Oikonomou pisoi
ΗΠΕΙΡΟΣ

Η Γέφυρα Κοράκου και οι συμβολισμοί της

Εικόνα του άρθρου Η Γέφυρα Κοράκου και οι συμβολισμοί της
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 15/02/2019, 17:03
ΗΠΕΙΡΟΣ

Τις βάσεις για το νέο εγχείρημα της αποκατάστασης της Γέφυρας Κοράκου στον Αχελώο ποταμό, στα σύνορα Άρτας και Καρδίτσας, θέτουν υπουργεία, τοπική αυτοδιοίκηση και φορείς. Στην Αθήνα, στο Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, έγινε σήμερα η παρουσίαση της προγραμματικής σύμβασης πολιτισμικής ανάπτυξης για το γεφύρι αυτό που καταστράφηκε πριν από 70 χρόνια.

Το παρών έδωσαν μεταξύ άλλων ο περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέκος Καχριμάνης (σ.σ. η Περιφέρεια Ηπείρου συμμετέχει στην προγραμματική σύμβαση) μαζί με τον αντιπεριφερειάρχη Άρτας Βασίλη Ψαθά και η υπουργός Προστασίας του Πολίτη και βουλευτής Άρτας Όλγα Γεροβασίλη. Τόσο ο κ. Καχριμάνης όσο και η κ. Γεροβασίλη προσέδωσαν στο εγχείρημα αυτό έναν συμβολικό χαρακτήρα.

«Επτά δεκαετίες πριν, το γεφύρι του Κόρακα (σ.σ. του Κοράκου), ανατιναζόταν για να χωρίσει ακόμη περισσότερο μια Ελλάδα ήδη χωρισμένη, για λόγους και αιτίες που δεν είναι της ώρας» ανέφερε η κ. Γεροβασίλη. Το γεφύρι ανατινάχτηκε το 1949, κατά τον εμφύλιο πόλεμο, από τον Δημοκρατικό Στρατό. «Σήμερα, ερχόμαστε με πρωτοβουλίες από την Ευρώπη, τους τοπικούς φορείς και την ελληνικής κυβέρνηση, να ξανακτίσουμε με πραγματικούς και συμβολικούς όρους τη γέφυρα αυτή» τόνισε και έκανε αναφορά σε μια άλλη γέφυρα: «Λίγες μέρες πριν η ελληνική κυβέρνηση με την Συμφωνία των Πρεσπών έκτισε την πιο σημαντική διπλωματική γέφυρα των Βαλκανίων. Μια γκρεμισμένη για δεκαετίες γέφυρα».

Ο κ. Καχριμάνης, από την πλευρά του, έκανε λόγο για «μια ακόμη πληγή του εμφυλίου πολέμου που κλείνει». «Στο παρελθόν είχα δηλώσει στον Γράμμο πως πρέπει να κλείσουμε τις πληγές του Εμφυλίου. Αυτό κάνουμε σήμερα. Εμείς οι νεοέλληνες έχουμε την υποχρέωση να κλείσουμε αυτή την πληγή» τόνισε. Επικαλούμενος τέλος και την εμπειρία με το έργο αναστήλωσης της γέφυρας Πλάκας, υπογράμμισε την ανάγκη να υπάρξει στενή συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων φορέων για την υλοποίηση του έργου.

 

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back