ΓΙΑΝΝΕΝΑ

#typos151: Από τη δολοφονία Φύσσα ως την άνοδο Μητσοτάκη στη ΝΔ

Εικόνα του άρθρου #typos151: Από τη δολοφονία Φύσσα ως την άνοδο Μητσοτάκη στη ΝΔ
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 01/07/2023, 14:00
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Το πρότζεκτ #151 του Τύπου Ιωαννίνων, είναι μια αποτύπωση της      κοινοβουλευτικής ιστορίας της Ελλάδας σε 151 γεγονότα, ιστορικές      περιόδους, εκλογές. 

Κάθε μέρα ανεβαίνει και από ένα στα social media του  Τύπου:


Στο twitter 

Στο instagram 

Στο TikTok

Μπορείτε να τα παρακολουθείτε κάθε πρωί, εκεί. 

  

Αν σας αρέσει ο Τύπος, μπορείτε να τον στηρίξετε με μια συνδρομή ή δωρεά, εδώ:


Οι νεοναζί δολοφονούν τον Παύλο Φύσσα

18 Σεπτεμβρίου του 2013: Ο Παύλος Φύσσας, ράπερ, δηλωμένος αντιφασίστας, δολοφονείται από μέλη της νεοναζιστικής Χρυσής Αυγής. Από το τραγικό γεγονός που επιστεγάζει τη δράση της νεοναζιστικής οργάνωσης, πυροδοτείται μια διαδοχή ερευνών που καταλήγει στη σύλληψη και δίκη της ηγετικής ομάδας του κόμματος καθώς και πολλών βουλευτών και στελεχών του. Ένα μήνα αργότερα, δολοφονούνται από αγνώστους δύο μέλη της ΧΑ έξω από τα γραφεία της οργάνωσης στο Νέο Ηράκλειο.

Ο Άκης Τσοχατζόπουλος στη φυλακή

7 Οκτωβρίου 2013: Ο Άκης Τζοχατζόπουλος, επί τριακονταετία τουλάχιστον εξέχον στέλεχος της πολιτικής σκηνής, υπουργός κυβερνήσεων και για λίγους ψήφους, παραλίγο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και πρωθυπουργός στη συνέχεια, καταδικάζεται σε 20 χρόνια φυλακή για χρηματισμούς που έλαβε ενόσω ήταν υπουργός κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ. Οι υποθέσεις αφορούν εξοπλιστικά προγράμματα και η ποινή δεν είχε ανασταλτικό χαρακτήρα. Παρότι η καταδίκη ανακοινώνεται εν μέσω των θυελλωδών οικονομικών και πολιτικών εξελίξεων, δεν παύει να «υπογράφει» τον τρόπο πολιτικής δραστηριοποίησης που ήταν  πολύ διαδεδομένος για πολλά χρόνια, στην Ελλάδα.

Άνεργος ο ένας στους τρεις-το «κούρεμα» της Κύπρου

Κορυφώνεται το δράμα της ανεργίας στην Ελλάδα. Στις 25 Ιανουαρίου 2013 η Eurostat ανακοινώνει ότι η χώρα είναι επίσημα πρώτη στην ανεργία, ανάμεσα στις χώρες της Ε.Ε. Η αύξηση της ανεργίας άγγιξε το ένα τρίτο του εργατικού δυναμικού της χώρας και σημειώθηκε ραγδαία, μέσα σε τρία χρόνια. Το φαινόμενο «εγκαταστάθηκε» μόνιμα στην ελληνική οικονομία, χωρίς να μειώνεται δραστικά, ενώ τα συνεχή υφεσιακά μέτρα το κρατούσαν για αρκετό καιρό σε πολύ υψηλά ποσοστά.

Μάρτιος 2013: Η κυπριακή οικονομία καταρρέει υπό το βάρος της κρίσης. Γίνεται υποχρεωτικό «κούρεμα» καταθέσεων, ακόμα και για ποσά κάτω των 100.000 ευρώ. Οι τράπεζες καταρρέουν και επιβάλλεται καθολική τραπεζική αργία. Έξω από τις τράπεζες συγκεντρώνονται καταθέτες που χάνουν χρήματα. Στις 9 Απριλίου 2014 η Ελλάδα επιστρέφει στις αγορές με την πρώτη πώληση κρατικών ομολόγων από το ξεκίνημα της κρίσης στην ευρωζώνη.

Ο Δ. Κουτσούμπας γενικός γραμματέας του ΚΚΕ, ιδρύεται το «Ποτάμι»

Στις 14 Απριλίου 2013 γίνεται το 19ο συνέδριο του ΚΚΕ. Εκεί, θα σηματοδοτηθεί η αποχώρηση της Αλέκας Παπαρήγα από τη θέση της γενικής γραμματέα, στην οποία υπηρέτησε για 21 ολόκληρα χρόνια. Στη θέση της, θα εκλεγεί ο Δημήτρης Κουτσούμπας, όπως ήταν και οι από καιρό προβλέψεις για την εκλογή.

Στις 26 Φεβρουαρίου 2014 ο δημοσιογράφος και επιχειρηματίας Σταύρος Θεοδωράκης ανακοινώνει την ίδρυση νέου πολιτικού φορέα που ονομάζεται «Ποτάμι». Πολιτικά, το «Ποτάμι» κινείται στον φιλελεύθερο χώρο και παρότι αρνείται πεισματικά την «ιδεολογική κατάταξη» σε οποιαδήποτε πολιτική πτέρυγα, απόψεις μελών του αλλά και προγραμματικές του θέσεις, αγγίζουν τα όρια του νεοφιλελευθερισμού. Στην πορεία, τα περισσότερα στελέχη του θα απορροφηθούν από τη ΝΔ.

Ανατροπή σκηνικού στις ευρωεκλογές

25 Μαΐου 2014 γίνονται ευρωεκλογές, στις οποίες η αντιπολίτευση, ο ΣΥΡΙΖΑ, επιχειρεί να δώσει κεντρικό πολιτικό χαρακτήρα, η δε κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ-ΝΔ επιχειρεί να τις υποβαθμίσει.

Ο ΣΥΡΙΖΑ κερδίζει για πρώτη φορά στην ιστορία του εκλογές, με 26,56% έναντι 22,72% της ΝΔ. η ΧΑ φτάνει το 9,39% ενώ το ΠΑΣΟΚ για πρώτη φορά στην ιστορία του δεν συμμετέχει αυτόνομα σε εκλογική διαδικασία.

Παίρνει μέρος με την «Ελιά», η οποία λαμβάνει  8,02%, το ΚΚΕ 6,11%, το νεοσύστατο «Ποτάμι» 6,61% και οι ΑΝΕΛ 3,46%.

Ο Νίκος Ρωμανός σε απεργία πείνας

Στις 8 Νοεμβρίου 2014 ξεκινάει απεργία πείνας ο αναρχικός Νίκος Ρωμανός, κρατούμενος για απόπειρα ληστείας, γιατί δεν παίρνει άδεια φοίτησης στο ΤΕΙ στο οποίο έχει εισαχθεί με πανελλαδικές εξετάσεις. Γύρω από το γεγονός σχηματίζεται έντονη πολιτική και κοινωνική δραστηριότητα. Τελικά, ένα μήνα αργότερα η κυβέρνηση κάμπτεται και συμφωνεί να σπουδάσει ο κρατούμενος με «βραχιολάκι» παρακολούθησης. Ο Ρωμανός ήταν στενός φίλος με το δολοφονημένο Αλέξη Γρηγορόπουλο και συνελήφθη μετά από καταδίωξη, μαζί με άλλα τρία άτομα για απόπειρα ληστείας στο Βελβεντό Κοζάνης. Οι τέσσερις συλληφθέντες υπέστησαν ξυλοδαρμό μετά τη σύλληψή τους, από την αστυνομία, η οποία παρενέβη ψηφιακά στις φωτογραφίες της σύλληψης, για να κρύψει τα σημάδια της κακοποίησης.

Από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στις εκλογές-ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ συγκυβερνούν

Στις 17 Δεκεμβρίου 2014 ξεκινούν πρόωρα οι διαδικασίες εκλογής του νέου Προέδρου της Δημοκρατίας. Θα καταλήξουν τελικά σε αδιέξοδο στις 29 του ίδιου μήνα, αφού καμία υποψηφιότητα δεν συγκεντρώνει την απαιτούμενη πλειοψηφία στη Βουλή, ανάμεσα στα κόμματα. Μοναδικός υποψήφιος είναι οι Σταύρος Δήμας που στηρίζεται από τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ. Τα άλλα κόμματα δεν προτείνουν υποψήφιο. Όπως προβλέπεται από το σύνταγμα, αφού δεν εξελέγη πρόεδρος, η χώρα πήγε σε εκλογές.

Στις 25 Ιανουαρίου 2015, μετά από τις αποτυχημένες προσπάθειες εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας γίνονται βουλευτικές εκλογές τις οποίες κερδίζει ο ΣΥΡΙΖΑ με 36,34% έναντι 27,81% της ΝΔ, ενώ το ΠΑΣΟΚ καταρρέει εκλογικά με 4,68%. Τρίτο κόμμα είναι η ΧΑ με 6,28%, ακολουθεί το Ποτάμι με 6,05% και το ΚΚΕ με 5,47%. Οι ΑΝΕΛ παίρνουν 4,75%.  Σχηματίζεται κυβέρνηση συνεργασίας ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ με υπόσχεση για διαφορετική, «μη μνημονιακή» πολιτική, υπόσχεση την οποία δεν θα τηρήσει. 

Η πρώτη Επιτροπή Λογιστικού Ελέγχου και νέος πρόεδρος στο ΠΑΣΟΚ

4 Απριλίου 2015 Συνεδριάζει για πρώτη φορά η Επιτροπή Λογιστικού Ελέγχου του Χρέους που σύστησε η ελληνική Βουλή, με επιστημονικό συντονιστή - 18 Ιουνίου 2015 Ανακοινώνεται η προκαταρκτική έκθεση της Επιτροπής Ελέγχου Χρέους, σύμφωνα με την οποία, μεταξύ άλλων, «η Ελλάδα δεν μπορεί να πληρώσει και δεν πρέπει να πληρώσει το χρέος», καθότι, όπως τονίζει, αυτό είναι «επαχθές και μη βιώσιμο».   Η Βουλή και η πρόεδρός της Ζωή Κωνσταντοπούλου δέχεται ιδιαίτερη κριτική για τη σύσταση της επιτροπής και το κόστος της, τόσο από την αντιπολίτευση, όσο και από το εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ.

Στις 14 Ιουνίου 2015 γίνονται εσωκομματικές εκλογές στο ΠΑΣΟΚ. Η Φώφη Γεννηματά είναι η νέα πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. Υποψήφιοι ήταν επίσης ο Ανδρέας Λοβέρδος και ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος. Η Φώφη Γεννηματά πήρε πάνω από το 50% των ψήφων.

Το δημοψήφισμα και η τραπεζική αργία

27 Ιουνίου 2015: Μετά από πέντε μήνες διαπραγματεύσεων οι οποίες απέβησαν άκαρπες, καθώς οι δανειστές συνέχιζαν να ζητούν σκληρά οικονομικά μέτρα, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ανακοινώνει την προσφυγή σε δημοψήφισμα, προκειμένου ο ελληνικός λαός να εγκρίνει ή όχι το πακέτο μέτρο που προτείνουν οι δανειστές. 

Την απόφαση ακολουθεί πανδαιμόνιο, ακόμα και υπόνοιες για προσπάθεια αντιδημοκρατικής εκτροπής, ενώ η παρέμβαση των δανειστών στα εσωτερικά της χώρας και στο πολίτευμά της, είναι ξεκάθαρη.

Την επόμενη μέρα, 8 Ιουνίου 2015, για πρώτη φορά στα χρονικά της νεότερης ελληνικής ιστορίας επιβάλλεται τραπεζική αργία και έλεγχος κεφαλαίων.

Οι τράπεζες κλείνουν και οι πολίτες μπορούν να κάνουν αναλήψεις μέχρι 60 ευρώ κάθε μέρα. Αργότερα, ανοίγουν συγκεκριμένα τραπεζικά καταστήματα για να εξυπηρετηθούν οι συνταξιούχοι. Σε πολλά ΑΤΜ παρουσιάζεται έλλειψη χαρτονομισμάτων με αποτέλεσμα να δίνονται μόνο χαρτονομίσματα των 50 ευρώ.    

«ΟΧΙ» μεν, αλλά…

5 Ιουλίου 2015: Στο δημοψήφισμα τίθενται υπό ερώτηση εάν γίνεται αποδεκτή η πιο πρόσφατη πρόταση των δανειστών για τη χρηματοδότηση της Ελλάδας. Το «όχι» στην πρόταση φτάνει το 61,2%, παρά τις περί του αντιθέτου πιέσεις και προβλέψεις. Παραιτείται το ίδιο βράδυ ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Αντώνης Σαμαράς. Καθήκοντα προέδρου αναλαμβάνει ο αναπληρωτής, Βαγγέλης Μεϊμαράκης. 6 Ιουλίου 2015 Οι δανειστές δίνουν νέο, οριστικό τελεσίγραφο στην ελληνική πλευρά, ζητώντας προτάσεις και απειλώντας με έξωση από την ευρωζώνη. Αντικαθίσταται ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης από τον Ευκλείδη Τσακαλώτο. Τρεις μέρες αργότερα, η δέσμη ελληνικών προτάσεων αποστέλλεται στις Βρυξέλλες. Οι διαφορές με την τελευταία πρόταση των δανειστών, η οποία τέθηκε στην κρίση του ελληνικού λαού, είναι λίγες.  Η πρόταση τελικά εγκρίνεται με 251 ψήφους υπέρ, αλλά μεγάλες διαρροές από το κυβερνητικό στρατόπεδο και ειδικά τον ΣΥΡΙΖΑ, με 2 βουλευτές να καταψηφίζουν και 15 ακόμα να δηλώνουν «παρών» ή και να απουσιάζουν. Ανάμεσα στις απουσίες και αυτή του κ. Βαρουφάκη.

#ThisIsACoup

11 Ιουλίου 2015: Συνέρχεται το Eurogroup, στο οποίο η Γερμανία για μια ακόμα φορά στην πορεία των διαπραγματεύσεων προκαλεί προβλήματα. Διαρρέει εσωτερικό έγγραφο του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών που προβλέπει «προσωρινή έξωση» της Ελλάδας από την ευρωζώνη. Λίγη ώρα αργότερα, το σχέδιο διαψεύδεται , για να αποδειχθεί τελικά ότι είναι υπαρκτό. Ξημερώματα 12ης Ιουλίου 2015 το hashtag ThisIsACoup που αναφέρεται στα γεγονότα στην Ελλάδα, είναι στην πρώτη θέση του twitter. Στις Ιουλίου 2015 μετά από συνεδρίαση 17 συνολικά ωρών που καταλήγει στις 10 το πρωί της Δευτέρας σε ομοφωνία, η Ελλάδα μπαίνει στο 3ο μνημόνιο. Οι απαιτήσεις των δανειστών είναι σκληρότερες από ποτέ και απαιτούν από τη χώρα ακόμα και να αλλάξει ήδη ψηφισμένους από τη Βουλή νόμους. Στο νέο μνημόνιο προβλέπεται ακόμα και «πλήρης ανεξαρτησία» της ΕΛΣΤΑΤ, ενώ εκκρεμεί υπόθεση ελέγχου για παράνομη πρόσληψη στην υπηρεσία. Στις 15 Ioυλίου 2015 Το νομοσχέδιο που θα εφαρμόσει τα νέα μέτρα έρχεται προς ψήφιση στη Βουλή. Εγκρίνεται από 229 βουλευτές (υπερψηφίζουν η ΝΔ, το Ποτάμι και το ΠΑΣΟΚ), αλλά 39 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ αρνούνται να εγκρίνουν το νέο μνημόνιο (32 «όχι», 6 «παρών» και 1 απουσία). Θεωρητικά, παρότι επαναλαμβάνεται συνεχώς ότι «δεν τίθεται θέμα εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση», η δεδηλωμένη έχει χαθεί. Βίαια επεισόδια και συλλήψεις εκτυλίσσονται στις συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας έξω από τη Βουλή.

Η δεύτερη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ

Η Ελλάδα οδηγείται σε δεύτερες εκλογές, στις 20 Σεπτεμβρίου 2015. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ παραιτήθηκε στις 20 Αυγούστου, ζητώντας ουσιαστικά νέα εντολή, μετά το ταραγμένο καλοκαίρι του 2015, το δημοψήφισμα και το νέο μνημόνιο. Ο ΣΥΡΙΖΑ κερδίζει τις εκλογές με 36,34% και η ΝΕ ακολουθεί με 27,81%. Η νεοναζιστική ΧΑ παίρνει 6,28%, η ΔΗΣΥ (ΠΑΣΟΚ) 6,28%, το ΚΚΕ 5,47%, το Ποτάμι 6,05%, οι ΑΝΕΛ 4,75%. Σχηματίζεται εκ νέου κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ που θα εξαντλήσει την τετραετία.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης πρόεδρος της ΝΔ

Στις 20 Δεκεμβρίου 2015, γίνονται οι εσωκομματικές εκλογές της ΝΔ. Στον πρώτο γύρο επικρατεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης, έναντι του Βαγγέλη Μεϊμαράκη. Στον δεύτερο γύρο παίρνει 52,43% και εκλέγεται πρόεδρος του κόμματος. Η εκλογή χαρακτηρίζεται από το φιάσκο της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας αρχικά, αλλά και την, τελευταία στιγμή υποψηφιότητα του Άδωνη Γεωργιάδη, ο οποίος τελικά αποσύρεται υπέρ του Κυριάκου Μητσοτάκη. Ανταμείβεται αργότερα με τη μια αντιπροεδρία του κόμματος και σηματοδοτείται έτσι η συμμαχία φιλελεύθερων και ακροδεξιού λαϊκισμού στη ΝΔ.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
dodoni back Ντοτη3