Oikonomou pisoi
ΗΠΕΙΡΟΣ

Στα απομεινάρια της Γέφυρας Κοράκου ο Χρ. Σπίρτζης

Εικόνα του άρθρου Στα απομεινάρια της Γέφυρας Κοράκου ο Χρ. Σπίρτζης
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 10/10/2018, 18:17
ΗΠΕΙΡΟΣ

Μετά τη Γέφυρα Πλάκας, η γέφυρα Κοράκου στην κοιλάδα του Αχελώου φαίνεται ότι παίρνει σειρά. Ο υπουργός Υποδομών Χρήστος Σπίρτζης, εξάλλου, στην πρόσφατη υπογραφή της σύμβασης για τη Γέφυρα Πλάκας στον Άραχθο, είχε αναφέρει χαρακτηριστικά: «Μετά το γεφύρι της Πλάκας, έχουμε πολλή δουλειά για να ξανακτίσουμε ένα γεφύρι, που δεν έπεσε το 2015, την πρώτη ημέρα της κυβέρνησης, αλλά που έπεσε πολλές δεκαετίες πριν. Είναι το γεφύρι του Κοράκου». Ο κ. Σπίρτζης θα είναι ο κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης που διοργανώνεται στις 21 Οκτωβρίου, στις 10.30 το πρωί, δίπλα από τα απομεινάρια της Γέφυρας Κοράκου στην Κοιλάδα του Αχελώου, και ο οποίος θα αναφερθεί στις προοπτικές αναστήλωσης της γέφυρας.

Η Γέφυρα Κοράκου, στα «σύνορα των νομών Άρτας και Καρδίτσας, ανατινάχτηκε στις 28 Μαρτίου του 1949, κατά τον εμφύλιο πόλεμο. Ήταν το μεγαλύτερο μονότοξο γεφύρι των Βαλκανίων. Είχε άνοιγμα 48 μέτρα και ύψος 26 μέτρα. Είχε χτιστεί δε το 1515 από τον μητροπολίτη Λάρισας Βησσαρίωνα Β’ ο οποίος την ονόμασε «του Κοράκου» λόγω του ύψους της. «Επειδή την ημέρα των εγκαινίων σταθείς εις το μέσον της γέφυρας και ερωτών: ‘πώς με βλέπετε;’, οι μαστόροι του απήντησαν: σαν κόρακα, αυτός τους είπε: ‘ε, τότε γέφυρα του Κοράκου να είναι το όνομά της’» αναφέρει η παράδοση.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης θα προβληθεί βίντεο με δηλώσεις στήριξης προσωπικοτήτων από την Ευρώπη, μεταξύ αυτών και του νυν προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Αντόνιο Ταγιάνι, για την ανακατασκευή της Γέφυρας Κοράκου.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back