ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Πάρκο υψηλής τεχνολογίας: Προκύπτει… «ιδιωτική εταιρία»

Εικόνα του άρθρου Πάρκο υψηλής τεχνολογίας: Προκύπτει… «ιδιωτική εταιρία»
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 29/12/2023, 19:06
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Το πάρκο υψηλής τεχνολογίας και έρευνας που επί πέντε χρόνια, προσπαθεί να φτιάξει η Περιφέρεια Ηπείρου, θα πρέπει να θεωρείται τελειωμένη υπόθεση. Εκτός απροόπτου, εκτός αν γίνει κάποιο θαύμα.

Μπορεί η Περιφέρεια Ηπείρου να πέτυχε την ένταξη του πάρκου στο Ταμείο Ανάκαμψης της ΕΕ για τα 20 εκατ. ευρώ από τα 50 εκατ. ευρώ του συνολικού προϋπολογισμού, αλλά δεν μπόρεσε να κάνει βήμα πιο πέρα. Ο δανεισμός για το υπόλοιπο ποσό δεν βρέθηκε. 

Μπορεί να κατατέθηκαν διάφορες αισιόδοξες εκτιμήσεις κυρίως από τον περιφερειάρχη Ηπείρου Αλέκο Καχριμάνη, μπορεί να έγιναν αναφορές περί «θετικής γνώμης», μπορεί πολλά… αλλά το τέλος του 2023 φτάνει, και η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ), η βασική πηγή δανειοδότησης, δεν έχει πει το τελικό «ναι». Επιπλέον, εδώ και καιρό, έχει διαφανεί ο κίνδυνος απένταξης του έργου αυτού από το Ταμείο Ανάκαμψης της ΕΕ, ενώ μία από τις μεγαλύτερες εταιρίες, η P&I, που προοριζόταν να στεγαστεί στο πάρκο, ετοιμάζει δικό της πάρκο.


Διαβάστε: Μια φορά κι έναν καιρό: Το πάρκο «υψηλής τεχνολογίας»
 

Όλο αυτό το κοκτέιλ εξελίξεων, αναμενόμενων σε μεγάλο ποσοστό, οδηγεί τον κ. Καχριμάνη να χρησιμοποιήσει επικοινωνιακά το μόνο χαρτί που έχει στα χέρια του: Τη δέσμευση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη ότι θα γίνει πάρκο υψηλής τεχνολογίας και έρευνας στα Γιάννενα. Όσο για την ΕΤΕπ, ο κ. Καχριμάνης αρκέστηκε να ψιθυρίσει ότι πρόκειται για «έναν γραφειοκρατικό οργανισμό»…

Ο περιφερειάρχης όμως είναι από τα πολιτικά αυτά πρόσωπα που δεν παραδέχονται τα λάθη τους και από τα πρόσωπα αυτά που θα προσπαθήσουν να στρέψουν την κουβέντα αλλού και να δείξουν ότι υπάρχει plan B, ακόμα και όταν δεν υπάρχει.

Αυτή τη φορά, ο κ. Καχριμάνης επικαλέστηκε μια «πρόταση από άλλη (ιδιωτική) εταιρία που θέλει να αναλάβει εξ ολοκλήρου το όλο έργο. Να το χρηματοδοτήσει και να παίρνει τα χρήματα από τα ενοίκια». Άλλες λεπτομέρειες δεν κατατέθηκαν -οπότε δεν μπορεί να αξιολογηθεί και η σοβαρότητα της πρότασης. 

Όπως και να 'χει, σύμφωνα με τις δηλώσεις αυτές, μετακινούμαστε από μια δημόσια υποδομή (για τη μορφή της οποίας είχαν κατατεθεί εξαρχής πολλοί προβληματισμοί) σε μια ιδιωτική υποδομή, και σαν να μην έχει συμβεί τίποτα τα προηγούμενα πέντε χρόνια. Κατά τα άλλα η Περιφέρεια Ηπείρου «δεν υστέρησε πουθενά» όπως υποστήριξε σήμερα ο περιφερειάρχης.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back