ΓΙΑΝΝΕΝΑ

«Ή φέτα ή CETA»

Εικόνα του άρθρου «Ή φέτα ή CETA»
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 03/03/2017, 19:14
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Φαίνεται ότι η συμφωνία ελευθέρου εμπορίου μεταξύ ΕΕ και Καναδά έχει πείσει όσους έλληνες βουλευτές την ψήφισαν (ΝΔ, Ποτάμι, ΠΑΣΟΚ), αλλά όχι τους… άμεσα ενδιαφερόμενους. Ο χαρακτήρας της συμφωνίας, που ουσιαστικά αίρει και τις τυπικές προστασίες του προϊόντος στο όνομα της ελεύθερης αγοράς εκτός Ε.Ε. (στο πεδίο όπου ήδη αρκετοί εξαγωγείς δραστηριοποιούνται ή προσβλέπουν), έχει δημιουργήσει έντονες αντιδράσεις στους παραγωγούς. Η «Ένωση Αγροτών Ιωαννίνων» προστίθεται επίσημα στους αντιδρώντες με επιστολή προς πάσα υπεύθυνο, λέγοντας «η παραπάνω απόφαση αναμένεται να επιφέρει μεγάλο πλήγμα στην ελληνική κτηνοτροφία (ιδιαίτερα στην αιγοπροβατοτροφία) δεδομένου του ότι η φέτα αποτελεί ένα εξαιρετικής ποιότητας ελληνικό παραδοσιακό κτηνοτροφικό προϊόν και παράλληλα ένα ισχυρό brand name για την ελληνική κτηνοτροφία με μεγάλη αποδοχή στην παγκόσμια αγορά».

Η Ένωση έχει δίκιο και θέτει το θέμα στη σωστή βάση, καθώς ναι μεν υπάρχουν παράμετροι που ενδεχομένως να αποβούν θετικοί, όχι όμως για την ήδη υπάρχουσα (ή εναπομείνασα, διαλέξτε και πάρτε) παραγωγή στην Ελλάδα, ούτε για τις μεγάλες βιομηχανίες της χώρας που εξάγουν ήδη προϊόντα στις συγκεκριμένες αγορές. Το brand name δεν προστατεύεται επί της ουσίας, ούτε η ποιότητα παραγωγής του έναντι των ανταγωνιστών. «Το πλήγμα θα είναι μεγαλύτερο για την περιοχή μας, όπου λόγω της μορφολογίας του εδάφους είναι αναπτυγμένη η αιγοπροβατοτροφία, η οποία παράγει το πιο ποιοτικό γάλα από ολόκληρη την Ελλάδα λόγω της βιοποικιλότητας βοσκής χάριν του οποίου η φέτα έγινε γνωστή σε ολόκληρο τον κόσμο, δεδομένου του ότι τα συνεταιριστικά τυροκομεία της περιοχής ήταν τα πρώτα τα οποία έκαναν εξαγωγή φέτας» συνεχίζει η Ένωση και αφήνει αιχμές για όσους βουλευτές ψήφισαν τη συμφωνία: «Δυστυχώς με την παραπάνω συμφωνία  (CETA) την οποία ενέκριναν και έλληνες ευρωβουλευτές, διότι δεν εξαιρέθηκε αυτό το ζωτικής σημασίας για την ελληνική κτηνοτροφία ζήτημα όπως εξαιρέθηκαν και παράλληλα προστατεύτηκαν τα επώνυμα τυριά των άλλων χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης». Η Ένωση ζητά από τους βουλευτές, ειδικά της Ηπείρου, αλλά και τον πρωθυπουργό, να μην επικυρώσουν τη συμφωνία στην ελληνική Βουλή».

Εκτός από τις λεπτομέρειες, στο πολιτικό επίδικο η συμφωνία θεωρείται «κερκόπορτα» για να αρθεί κάθε είδους προστασίας για προϊόντα ονομασίας προέλευσης.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back