ΚΟΣΜΟΣ

Η Γερμανία έχει νέο αριστερό πολιτικό κόμμα

Εικόνα του άρθρου Η Γερμανία έχει νέο αριστερό πολιτικό κόμμα
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 24/10/2023, 14:08
ΚΟΣΜΟΣ

Το πολιτικό τοπίο της Γερμανίας έχει κατακερματιστεί εδώ και μια δεκαετία και πλέον, καθώς τα παραδοσιακά κόμματα χάνουν έδαφος από λαϊκιστικά στοιχεία, αναγκάζοντας τη δημιουργία μιας κυβέρνησης συνασπισμού τριών κατευθύνσεων για πρώτη φορά στη σύγχρονη ιστορία της χώρας.

Μια νέα σημαντική ρωγμή άνοιξε τη Δευτέρα, όταν μια από τις πιο εξέχουσες αριστερές πολιτικούς της χώρας, η Ζάρα Βάγκενκνεχτ, ανακοίνωσε ότι θα ιδρύσει το δικό της κόμμα, αποτελώντας ενδεχομένως απειλή τόσο για το σοσιαλιστικό Αριστερό Κόμμα (Die Linke) από το οποίο αποχωρεί όσο και για την ακροδεξιά Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD).

Το κόμμα πήρε το όνομά της: Bündnis Sahra Wagenknecht («Συμμαχία Sahra Wagenknecht»), ή BSW στο γερμανικό ακρωνύμιο, καθιστώντας το το πρώτο κόμμα στη μεταπολεμική Γερμανία που χτίστηκε εξ ολοκλήρου γύρω από μια προσωπικότητα.

Η ίδια δήλωσε ότι το νέο κόμμα θα αντιπροσωπεύει τη «λογική και τη δικαιοσύνη» και θα αποτελέσει ένα σπίτι για όσους αισθάνονται εγκαταλελειμμένοι από την κυρίαρχη πολιτική.

Μιλώντας σε πλήθος δημοσιογράφων, η Βάγκενκνεχτ ξεκαθάρισε ότι ο κύριος στόχος της ήταν η γερμανική κυβέρνηση, την οποία καταδίκασε ως "ίσως τη χειρότερη κυβέρνηση" που είχε ποτέ η ομοσπονδιακή δημοκρατία. 

Πολλοί αναλυτές εικάζουν ότι η μοναδική πολιτική θέση της Βάγκενκνεχτ -αριστερή σε οικονομικά θέματα, αλλά πιο κοντά στην ακροδεξιά σε θέματα όπως η μετανάστευση και η διαφορετικότητα των φύλων- θα μπορούσε να αποτελέσει απειλή για το AfD, το οποίο σημείωσε πρόσφατα μεγάλη άνοδο.

Σε θέματα όπως οι εξαγωγές όπλων στην Ουκρανία και οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας, στα οποία η Βάγκενκνεχτ αντιτίθεται, μοιράζεται πράγματι πολιτικές με το AfD. Αλλά τη Δευτέρα δήλωσε επίσης ότι δεν θα συνεργαστεί με το AfD και βρήκε την ευκαιρία να καταφερθεί εναντίον του Τύπου, κατηγορώντας τα γερμανικά μέσα ενημέρωσης ότι την καταδικάζουν ως «φιλο-Πούτιν» ή «φιλο-ρωσίδα» επειδή είχε ζητήσει διπλωματική λύση στον πόλεμο στην Ουκρανία. 

Η Βάγκενκνεχτ πλαισιώθηκε από τρεις άλλους πολιτικούς του σοσιαλιστικού Αριστερού Κόμματος - την Αμίρα Μοχάμεντ Άλι, τον Λούκας Σεν και τον Κρίστιαν Λέι - οι οποίοι είχαν παραιτηθεί από το κόμμα το πρωί για να ενταχθούν στη νέα ένωση. Το Αριστερό Κόμμα έχει ήδη δηλώσει ότι θα διαγράψει τους πολιτικούς που προσχώρησαν στη νέα ομάδα.

Ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του Αριστερού Κόμματος, Dietmar Bartsch, επιβεβαίωσε αργότερα ότι 10 από τους 38 βουλευτές του αποχώρησαν από το κόμμα τη Δευτέρα.

Ήδη τακτική ομιλήτρια σε γερμανικές πολιτικές εκπομπές, το δημόσιο προφίλ της Βάγκενκνεχτ εκτοξεύτηκε πέρυσι όταν έγινε η επικεφαλής μιας «ειρηνευτικής εκστρατείας» που ζητούσε από τη Δύση να σταματήσει να εξοπλίζει την Ουκρανία για να αμυνθεί έναντι της Ρωσίας. 

Σε άλλο σημείο, η Βάγκενκνεχτ επέκρινε την ηγεσία του κόμματός της για την εξυπηρέτηση αυτού που αποκαλεί «αριστερούς του lifestyle», των οποίων οι πολιτικές ένταξης περιθωριοποιημένων κοινοτήτων, όπως υποστηρίζει, περιθωριοποιούσαν οι ίδιες τους βασικούς ψηφοφόρους του Αριστερού Κόμματος, ιδίως τις εργατικές τάξεις στην ανατολική Γερμανία.

Η Βάγκενκνεχτ έχει γίνει ιδιαίτερα δημοφιλής στην ανατολική Γερμανία, και μια δημοσκόπηση του ινστιτούτου Insa στη Θουριγγία τον Ιούλιο διαπίστωσε ότι το ανύπαρκτο ακόμη κόμμα της Βάγκενκνεχτ θα μπορούσε ενδεχομένως να κερδίσει τις εκλογές στο κρατίδιό της - με 25% των ψήφων, τρεις μονάδες μπροστά από το AfD. Ίσως δεν είναι τυχαίο ότι, μετά τη «συγκέντρωση για την ειρήνη» που διοργάνωσε τον Φεβρουάριο, ο ηγέτης του AfD της Θουριγγίας Μπιερν Χέκε -γνωστός και ο ίδιος για τις προκλήσεις του- κάλεσε τη Βάγκενκνεχτ να αυτομολήσει στο ακροδεξιό AfD.

Με πληροφορίες από ΝΥΤ, DW



ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back