Oikonomou pisoi
ΚΟΣΜΟΣ

Η Ισπανία κινείται στην άρση της αυτονομίας της Καταλονίας

Εικόνα του άρθρου Η Ισπανία κινείται στην άρση της αυτονομίας της Καταλονίας
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Πατέλης
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 19/10/2017, 15:15
ΚΟΣΜΟΣ

Η Ισπανία αναμένεται να ξεκινήσει τις διαδικασίες αναστολής της αυτονομίας της Καταλονίας το Σάββατο, μετά την απειλή του Κάρλες Πουτζδεμόντ να ανακηρύξει ανεξαρτησία.

Το γραφείο του πρωθυπουργού ανακοίνωσε ότι το υπουργικό συμβούλιο θα συνεδριάσει για να ενεργοποιήσει το άρθρο 155 του συντάγματος, επιτρέποντάς του να αναλάβει τον έλεγχο της επαρχίας.

«Η ισπανική κυβέρνηση θα συνεχίσει τις διαδικασίες που περιγράφονται στο άρθρο 155 του Συντάγματος για την αποκατάσταση της νομιμότητας στην αυτονομία της Καταλονίας», ο εκπρόσωπος του γραφείου του πρωθυπουργού, Μαριάνο Ραχόι.

Ο ηγέτης της Καταλονίας, Κάρλες Πουτζντεμόν, δήλωσε νωρίτερα ότι το κοινοβούλιο της περιοχής θα ψηφίσει την ανεξαρτησία εάν η Ισπανία «συνεχίσει την καταπίεση», χωρίς ωστόσο να διευκρινίσει αν κήρυξε την ανεξαρτησία ή όχι. Η Μαδρίτη του είχε δώσει προθεσμία μέχρι σήμερα στις 11.00 ώρα Ελλάδας να πάρει πίσω την απόφαση μονομερούς κήρυξης της ανεξαρτησίας.

Προς το παρόν η Μαδρίτη δεν έχει διευκρινίσει ποια μέτρα θα ληφθούν στο πλαίσιο της αναστολής της αυτονομίας της Καταλονίας, η οποία μπορεί να τεθεί σε ισχύ από το τέλος του μήνα, έπειτα από συζήτηση στη Γερουσία.

Το άρθρο 155 επιτρέπει την ανάληψη του ελέγχου των πολιτικών και διοικητικών οργάνων της Αυτόνομης Κοινότητας. Αυτό σημαίνει την προσωρινή «ανάκληση» του καθεστώτος αυτονομίας της περιοχής.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back