ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Για οδό Νιάρχου: «Η αδιαλλαξία της Περιφέρειας»

Εικόνα του άρθρου Για οδό Νιάρχου: «Η αδιαλλαξία της Περιφέρειας»
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 13/06/2017, 23:34
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Κάθε άλλο παρά αναπάντητα αφήνει η δημοτική αρχή Ιωαννίνων τα όσα της καταλογίζει η περιφερειακή αρχή για τη στάση της στο έργο της ανακατασκευής της οδού, μετά και τη χτεσινοβραδινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου. Πριν λίγες ώρες, η περιφερειακή αρχή έσπευσε να αποδώσει στον Δήμο και σε όσους εκφράζουν τους προβληματισμούς ή τις ενστάσεις τους για τον τρόπο που θα κατασκευαστεί το έργο, χαρακτηρισμούς όπως «κατόπιν εορτής ‘επαναστάτες’».

Η δημοτική αρχή έρχεται να δώσει τη δική της απάντηση, αναφέροντας ότι το έργο της Νιάρχου «κινδυνεύει μόνο από την αδιαλλαξία του φορέα υλοποίησής του (σ.σ. από την Περιφέρεια Ηπείρου)», και να υπενθυμίσει με νόημα ότι η οδός Νιάρχου είναι έργο που θα χρηματοδοτηθεί από πόρους του ΠΕΠ τους οποίους διαχειρίζεται αποκλειστικά ο Δήμος Ιωαννιτών μέσω του Σχεδίου Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης.

Παράλληλα, καταγγέλλει την περιφερειακή αρχή για το περιεχόμενο της ανακοίνωσης. «Είναι πολιτικά και ηθικά απαράδεκτο ένας οργανισμός της αυτοδιοίκησης να ‘εισβάλλει’ στις συλλογικές διαδικασίες ενός άλλου οργάνου της αυτοδιοίκησης, κρίνοντας και επικρίνοντας τον διάλογο που αναπτύσσεται από εκλεγμένα μέλη δημοτικού συμβουλίου και μάλιστα αποδίδοντας σε αυτά ακόμα και χαρακτηρισμούς» τονίζει η δημοτική αρχή του Θωμά Μπέγκα.  

Ξεκαθαρίζει δε ότι οι επιχειρηματίες και οι κάτοικοι της οδού Νιάρχου που παρέδωσαν το υπόμνημά τους στο δημοτικό συμβούλιο δεν υποκινήθηκαν από τη δημοτική αρχή. «(Η αντίδρασή τους) πυροδοτήθηκε, όπως οι ίδιοι υποστήριξαν, από αυτούς που σήμερα ποιούν την νήσσαν, που τους κάλεσαν να καταθέσουν γραπτά τις προτάσεις τους λέγοντάς τους ότι θα τις λάβουν υπόψη τους και στη συνέχεια αρνήθηκαν ακόμα και να τις παραλάβουν» αναφέρει. Οι επιχειρηματίες και οι κάτοικοι, κατά τη διάρκεια του δημοτικού συμβουλίου, αναφέρθηκαν σε επιστολή με τις ενστάσεις τους που τους ζήτησε η περιφερειακή αρχή να συντάξουν, με τον περιφερειάρχη Αλέκο Καχριμάνη να μη δέχεται τελικά να την παραλάβει.

Κατά τα άλλα, η δημοτική αρχή του κ. Μπέγκα υπογραμμίζει για μια ακόμη φορά ότι για την ίδια το έργο της Νιάρχου όπως και του δακτυλίου της πόλης, από τη λεωφόρο Γεννηματά έως το Πανηπειρωτικό Στάδιο, είναι εξίσου σημαντικά. Και τα δύο είναι ενταγμένα στο Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης (ΣΒΑΑ), για την υλοποίηση του οποίου έχει εκχωρηθεί στον Δήμο το συνολικό ποσό των 30 εκατ. ευρώ. Ωστόσο, για τις οδικές υποδομές προβλέπονται μόλις 15 εκατ. ευρώ, όταν και για τα δύο έργα απαιτούνται 50 εκατ. ευρώ (25 εκατ. ευρώ το καθένα).

«Γνωρίζαμε ότι η Περιφέρεια μελετούσε το έργο της Νιάρχου και θεωρούσαμε πως είχε εξασφαλισμένη χρηματοδότηση, ενώ εμείς ως Δήμος μελετούσαμε τον άξονα Γεννηματά- Πανηπειρωτικό. Όταν διαπιστώσαμε ότι δεν είχε διασφαλισμένη χρηματοδότηση, εντάξαμε στο ΣΒΑΑ τη Νιάρχου» ανέφερε χτες στη συνεδρίαση του συμβουλίου ο κ. Μπέγκας.

Στη σημερινή της ανακοίνωση, η δημοτική αρχή καλεί την περιφερειακή αρχή να υλοποιήσει στο ακέραιο την πολιτική της δέσμευση πως θα διασφαλίσει τη χρηματοδότηση υλοποίησης δύο εξαιρετικά σημαντικών έργων που  ο Δήμος Ιωαννιτών έχει εντάξει στο Στρατηγικό Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης (ΣΒΑΑ). Μια… υπενθύμιση που κάθε άλλο παρά τυχαία πρέπει να θεωρείται.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back