ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η επιχειρηματικότητα καθυστερεί…

Εικόνα του άρθρου Η επιχειρηματικότητα καθυστερεί…
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 17/06/2021, 18:01
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μπορεί να «άνοιξαν» αρκετά συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας στην Ήπειρο, αλλά η επιχειρηματικότητα δεν… ξεκόλλησε.

Κι αυτό επειδή ναι μεν εκατοντάδες επαγγελματίες κατέθεσαν τα επενδυτικά τους σχέδια, αλλά αυτά δεν έχουν αξιολογηθεί ακόμα. Παρότι έχει περάσει ενάμισης χρόνος. Το Επιμελητήριο Ιωαννίνων με επιστολή του προς τον περιφερειάρχη Ηπείρου Αλέκο Καχριμάνη επισημαίνει τις μεγάλες καθυστερήσεις στην αξιολόγηση των επενδυτικών σχεδίων, οι οποίες έχουν επιφέρει μια ανασφάλεια στους ενδιαφερόμενους για το μέλλον της υλοποίησης των σχεδίων τους. Επιπλέον, ενάμιση χρόνο μετά, οι συνθήκες στην αγορά είναι διαφορετικές, με τον προγραμματισμό των επιχειρήσεων να αλλάζει.

 Μια τέτοια συνθήκη, είναι η αλματώδης άνοδος των διεθνών χρηματιστηριακών τιμών στις πρώτες ύλες, στα τελικά προϊόντα και στις υπηρεσίες και η υπέρογκη αύξηση των ναυτιλιακών ναύλων για τις μεταφορές κοντέινερ. Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ιωαννίνων Δημήτρης Δημητρίου αναφέρει χαρακτηριστικά ότι μέσα σε έναν χρόνο (Μάιος 2020-Μάιος 2021) η αύξηση στις διεθνείς τιμές του αλουμινίου ήταν 26,54%, του προπανίου 37,69%, της σόγιας 17,10%, του καλαμποκιού 35,64% και πάει λέγοντας.

Ο κ. Δημητρίου ζητά εκ των πραγμάτων να ληφθούν υπόψη οι σημερινές τιμές των υλικών κατά την αξιολόγηση των προγραμμάτων τα οποία έχουν καθυστερήσει.

Και οι καθυστερήσεις στην αξιολόγηση των προγραμμάτων δεν είναι μικρές. Στον Αναπτυξιακό Νόμο 4399 οι επενδυτικές προτάσεις υποβλήθηκαν Δεκέμβριο 2019-Ιανουάριο 2020. «Μέχρι σήμερα δεν έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία  αξιολόγησης και οι προτάσεις βρίσκονται υπό καθεστώς ανασφάλειας για το μέλλον της υλοποίησης του επενδυτικού πλάνου καθώς και λόγω των  οικονομικών μεταβολών  που υφίστανται» αναφέρει ο κ. Δημητρίου.

Πλέον του ενάμιση έτους, είναι και η καθυστέρηση στην αξιολόγηση επενδυτικών προγραμμάτων (προγράμματα αγροδιατροφής, πτηνοτροφικές επιχειρήσεις, τουριστικές κ.ά), «που θα συνέδραμαν στους θετικούς δείκτες ανάπτυξης της Περιφέρειας επιβαρύνει αρνητικά το κλίμα και μειώνει αισθητά τους οικονομικούς δείκτες της Περιφέρειας Ηπείρου με ό,τι αυτό συνεπάγεται» όπως σημειώνεται στην επιστολή.

Σε φάση αξιολόγησης πέραν του ενός έτους βρίσκονται κι άλλα προγράμματα, όπως η ενίσχυση υφιστάμενων ΜΜΕ για την ανάπτυξη καινοτόμων προϊόντων και υπηρεσιών. Παράλληλα, ο κ. Δημητρίου επισημαίνει την κωλυσιεργία στις εκταμιεύσεις των σχεδίων βελτίωσης.

Και τέλος, το πρόγραμμα  «Ενίσχυση Μικρών και Πολύ Μικρών Επιχειρήσεων που επλήγησαν από την πανδημία Covid-19», με τον κ. Δημητρίου να επισημαίνει ότι, σε ελάχιστες επιχειρήσεις μέχρι σήμερα έχουν πιστοποιηθεί τα χρήματα στους λογαριασμούς τους. Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου επικαλείται δε και πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες το 80% των επιχειρήσεων που έκανε ένσταση, απορρίπτεται οριστικά. «Θέλουμε να πιστεύουμε πως είναι απλώς πληροφορίες που δεν ευσταθούν. Ωστόσο αν επιβεβαιωθούν, θα είναι λυπηρό να μην έχετε έγκαιρα επέμβει για να επιλυθούν τα όποια προβλήματα έχουν δημιουργηθεί, κάτι το οποίο σας είχαμε επισημάνει έγκαιρα αλλά και είχαμε μεταβιβάσει και στα αρμόδια υπουργεία» αναφέρει ο κ. Δημητρίου στον κ. Καχριμάνη.

Το Επιμελητήριο υπενθυμίζει δε ότι «πάγια θέση μας είναι η επιχειρηματικότητα να αντιμετωπιστεί με τέτοιον τρόπο όπου κανείς δεν θα μείνει απέξω από χρηματοδοτήσεις που θα δημιουργήσουν επιστροφή στην κανονικότητα».

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back