότι «το φυσικό  αντικείμενο της ανάπλασης της πλατείας Πύρρου είναι αποτέλεσμα των  σχεδίων που είχαν βραβευτεί μετά τον διεθνή αρχιτεκτονικό διαγωνισμό για  την αναβάθμιση και λειτουργικότητα της κεντρικής πλατείας».

Οι εργασίες χωρίζονται στα εξής τμήματα:

  • Στις κύριες εργασίες ανάπλασης (ανακατασκευή δαπέδου, χώρου Όασης μέχρι είσοδο υπόγειου πάρκινγκ
  • Στην κατασκευή της μεταλλικής διώροφης στοάς στο ανατολικό άκρο της πλατείας.
  • Στην ανακατασκευή των κλιμακοστασίων του υπόγειου πάρκινγκ, όπως καταλήγουν στην πλατεία.
  • Στην  κατασκευή νέου κλιμακοστασίου ένωσης της πλατείας με τη συμβολή των  οδών Θεοδωρίδη, Τσιρογιάννη και Μπιζανίου στο νοτιοανατολικό άκρο της
  • Στις  εργασίες εξοπλισμού με κατασκευές όπως το μεγάλο μαρμάρινο καθιστικό,  τα υπόλοιπα καθιστικά και το υδάτινο κοίλο στο κέντρο της.
  • Στις εργασίες για την ένωση της πλατείας με το Πάρκο Κ. Μπέγκα.

Η  κεντρική πλατεία επλήγη αισθητικά, επί δημαρχίας Νίκου Γκόντα, με την  κατασκευή του υπόγειου πάρκινγκ και ποτέ δεν επανήλθε στην, έστω  πρότερη, κατάσταση.



Ο κ. Ελισάφ δήλωσε «ιδιαίτερα χαρούμενος» γιατί εντάχθηκε το έργο της πλατείας, καθώς και ένα ακόμα, της επανάχρησης του Πνευματικού Κέντρου Κατσικά.

«Πέρα από την αξία και την σημασία που έχουν τα ίδια τα έργα, θεωρούμε ότι είναι πολύ σημαντική και η οικονομική διάσταση καθώς φέρνουν πόρους στην τοπική αγορά, δημιουργούν θέσεις εργασίας» υπογράμμισε ο δήμαρχος, χωρίς να αναφερθεί ξεχωριστά και συγκεκριμένα στο έργο της πλατείας, το οποίο αναμφίβολα είναι πιο εμβληματικό από έργα αγροτικής οδοποιίας, των οποίων η ένταξη αναμένεται.

Στο Πνευματικό Κέντρο Κατσικά, με προϋπολογισμό 1,9 εκατ. ευρώ, θα γίνει «κέντρο πολιτισμικής δημιουργίας».

Σύμφωνα με την περιγραφή στην ανακοίνωση του Δήμου, αυτό το κέντρο «φιλοδοξεί να αποτελέσει τόπο συνάντησης, εργασίας και αλληλεπίδρασης των δημιουργών και καλλιτεχνών της ομάδας, ανοιχτός σε συνεργασίες, που θα προσκαλεί στους κόλπους της όλους τους νέους καλλιτέχνες και μη, σε μια προσπάθεια ώσμωσης των σύγχρονων μορφών τέχνης με τον πολυσυλλεκτικό ιστορικό χαρακτήρα της πόλης των Ιωαννίνων και της κοινωνία των πολιτών του».

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back