ΓΙΑΝΝΕΝΑ

H εικονική πραγματικότητα του κ. Καχριμάνη

Εικόνα του άρθρου H εικονική πραγματικότητα του κ. Καχριμάνη
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 30/12/2023, 16:04
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Το πάρκο υψηλής τεχνολογίας και έρευνας, αυτό το «εμβληματικό» έργο που ήθελε να φτιάξει η Περιφέρεια Ηπείρου, έχασε τη χρηματοδότηση των 20 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας της Ε.Ε.

Η εξέλιξη της μη χρηματοδότησης του έργου, με τον υψηλό προϋπολογισμό των 50 εκατ. ευρώ, ήταν αναμενόμενη. Εδώ και καιρό ο περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέκος Καχριμάνη επιχειρούσε να θολώσει, όπως μπορούσε, τα νερά: με δήθεν εκρήξεις στη συνεδρίαση της Ένωσης Περιφερειών, με αναφορές περί «γραφειοκρατίας» από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων από όπου περίμενε να πάρει δάνειο και με διάφορα άλλα.

Διαβάστε: Μια φορά κι έναν καιρό: Το πάρκο «υψηλής τεχνολογίας»

Η ουσία είναι ότι πριν απο 25 μέρες, ο υφυπουργός Ανάπτυξης Μάξιμος Σενετάκης έβαλε την υπογραφή του σε απόφαση απόρριψης χρηματοδότησης του πάρκου υψηλής τεχνολογίας και έρευνας. Και αυτό επειδή η Περιφέρεια Ηπείρου –και συγκεκριμένα η «Ήπειρος Α.Ε.», την οποία ο κ. Καχριμάνης είχε ορίσει ως φορέα υλοποίησης της πρότασης- δεν κατάφερε να εξασφαλίσει την ιδιωτική συμμετοχή. Ο υφυπουργός επικαλείται έγγραφο του γενικού γραμματέα Έρευνας και Καινοτομίας περί μη προσκόμισης των απαραίτητων δικαιολογητικών για την ιδιωτική συμμετοχή. Ένα έγγραφο που έχει ημερομηνία 12.07.2023.

Με άλλα λόγια, ο κ. Καχριμάνης γνώριζε από το καλοκαίρι, πριν τις αυτοδιοικητικές εκλογές, ότι το πάρκο υψηλής τεχνολογίας και έρευνας δεν θα έχει καλή τύχη.

Όπως αναμφίβολα γνώριζε την απόφαση απόρριψης της χρηματοδότησης, όταν μόλις χτες έλεγε τα ίδια και τα ίδια περί αναμονής της τελικής απόφασης της ΕΤΕπ. Βέβαια, όπως σημείωσε ο «Τύπος Ιωαννίνων», καθόλου τυχαία δεν ήταν η αναφορά του σε εναλλακτικό σενάριο περί ενδιαφέροντος από ιδιωτική εταιρία για την κατασκευή και τη λειτουργία του πάρκου!

Ο κ. Καχριμάνης γνώριζε τα πάντα εδώ και μήνες. Γνώριζε ότι η όλη υπόθεση θα κατέληγε σε φιάσκο. Και ως συνήθως, ακολούθησε μια παρελκυστική τακτική, στην προσπάθειά του να μη χρεωθεί το φιάσκο. Μια υπόθεση που τη χειρίστηκε με λάθος τρόπο από την αρχή, αντιμετωπίζοντας το πάρκο υψηλής τεχνολογίας ως υπόθεση real estate και μοιράζοντας γενναιόδωρα στους Ηπειρώτες χιλιάδες μελλοντικές θέσεις εργασίας και ευχολόγια για ανάπτυξη.

Δεν άκουσε ποτέ τους προβληματισμούς, δεν κατανόησε ποτέ τι μπορεί να σημαίνει τεχνολογία και έρευνα, δεν είχε στο πλευρό του φορείς και ανθρώπους που γνωρίζουν –εκτός και αν ο μητροπολίτης Μάξιμος συμπεριλαμβάνεται σε αυτούς.

Ο κ. Καχριμάνης απέκλεισε την ίδια την τοπική κοινωνία από τον σχεδιασμό αυτού του πάρκου και δεν είχε κανένα όραμα για το θέμα αυτό. Αντιθέτως, βίωσε τη δική του εικονική πραγματικότητα, για δικό του πολιτικό, επικοινωνιακό όφελος και μόνο.

Και το κρίσιμο ερώτημα: Μπορεί να αποτελέσει το φιάσκο αυτό μια ευκαιρία να φτιαχτεί ένα πραγματικό πάρκο τεχνολογίας και έρευνας; Και όχι μια υποδομή real estate;

Η απάντηση είναι ίσως ναι. Όχι όμως από τον κ. Καχριμάνη. Ο κ. Καχριμάνης απέτυχε στο να φτιάξει τη δική του «Silicon Valley» (όπως επιχαίρονται να αποκαλούν τα Γιάννενα οι τοπικές αρχές).


* Και μας έμειναν οι φωτορεαλιστικές απεικονίσεις εκ μέρους της Περιφέρειας Ηπείρου

ΣΧΟΛΙΑ
Περαστικά μας
Τι ωραίο πράγμα αυτοί οι φωτορεαλισμοί ρε παιδί μου. Αυτό σημαίνει τεχνολογία. Εισαγωγή στο AutoCAD, μάθημα 1ο. Να καταλαβαίνει κι ο τελευταίος ψηφοφόρος, ο στερνός ακρίτας του εναπομείναντος χωριού της ελληνικής εσχατιάς με πληθυσμό 2 (υπό το μηδέν) τι εστί βερίκοκο και τι κουκούτσι. Όμως, γιατί εξακολουθεί να βγαίνει ο Βλάχος με τα τσαρούχια, μπορείτε να μας πείτε; Και γιατί η κυβερνώσα παράταξη προτιμά να χάσει Δήμο παρά να χάσει την Περιφέρεια; (αστεία ερώτηση). Και κάτι άλλο ακόμα: όταν η σιδηροδρομική σύνδεση αποδειχθεί η εκ των ων ουκ άνευ συνθήκη για την ένταξη της Ηπείρου στον 21ο αιώνα, ποιον ακριβώς θα βρούμε για να κατηγορήσουμε;
arispapa
Όλο γκρίνια και μιζέρια. Αντί να συνταχθούμε όλοι πίσω από τον τοπικό υπερήρωα, τον υπονομεύουμε και τον αμφισβητούμε. Όταν όμως μας κάνει το λεκανοπέδιο silicon valley, τότε να δούμε τι θα γράφετε!!
Φονιάς
Το μόνο μέρος που του αξίζει να βρίσκεται μαζί με εκατοντάδες ομοιδεατες του,είναι η φυλακή
ΑΡΑΧΘΟΣ
Ο ΑΛΕΚΟΣ ΕΙΝΑΙ ΣΑΝ ΤΟΝ ΚΥΡΙΑΚΟ ...... Ο ΠΟΛΙΤΗΣ ΞΕΡΕΙ ΟΤΙ ΘΑ ΚΑΝΕΙ ΟΤΙ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΜΠΟΡΕΙ , ΧΩΡΙΣ ΠΕΙΡΑΜΑΤΑ , ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΑΥΤΟΥΣ ΔΕΝ ΒΛΕΠΕΙ ΚΑΠΟΙΟΝ ΠΟΥ ΝΑ ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΤΟΝ ΕΜΠΙΣΤΕΥΤΕΙ ...... ΤΟΣΟ ΑΠΛΟ !!!! Η ΔΙΑΦΟΡΑ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ Ο ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΔΙΟΡΘΩΝΕΙ ΤΑ ΛΑΘΗ ΤΟΥ , ΑΦΟΥ ΤΑ ΠΑΡΑΔΕΧΤΕΙ ..... ΕΝΩ Ο < ΒΛΑΧΟΣ > ΤΟ ΠΑΙΖΕΙ < ΑΛΑΘΗΤΟ ΤΟΥ ΠΑΠΑ > ΚΑΙ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙ ΤΗ ΣΤΡΑΒΗ ... ΝΑ ΤΗ ΦΟΡΤΩΣΕΙ ΣΕ ΑΛΛΟΥΣ ....... ΠΡΑΓΜΑ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΜΕΙΟΝΕΚΤΗΜΑ ΤΟΥ ..... ΤΟΣΟ ΑΠΛΑ !!! ΣΤΗΝ ΤΕΛΙΚΗ ΚΑΙ ΟΙ ΔΥΟ ΕΙΝΑΙ ΚΑΛΟΙ ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΟΠΟ ..... ΕΥΤΥΧΩΣ ΓΛΥΤΩΣΑΜΕ ΑΠΟ ΑΧΡΙΣΤΕΡΟΥΣ ... ΤΥΠΟΥ ΤΣΥΡΙΖΑ ..!!!
Γιώργος
Αλίμονο τώρα. Ο,τι καλύτερο μπορεί για την τσέπη και την παρέα του. Αφήστε αυτά που ξέρετε για σωτήρες και για "το καλό του τόπου". Πολιτικοί είναι και θα κριθούν από την παρακαταθήκη που θα αφήσουν. Αλλά έτσι όπως έχουν καταντήσει τα πολιτικά πράγματα στη χώρα, δεν έχουν με ποιον εχθρό να τα βάλουν. Οπότε καταλαβαίνεις ποιός είναι τελικά και ο "εχθρός" τους.
Θανάσης
Παρωχημένες αντιλήψεις, της δεκαετίας του 1970. Οι εταιρείες βρήκαν το δρόμο τους και αγοράζουν μόνες τους κτίρια. Τη μόνη υποδομή που θα ήθελαν οι εταιρείες και η πόλη - τα είχε υποσχεθεί ο πρωθυπουργός σε επισκεψή του σε εταιρεία, αλλά δεν είπε για ποια θητεία- είναι η ταχύτητα δικτύου. Κατά τ' άλλα θυμίζει και λίγο το κτίριο του ΚΕΠΑΒΙ, για άλλο έγινε -στο οποίο απέτυχε- και άλλο λειτουργεί - εξυπηρετώντας συγκεκριμένα τοπικά συμφέροντα, επιχειρήσεις και χρεοκοπημένους "παράγοντες". Μήπως να γίνει αναθεώρηση των σκοπών και να αποδωθεί σε αυτούς ή στην πόλη;
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back