Oikonomou pisoi
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Η κα Κεφάλα επιμένει…

Εικόνα του άρθρου Η κα Κεφάλα επιμένει…
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 30/03/2022, 12:03
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Ήταν πριν από δύο μήνες όταν η βουλευτής Ιωαννίνων της ΝΔ Μαρία Κεφάλα αποφάσισε να ανοίξει θέμα αλλαγής της οριοθέτησης της λίμνης, επικαλούμενη αντιδράσεις της τοπικής κοινωνίας, δηλαδή κατοίκων του Μάτσικα κυρίως, και τον κίνδυνο να μη γίνει το έργο του παραλίμνιου ποδηλατόδρομου-πεζόδρομου. Τότε είχε και συνάντηση με τον υπουργό Επικρατείας Άκη Σκέρτσο.

Η κα Κεφάλα συνομίλησε και πάλι για το ίδιο θέμα με τον κ. Σκέρτσο πριν από λίγες ημέρες μέσω τηλεδιάσκεψης. Στην τηλεδιάσκεψη αυτή, παρόντες ήταν ο γενικός γραμματέας Φορολογικής Πολιτικής και Δημόσιας Περιουσίας Εμμανουήλ Μαστρομανώλης και ο γενικός γραμματέας Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος Ευθύμιος Μπακογιάννης. Κι όχι μόνο. Η κα Κεφάλα ανέλαβε να φέρει και τους θιγόμενους… συνομιλητές. Έναν εκπρόσωπο της «επιτροπής κατοίκων Μάτσικα», τον Π. Κατσουλίδη, και τον πρόεδρο του ΠΕΑΚΙ Παντελή Κολόκα, ο οποίος προφανώς δεν πήγε με την ιδιότητα του προέδρου αλλά με αυτή του πολιτικού προσώπου που έχει διαφωνήσει και στο παρελθόν με τον τρόπο που έχει γίνει η οριοθέτηση της λίμνης.

Τη συνάντηση αυτή την έκανε γνωστή η ίδια η κα Κεφάλα με ανάρτησή της στο facebook, όπου αναφέρει μάλιστα ότι συμφωνήθηκε ότι θα γίνει μια ακόμη συνάντηση με τη συμμετοχή φορέων της τοπικής αυτοδιοίκησης ώστε «και τα πρόδηλα σφάλματα με την οριοθέτηση να διορθωθούν αλλά και το έργο του παραλίμνιου πεζόδρομου-ποδηλατόδρομου να μη συναντήσει εμπόδια στη διαδικασία σχεδιασμού και εκτέλεσης».

Η απουσία των φορέων της τοπικής αυτοδιοίκησης από την προ ολίγων ημερών συνάντηση δεν ήταν τυχαία. Τόσο ο δήμαρχος Ιωαννίνων Μωυσής Ελισάφ όσο και ο περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέκος Καχριμάνης έχουν εκφράσει τις επιφυλάξεις τους (με κάποιες διαφοροποιήσεις) ως προς το ενδεχόμενο επανακαθορισμού των ορίων της λίμνης. Η νέα συνάντηση με τον κ. Σκέρτσο παρουσία ιδιοκτητών έρχεται να λειτουργήσει επί της ουσίας ως ένας μοχλός πίεσης προς την τοπική αυτοδιοίκηση. Επί της ουσίας η κα Κεφάλα… προσπέρασε την τοπική αυτοδιοίκηση και επιχειρεί να δημιουργήσει ένα κλίμα υπέρ της αναγκαιότητας αλλαγής της οριοθέτησης την οποία ζητούν παραλίμνιοι ιδιοκτήτες.

Όσον αφορά το έργο του ποδηλατόδρομου-πεζόδρομου, το μεγαλύτερο «εμπόδιο» είναι ότι δεν υπάρχει «ώριμη» μελέτη. Η Περιφέρεια Ηπείρου τρέχει τον τελευταίο καιρό να «ωριμάσει» μια παλιότερη προμελέτη. Δεν είναι εύκολη υπόθεση όμως. Η δέσμευση για χρηματοδότηση του έργου με 12 εκατ. ευρώ από το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης», ένα πρόγραμμα που έχει και τα όριά του, είχε διατυπωθεί τον περασμένο Νοέμβριο κατά την επίσκεψη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στα Ιωάννινα.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back