dodoni back
ΕΛΛΑΔΑ

«Είναι ώρα της πολιτείας να κάνει το χρέος της»

Εικόνα του άρθρου «Είναι ώρα της πολιτείας να κάνει το χρέος της»
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 19/07/2022, 01:54
ΕΛΛΑΔΑ

Το αίτημα της ανακατασκευής της Γέφυρας Κοράκου στην Κοιλάδα του Αχελώου βρέθηκε στο επίκεντρο της εκδήλωσης με θέμα «Ευρωπαϊκή Πολιτιστική Κληρονομιά-Γέφυρα Κοράκου-Κοιλάδα Αχελώου» που διοργάνωσαν την Κυριακή δίπλα από τα απομεινάρια της γέφυρας η Πρωτοβουλία Πολιτών και Φορέων για την Προστασία και Ανάδειξη της Κοιλάδας Αχελώου και η Διανομαρχιακή Επιτροπή Καρδίτσας-Άρτας για την Ανακατασκευή της Γέφυρας Κοράκου με την Υποστήριξη του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης έγιναν τα αποκαλυπτήρια μικρογραφίας της ιστορικής Γέφυρας Κοράκου που κατασκευάστηκε από τον πρωτομάστορα Θανάση Πόραβο και τον Λεωνίδα Κατσούγκρη. Το μήνυμα πως πρέπει «να αναστηλωθεί η ιστορική Γέφυρα Κοράκου και να στηριχθεί η πολιτιστική κληρονομιά της» έστειλαν κάτοικοι, αυτοδιοικητικοί, φορείς και πολιτικοί.

«Μια Γέφυρα προς το Μέλλον θα αποτελέσει η μικρογραφία της ιστορικής γέφυρας Κοράκου μέσα από την ανάδειξη της Πολιτιστικής Κληρονομιάς και της Ιστορίας της Κοιλάδας του Αχελώου» ανέφεραν χαρακτηριστικά οι διοργανωτές. Στην εκδήλωση παρεμβάσεις μέσω διαδικτύου έκαναν ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς και ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χρήστος Στυλιανίδης. Ο κ. Σχοινάς είπε μεταξύ άλλων: «Όλες οι προσπάθειες που κάνετε για την αναστήλωση της γέφυρας του Κοράκου, είναι κάτι που είναι συμβατό και με την ευρωπαϊκή οπτική του να χτίζουμε γέφυρες, όχι τοίχους». Ο κ. Στυλιανίδης τόνισε: «Πρέπει να κάνουμε το παν για να τα διαφυλάξουμε και να τα παραδώσουμε αναλλοίωτα στην εξέλιξη των πραγμάτων και στην εξέλιξη του πληθυσμού, που θα ζήσει στην Κοιλάδα».

Στην εκδήλωση συμμετείχαν και οι περιφερειάρχες Ηπείρου Αλέκος Καχριμάνης και Δυτικής Μακεδονίας Γιώργος Κασαπίδης.

Ο κ. Καχριμάνης τόνισε πως το ιστορικό γεφύρι Κοράκου το γκρέμισαν η μισαλλοδοξία και οι έχθρες την περίοδο του εμφυλίου, γι' αυτό πρέπει να αναστηλωθεί και ως τόπος εθνικής συμφιλίωσης. Όπως είπε, σε συζήτηση για το θέμα με την υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη συμφώνησαν να γίνει ένα αίτημα «, καθώς το γεφύρι δεν είναι χαρακτηρισμένο μνημείο και χωρίς γραφειοκρατίες μπορούμε να προχωρήσουμε όλοι μαζί».

Ο κ. Κασαπίδης πρότεινε μεταξύ άλλων να δημιουργηθεί ένα δίκτυο ανακατασκευασμένων πέτρινων γεφυριών με την ευχή ότι την αναστήλωση του γεφυριού της Πλάκας, θα ακολουθήσουν η γέφυρα του Πασά στη Σιάτιστα και η γέφυρα του Κοράκου.

Ο Κώστας Τσουτσοπλίδης, επικεφαλής του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα, επεσήμανε: «Ως Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα στηρίζουμε διαχρονικά αυτή τη μεγάλη προσπάθεια που γίνεται στην Κοιλάδα του Αχελώου για να δώσουμε μια νέα αναπτυξιακή διάσταση σε αυτή την πλούσια φυσική και πολιτιστική κληρονομιά του τόπου τους».

Το στέλεχος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, επικεφαλής της Πρωτοβουλίας για την Προστασία και Ανάδειξη της Κοιλάδας Αχελώου, Αντώνης Κοσυβάκης, στη δήλωσή του τόνισε: «Εμείς ως πολίτες κάναμε το χρέος μας. Τώρα είναι η ώρα της πολιτείας να κάνει και αυτή το δικό της χρέος με την ανακατασκευή της ιστορικής γέφυρας Κοράκου».

Το 2019 υπογράφηκε από την προηγούμενη κυβέρνηση μνημόνιο συνεργασίας για την προγραμματική σύμβαση ανακατασκευής της ιστορικής Γέφυρας Κοράκου. Πέρσι, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης δεσμεύτηκε ότι θα γίνει η αναστήλωση της γέφυρας του Κοράκου.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3