ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Η «επιστροφή» της οδού Νιάρχου

Εικόνα του άρθρου Η «επιστροφή» της οδού Νιάρχου
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 09/06/2017, 17:41
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Η οδός Νιάρχου (ο δρόμος που οδηγεί στο Πανεπιστήμιο) επιστρέφει δυναμικά στο προσκήνιο, μετά τις αντιδράσεις επιχειρηματιών που δραστηριοποιούνται στην περιοχή αλλά και κατοίκων που κρίνουν ότι ο τρόπος με τον οποίο έχει σχεδιαστεί η ανακατασκευή του δρόμου, δημιουργεί προβλήματα προσβασιμότητας στις επιχειρήσεις και στις κατοικίες.

Ο σχεδιασμός προβλέπει την κατασκευή ενός κλειστού τύπου δρόμου 4,5 χλμ., με δύο λωρίδες ανά κατεύθυνση και διαχωριστική νησίδα, πεζοδρόμια και ποδηλατόδρομο. Σύμφωνα με τη μελέτη, η οποία κόστισε περί τα 800.000 ευρώ και ξεκίνησε να υλοποιείται το 2009, προβλέπονται πέντε ισόπεδοι κόμβοι (στο Βελισσάριο, στο ύψος του Σκλαβενίτη, στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο, στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, στην είδοσο της Πεδινής) και ένας ανισόπεδος κόμβος στη σύνδεση της Νιάρχου με την Παράκαμψη. Επίσης, έχουν σχεδιαστεί παράλληλοι δρόμοι ενώ έχει ληφθεί υπόψη και το ενδεχόμενο κυκλοφορίας ελαφρού τραμ (κάποια στιγμή στο μέλλον).

Ο προϋπολογισμός του έργου, με φορέα υλοποίησης την Περιφέρεια Ηπείρου, ανέρχεται στα 25 εκατ. ευρώ. Το οδικό αυτό έργο περιλαμβάνεται και στο σχέδιο αστικής βιώσιμης ανάπτυξης του δήμου Ιωαννιτών. Μέχρι στιγμής, δεν έχει γίνει η ένταξη του έργου στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ήπειρος 2014-2020» -κάτι που αναμένεται να γίνει το επόμενο διάστημα. Ωστόσο, η δημοπράτησή του δεν θα προχωρήσει άμεσα, καθώς η Περιφέρεια Ηπείρου περιμένει να κλείσει η εκκρεμότητα των απαλλοτριώσεων.

Όσον αφορά τις αντιδράσεις επιχειρηματιών και κατοίκων, ο περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέκος Καχριμάνης επικαλέστηκε επί της ουσίας την καλή πίστη. «Το έργο έχει σχεδιαστεί εδώ και χρόνια. Τώρα που βλέπουν κάποιοι ότι γίνεται, αντιδρούν. Όλα λύνονται όμως. Όταν φτιάχναμε την εθνική οδό, υπήρχαν και εκεί αντιδράσεις από τους επιχειρηματίες» τόνισε.

Το θέμα αναμένεται πάντως να απασχολήσει την επερχόμενη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, τη Δευτέρα 12 Ιουνίου, με εκπροσώπους των επιχειρηματιών και των κατοίκων της οδού Νιάρχου να καταθέτουν τα υπομνήματά τους.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back