ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Οι εθελοντές μιας άλλης γενιάς

Εικόνα του άρθρου Οι εθελοντές μιας άλλης γενιάς
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 06/11/2022, 15:00
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Στις 2 Νοεμβρίου του 1969, οι Jefferson Ariplane κυκλοφόρησαν το πέμπτο άλμπουμ τους: Το Volunteers. Θα ήταν η τελευταία φορά που όλο το παρεάκι του Φρίσκο θα έπαιζε μαζί, καθώς λίγο αργότερα θα έδιωχναν τον Σπένσερ Ντράιντεν από τα ντραμς, με ομόφωνη απόφαση καθώς ο τύπος το ΄χε παρακάνει με το acid. Ακόμα πιο μετά, θα εγκατέλειπε και ο Μάρτι Μπάλιν.

Μέχρι όμως να γίνουν όλα αυτά, η μπάντα θα έβγαζε το –ίσως- magnum opus της. Η μετάβαση σε έναν κάπως πιο σκληρό ήχο, οι στίχοι που ήταν πλέον ορατά αγκιτατόρικοι, η συνεργασία των μισών Κρόσμπι, Στιλς και σία, ακόμα και ο αρχικός τίτλος: Volunteers of Amerika, ένα τρεντ της αμερικάνικης Αριστεράς τότε, με παραπομπή στον Κάφκα. Όλα συνέτειναν σε μια αποφασιστική αναμέτρηση της μπάντας με τα πάντα.

Αν σας αρέσει ο Τύπος, μπορείτε να τον στηρίξετε με μια συνδρομή ή δωρεά, εδώ:

Οι JA δεν ήταν μόνο πολιτικοί όμως. Μπορούσαν πχ να διασκευάσουν το Good Shepherd με τον τρόπο του Καουκόνεν και επίσης, να συνεργαστούν στο Wooden Ships με  τον τρόπο του Κάντνερ. Σε αυτό, ένα από τα πιο πολυπαιγμένα κομμάτια μιας γενιάς που αναχωρεί σιγά σιγά, ο Κρόσμπι είχε γράψει τη μουσική και ο Κάντνερ με τον Στιλς τους στίχους.

Ο δε Καουκόνεν, που πριν από λίγες μέρες, μαζί με τον Κάσαντι και τη γιαγιά Σλικ (στα 83 της πια) απέκτησαν το «Jefferson Airplane» άστρο στo walk of fame, στο Χόλυγουντ, αφήνει τα ίχνη του σε όλο σχεδόν το δίσκο, σολάροντας σχεδόν ακατάπαυστα.

Στο μεταξύ, τα credits του δίσκου είναι γεμάτα με γνωστούς και μη εξαιρετέους:  Ο Στιλς παίζει πλήκτρα, ο Κρόσμπι κάνει τα δικά του, ο Τζέρι φάκιν΄ Γκαρσία παίζει steel κιθάρα στο The Farm, συμμετέχουν επίσης οι Ace of Cups, μια από τις πρώτες girl ροκενρόλ μπάντες, καθώς επίσης και ο Νίκι Χόπκινς που παίζει σχεδόν όλα τα πλήκτρα του άλμπουμ. Ο Τύπος υπήρξε μια ιδιοφυΐα και ένας από τους πιο περιζήτητους session μουσικούς της εποχής.

Ένα άλμπουμ θέλει όμως και ένα εξόδιο. Και αυτό που επέλεξαν οι Airplane ήταν σαν ένα σύντομο βιογραφικό τους: ξεκινούν από μια μονόλεπτη διασκευή του Polyushka Polye, ενός σοβιετικού τραγουδιού του Λεβ Κνίπερ και καταλήγουν στο Volunteers.

Εκεί που η Σλικ ακολουθεί τον Μπάλιν, τραγουδώντας «got to revolution»…


 

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back