Oikonomou pisoi Solarhub πίσω
ΚΟΣΜΟΣ

Δεύτερη εκλογική ήττα για την Μέρκελ. Διψήφιο ποσοστό για το ξενοφοβικό AfD

Εικόνα του άρθρου Δεύτερη εκλογική ήττα για την Μέρκελ. Διψήφιο ποσοστό για το ξενοφοβικό AfD
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 19/09/2016, 16:39
ΚΟΣΜΟΣ

Σε ιστορικό χαμηλό καταβαραθρώνονται οι Χριστιανοδημοκράτες (CDU) στο Βερολίνο, κατά τη δεύτερη εκλογική ήττα για την Άνγκελα Μέρκελ σε διάστημα τριών εβδομάδων. Το γερμανικό συντηρητικό κόμμα διατηρεί τη δεύτερη θέση, στη συνέλευση του Βερολίνου,  ωστόσο η μείωση των εκλογικών του ποσοστών έφθασε στις 5,7 ποσοστιαίες μονάδες.

Η πλέον ανησυχητική είδηση από τις χθεσινές εκλογές είναι η είσοδος για πρώτη φορά της ξενοφοβικής, Εναλλακτική για τη Γερμανία -AfD-, στο τοπικό κοινοβούλιο και μάλιστα με διψήφιο ποσοστό 14,2% και 25 έδρες. 

Η χθεσινή εκλογική αναμέτρηση  σηματοδοτεί για το Βερολίνο  το τέλος του μεγάλου συνασπισμού και την είσοδο στη Βουλή, του πλέον κοσμοπολίτικου ομοσπονδιακού κρατιδίο, του ρατσιστικού ξενοφοβικού κόμματος «Εναλλακτική για τη Γερμανία» (AfD). 

Το  κόμμα αυτό  μπορεί πλέον να πανηγυρίζει την εκπροσώπησή της σε 10 από τα 16 γερμανικά κρατίδια. Με την αντιμεταναστευτική ρητορική του  σημείωσε μεγάλη αύξηση των ποσοστών του, πριν δύο εβδομάδες και  στο κρατίδιο Μεκλεμβούργου-Πομερανίας, κεφαλαιοποιόντας  εκλογικά τους φόβους των Γερμανών για τους 1 εκατομμύριο μετανάστες που εισήλθαν πέρυσι στη χώρα.

Πρώτη πολιτική δύναμη στο Βερολίνο παραμένουν οι Σοσιαλδημοκράτες με 21,6% (-6,7%) και  38 έδρες. 

Το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα διατήρησε την πρωτοπορία του παρά την μεγάλη πτώση που σημείωσε η εκλογική του επίδοση

Στο 17,6% (-5,7%) και 31 έδρες εμφανίζονται οι Χριστιανοδημοκράτες,  οι οποίοι εάν επιβεβαιωθεί το αποτέλεσμα, δεν θα συμμετάσχουν στην τοπική κυβέρνηση. Η πτώση των Χριστιανοδημοκρατών δεν τους φέρνει απλώς δεύτερους, αλλά τους θέτει εκτός κυβέρνησης. Το πιθανότερο σενάριο, το οποίο είχε προαναγγείλει ο Σοσιαλδημοκράτης κυβερνήτης και δήμαρχος του Βερολίνου Μίκαελ Μίλερ, είναι μια συνεργασία Σοσιαλδημοκρατών (SPD) – Πρασίνων – Αριστεράς.

Η Αριστερά (Die Linke) κατάφερε να αυξήσει σημαντικά τις δυνάμεις της και να γίνει το τρίτο κόμμα, ενώ οι τέταρτοι οι Πράσινοι (Gruene) υπέστησαν επίσης (σχετικά μικρές) απώλειες. Το Φιλελεύθερο κόμμα (FDP) επιστρέφει στη Γερουσία. Η συμμετοχή στις εκλογές ήταν κατά πολύ μεγαλύτερη από τις προηγούμενες (67%), ενώ το 2011 ήταν 60,2% των εγγεγραμμένων στους εκλογικούς καταλόγους και αυτό οφείλεται στην κινητοποίηση των αναποφάσιστων από το AfD.

Βάσει των τελικών αποτελεσμάτων:

Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD): 21,6% (-6,7%), 38 έδρες.

Xριστιανοδημοκρατικό κόμμα (CDU): 17,6% (-5,7%), 31 έδρες

Aριστερά (Die Linke): 15,6% (+3,9% ), 27 έδρες

Πράσινοι: 15,2% (-2,4%), 27 έδρες

Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD): 14,2% 25 έδρες

Φιλελεύθεροι: 6,7% (+4,9%), 12 έδρες.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back