ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Οι ανησυχίες Καχριμάνη για το πάρκο υψηλής τεχνολογίας

Εικόνα του άρθρου Οι ανησυχίες Καχριμάνη για το πάρκο υψηλής τεχνολογίας
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 23/11/2023, 13:24
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Μία μέρα μετά τις δηλώσεις του περί «παρασκηνιακών κινήσεων» για απεντάξεις έργων από το Ταμείο Ανάκαμψης της Ε.Ε., ο περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέκος Καχριμάνης φανέρωσε λίγα περισσότερα πράγματα κατά τη 2η μέρα εργασιών του τακτικού συνεδρίου της Ένωσης Περιφερειών που γίνεται στα Γιάννενα.

Ενώπιον του αναπληρωτή υπουργού Οικονομίας Νίκου Παπαθανάση, ο κ. Καχριμάνης κατέθεσε εμμέσως πλην σαφώς τις ανησυχίες του για τη χρηματοδότηση του πάρκου υψηλής τεχνολογίας και έρευνας.

Το πάρκο αυτό, το οποίο αποτελεί ένα από τα μεγάλα πολιτικά στοιχήματα του περιφερειάρχη, εντάχθηκε πέρσι τον Σεπτέμβριο στο Ταμείο Ανάκαμψης της Ε.Ε. με συνολικό προϋπολογισμό 50 εκατ. ευρώ. Η χρηματοδότηση στο Ταμείο ανέρχεται στα 20 εκατ. ευρώ. Το υπόλοιπο ποσό, σύμφωνα με τον σχεδιασμό της Περιφέρειας Ηπείρου, θα προέλθει κατά το ήμισυ από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) και κατά το ήμισυ από ιδιωτικές τράπεζες. Ωστόσο, οι συμφωνίες δεν είναι ακόμη οριστικές.

«Η ΕΤΕπ είπε το ‘ναι’, αλλά το οριστικό ‘ναι’ θα το πει μέχρι το τέλος του έτους. Και από την Τράπεζα Ηπείρου θα έχουμε ένα 12,5%... (σ.σ. μένει βέβαια η αναζήτηση κι άλλου δανειακού ποσού). Δεν το θεωρώ ότι πρέπει να κοπεί ένα τέτοιο έργο…» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Καχριμάνης, εκφράζοντας εμμέσως πλην σαφώς την έντονη ανησυχία του και θυμίζοντας την πρωθυπουργική δέσμευση (και πάλι) για το έργο.

Η δήλωσή του αυτή συνοδεύτηκε και από τη φράση ότι «τυχαία γλίτωσε και το ΙΤΕ (Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας). Είχε μπει στο στόχαστρο να βγει έξω [από το Ταμείο Ανάκαμψης]».

Η όλη υπόθεση με την αναζήτηση επιπρόσθετων, δανειακών πόρων για το πάρκο υψηλής τεχνολογίας κρατάνε πολύ καιρό. Συγκεκριμένα, οι συζητήσεις και οι διαπραγματεύσεις με την ΕΤΕπ κρατάνε πάνω από έναν χρόνο.

Ο κ. Καχριμάνης έχει δεχθεί τα τελευταία χρόνια έντονη κριτική για τον τρόπο που χειρίστηκε την υπόθεση του πάρκου υψηλής τεχνολογίας και έρευνας. Αφενός μεν λόγω του υψηλού προϋπολογισμού του έργου αφετέρου δε λόγω της αντιμετώπισης του πάρκου απλώς σαν χώρο στέγασης επιχειρήσεων.

Σημειωτέον ότι το Ταμείο Ανάκαμψης της Ε.Ε. έχει συγκεκριμένους στόχους και συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα (και λειτουργεί με τελείως διαφορετική φιλοσοφία από ό,τι το ΕΣΠΑ). Μέχρι τον Αύγουστο του 2026, πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί όλα όσα έργα χρηματοδοτούνται από αυτό το Ταμείο.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back